Распродат нови број "Шарли ебдоа"

Први број француског сатиричној магазина "Шарли ебдо" после прошлонедељног напада на редакцију тог магазина веома брзо је данас, чим се појавио на киосцима, распродат широм Француске.

Свијет 14.01.2015 | 17:14
Распродат нови број "Шарли ебдоа"

"То је невероватно. Било је између 60 и 70 људи који су чекали у реду на мене да отворим", рекла је продавачица у киоску у Паризу, пренела је агенција АФП.

"Никада нисам видела нешто слично. Свих мојих 450 примерака продато је за 15 минута", додала је продавачица.

Синдикат француских продаваца новина УНДП је саопштио да је најновији број магазина распродат широм Француске само пар сати после отварања киоска.

Укупно 700.000 примерака магазина дистрибуирано је рано јутрос, а остали примерци биће у продаји током ове седмице, пренела је агенција АФП.

Ове седмице биће штампано пет милиона примерака магазина, због огромне потражње за најновијим бројем, саопштили су дистрибутери, пренела је француска агенција.
"Уредник је одлучио овог јутра да повећа број примерака на пет милиона", рекла је директор дистрибуције новина Вероник Фажур.

То је два милиона примерака више од првобитно планираног броја.

Најновије издање "Шарли ебдоа" има на насловници цртеж пророка Мухамеда који плаче и држи поруку "Ја сам Шарли", а испод пише "Све је опроштено".

Три милиона примерака је штампано, недељу дана од исламистичког напада на редакцију магазина у Паризу, у коме је 12 људи убијено, а зарада од продаје отићиће породицама жртава.

Уобичајени тираж био је до сада 60.000 примерака.

Нови број који су урадили преживели чланови редакције доступан је у 25 земаља и на 16 језика.

Најновији број магазина већ је изазвао бес неких муслиманских група у неким земљама које се противе цртежима оснивача ислама.

Нови број магазина објављен је у тренутку када француска влада припрема нови пакет оштрих анти-терористичких мера, навела је агенција АП.

Браћа Саид и Шериф Куаши су 7. јануара убили 12 људи у нападу на редакцију "Шарли ебдоа", укључујући петорицу најбољих карикатуриста и три члана редакције.

Они су после напада викали да су "осветили пророка Мухамеда".

Лист "Шарли ебдо" је у прошлости више пута објављивао сатиричке карикатуре пророка Мухамеда, што је у неким муслиманским земљама изазвало велики бес и одржавање протеста.

Редакција француског листа је због претњи радикалних муслимана од 2006. имала полицијску заштиту.
Преживели чланови редакције заклели су се да ће очувати традицију листа, чијих сатира су мета све религије, политичари, јавне личности и актуелни догађаји.

Иако је међу муслиманима у Француској раширено мишљење да овај лист стигматизује муслимане, Арапски светски институт у Паризу пружа пуну подршку солидарности кампањи "Ја сам Шарли", која је покренута као симбол отпора терору.

На згради Института окачен је велики транспарент на којем црвеним словима пише "Сви смо ми Шарли".

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

14.01.2015 17:46

Па да, они што су писали: "уби Србина рјеши проблем" сада зарађују на мртвим главма својих колега...

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни

14.01.2015 18:47

И Народ посто болестан , чудно је та штампа И политика окрене државу кад хоће

ОДГОВОРИТЕ