Осим: Није што је Србин, али Матић је велемајстор!

Присуство четворице везних играча из региона у светском крему не може да буде случајност - сматра Ивица Осим.

Фудбал 14.01.2015 | 22:40
Осим: Није што је Србин, али Матић је велемајстор!

Оно што су у 2014. уочили стручњаци и навијачи озваничио је лондонски „Гардијан“ стављајући Модрића, Матића, Ракитића и Пјанића у топ 60 светског фудбала.

Прослављени тренер који је Југославију довео до петог места на Мундијалу 1990, а затим продавао знање у Аустрији и Јапану, налази објашњење у - балканском пореклу.

- Сва четворица су са простора где вас живот учи да будете лукави, видовити и пуни идеја да бисте побегли од белаја! Код нас се и деца уче да вештином избегну препреке а памећу тешкоће, и то остаје записано у генима. То важи у свему, па и у фудбалу - каже Осим.

Они су адути Челсија, Реала, Барсе и Роме. Ко је најближи вашем укусу?

- Није што је из Србије, за мене нема тога ваш и наш, али Немања Матић је најзанимљивији. Висок је, а успева да координира брзе покрете и решења на терену. Игра врло захтевну и тешку улогу задњег везног, у којој се тражи и трка и идеја. И ради то мајсторски!

Тај тип играча је данас на цени?

- Најтраженији! Сваки велики тим у свету мора да има таквог. Мало их је, али вреде блага. Тај дар за повезивање имали су некад и Пикси, Роби и Дејо.

Ваш љубимац је био и Баждаревић?

- То је то, он је обављао послове на средини од којих се обично бежи. За уметнике је морао неко да трчи, али више нема те поделе: од играча из маневра тражи се много. Фудбал не може да дозволи луксуз да има једне играче за трчање, а друге за креацију. Или имаш све, или ниси прави.

Упркос Матићу, Србија се мучи. Адвокат је отишао без победе?

- За селектора је потребно велико искуство, али и психологија. Мора да познаје средину, менталитет... Адвокат је имао само оно прво. Тешко Холанђанин може да води Србију, као и Босну или Хрватску, свеједно. Нама је суђен наш човек, или неће ваљати.

Могао је да не прихвати понуду?

- Мало се залетео, а ко не би? Са Матићем, Ивановићем и играчима које имате свако би пожелео да тренира репрезентацију. А онда испливају наше навике, еуфорија и све оде дођавола. Ми се упалимо лако као шибица и брзо изгоримо. Предуго славимо и тугујемо, а други се не осврћу и иду напред.

У чему је суштина данашњег фудбала?

- У удвојеним бочним играчима - по двојица лево и десно, у њиховој брзини, пробојима и понављању. Кад имаш такве, онда се отвара простор за оне о којима причамо - Матића, Пјанића, Модрића.

Упоређујући водеће клубове данашњице, Осим износи занимљиво запажање.

- Изненадило ме је ово што Мурињо ради са Челсијем. Гледао сам их летос у Љубљани против Олимпије - много нових играча, мало звезда, тражили су се. Сада је то врхунски тим. Брзо је склопио. Реалова је обавеза да има највећа имена, а сада показују шта могу. Бајерн у овом трију може да поднесе улогу аутсајдера и дође до краја.

Очајан старт Србије у квалификацијама за Евро, по Осиму, не значи да је отписана.

- Једном ће експлодирати! Имате играче и тај квалитет мора да исплива. Хрвати држе континуитет, имају читаву генерацију асова, као што је Југославија некад имала „Чилеанце“. Србија и сада има много асова, треба их само послагати.

За Осима нема дилеме о томе ко је први играч данашњице.

- Меси је за нијансу у предности. Лакши је, мења правац у трку и рекао бих да даје мало више од Португалца. Роналдо је увео нови стил у фудбалу - заснован на физици и фантастичној брзини. То што он има мало, ниједан играч у свету не може да понови. Гласам за Месија јер је разноврснији - рекао је на крају разговора за „Блиц“ Ивица Осим.

Коментари / 0

Оставите коментар