Покушали увести шеријатску државу у БиХ

Читањем оптужнице пред Апелационим одјељењем Суда БиХ данас је почео претрес у предмету против Хариса Чаушевића, који је укинутом првостепеном пресудом осуђен на 45 година затвора због терористичког напада на Полицијску станицу у Бугојну 2010. године.

Босна и Херцеговина 14.01.2015 | 18:15
Покушали увести шеријатску државу у БиХ

Читајући оптужницу тужилац БиХ Дубравко Чампара детаљно је објаснио план напада на полицијску станицу, понављајући да је ријеч о терористичком чину, који су припремали и извршили оптужени Чаушевић са другим лицима.

Према његовим ријечима, та група је, сарађујући са Ријадом Рустемпашићем, имала за циљ насилно рушење уставно-правног система БиХ и увођења шеријатске државе, при чему су, по узору на терористичке методе из Чеченије и Ирака, пријетили да ће сви они који се томе буду супротстављали бити ликвидирани, па чак и муслимани.

Чампара је изнио низ доказа који потврђују Чаушевићеве припреме за извођење терористичких напада у БиХ, с обзиром да је код њега пронађена огромна количина оружја, муниције и минско-експлозивних средстава.

"Тужилаштво БиХ у овом поступку ће доказати све наводе из оптужнице, односно да је Чаушевић починио кривично дјело тероризам", рекао је Чампара, који сматра да одбрана одуговлачи процес.

Одговарајући на питање предсједавајућег вијећа судије Томислава Лукеса, оптужени је рекао да не разумије оптужницу јер, како је рекао, није починио кривично дјело које му се ставља на терет.

Чаушевићева одбрана, адвокати Един Шабановић и Ифет Ферагет, инсистирали су на преслушавању видео-изјаве свједока Муамера Караџе, који је у вријеме овог догађаја био помоћник командира за криминалитет у бугојанској полицији, што је судија прихватио, уз образложење да вијеће жели да отклони све недостатке из претходног поступка.

Ферагет сматра да одбрана ради у складу са законом, али да још од Тужилаштва БиХ није добила све релевантне доказе.

Он је потврдио да се данас одбрана трудила да дискредитује Караџу као свједока "који ништа не зна, ничега се битног не сјећа и који је добио инструкције како да се понаша на суду, због чега ће суд на основу материјалних доказа морати да утврди да свједок не говори истину, јер је то најважније".

Ферагет тврди да Тужилаштво БиХ нема доказа да је Чаушевић планирао и извршио терористички напад.
Скоро два часа у судници су прегледавани видео-искази из претходног поступка, односно унакрсно испитивање Караџе од више адвоката који су заступали оптужене, након чега су Ферагет, Шабановић и Чаушевић поново унакрсно испитивали Караџу.

Током тог дијела поступка свједок је често истицао да се не сјећа много битних детаља, правдајући то својим нарушеним здрављем, пошто је био повријеђен током терористичког напада на Полицијску управу у Бугојну.
Он је више пута поновио да се након хапшења, непосредно након напада, Чаушевић јавно и самовољно хвалио да је "припремио, организовао и извршио поменути терористички чин", што је оптужени демантовао.

Спорно је да ли је Караџа критичног дана написао службену забиљешку у којој наводи Чаушевићево признање кривице, а свједок није могао да одговори ни на низ других питања одбране.

Оптужени је у једном моменту чак сугерисао да је Караџа био мета напада, јер је, с обзиром на полицијски посао и начин на који га обавља, имао одређене проблеме са неким лицима.

Вијеће Апелационог одјељења у овом процесу уважило је жалбу одбране, те је првостепена пресуда Чаушевићу укинута у осуђујућем дијелу и одређено је одржавање претреса пред вијећем Апелационог одјељења.

Првостепеном пресудом од 20. децембра 2013. године Чаушевић је проглашен кривим за кривично дјело тероризам и осуђен на 45 година затвора.

Суд је том пресудом Чаушевића ослободио по одређеним тачкама, а од њега су одузети предмети кориштени у извршењу кривичног дјела.

Вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ 20. октобра прошле године отпремило је другостепену пресуду од 12. јуна те године, којом је одбијена као неоснована жалба Тужилаштва БиХ, те је потврђена ослобађајућа првостепена пресуда за Насера Палисламовића.

Суд је Палисламовића ослободио оптужбе да је починио кривично дјело тероризам.
Чаушевић је неправоснажно кажњен са максималних 45 година затвора због терористичког напада на Полицијску станицу у Бугојну 27. јуна 2010. године.

У овом нападу погинуо је полицајац Тарик Љубушкић, тешко је рањена његова колегиница Едина Хиндић, а лакше је повријеђено пет полицајаца. На згради Полицијске станице том приликом причињена је материјална штета у износу од око 250.000 евра, док је значајна штета почињена и на околним зградама и возилима.

Наставак суђења заказан је за понедељак, 19. јануар када би требало да буде преслушана видео-изјава свједока Алвира Јосипа, који ће након тога бити унакрсно испитан.

У наставку суђења требало би да буде преслушан и видео-исказ свједока Мустафе Зукановића, док је за 21. јануар предвиђено саслушање свједока Вернеса Рамића и других.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Судија Велибор

14.01.2015 17:31

МОГУ ДА МИ УВЕДУ ОНУ СТВАР!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛО ТИЛО

14.01.2015 17:38

НИСТА ЦУДНО БАБИНА ИСИЗ СЕРИЈАТСКА УНИТАРНА ТЕРОРИСТИЦКА ДРЗАВА ЈЕ У СРЦУ БОСЊАКА АЛИ ТУЈЕ НАСА РС КОЈА НИКАД ТЕРОР И ЗЛО НЕЦЕ ПРИВАТИТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

14.01.2015 17:45

Нису само покушали већ је полако уводе.Колико је бошњака већ у Сирији.Ако Бочиња и дрге енклаве нису показатељ,шта је онда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

шеријатска држава

14.01.2015 18:19

То је у главама Босња само несто сто се мозе добро наплатити од Арапа. Кад би Саудијци затворили пипу зла не би тога било ни пола. Овако док паре дотицу: мозе им се, хоце им се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

15.01.2015 06:02

Драги "Мило Тило", можда би Бошњаци жељели шеријатски закон, али да сарајевско, тузланско, бихаћко и нектар пиво остану недодирљиви, а и ракијске казане не смије нико да дира!

ОДГОВОРИТЕ