Osim: Nije što je Srbin, ali Matić je velemajstor!

Prisustvo četvorice veznih igrača iz regiona u svetskom kremu ne može da bude slučajnost - smatra Ivica Osim.

Fudbal 14.01.2015 | 22:40
Osim: Nije što je Srbin, ali Matić je velemajstor!

Ono što su u 2014. uočili stručnjaci i navijači ozvaničio je londonski „Gardijan“ stavljajući Modrića, Matića, Rakitića i Pjanića u top 60 svetskog fudbala.

Proslavljeni trener koji je Jugoslaviju doveo do petog mesta na Mundijalu 1990, a zatim prodavao znanje u Austriji i Japanu, nalazi objašnjenje u - balkanskom poreklu.

- Sva četvorica su sa prostora gde vas život uči da budete lukavi, vidoviti i puni ideja da biste pobegli od belaja! Kod nas se i deca uče da veštinom izbegnu prepreke a pameću teškoće, i to ostaje zapisano u genima. To važi u svemu, pa i u fudbalu - kaže Osim.

Oni su aduti Čelsija, Reala, Barse i Rome. Ko je najbliži vašem ukusu?

- Nije što je iz Srbije, za mene nema toga vaš i naš, ali Nemanja Matić je najzanimljiviji. Visok je, a uspeva da koordinira brze pokrete i rešenja na terenu. Igra vrlo zahtevnu i tešku ulogu zadnjeg veznog, u kojoj se traži i trka i ideja. I radi to majstorski!

Taj tip igrača je danas na ceni?

- Najtraženiji! Svaki veliki tim u svetu mora da ima takvog. Malo ih je, ali vrede blaga. Taj dar za povezivanje imali su nekad i Piksi, Robi i Dejo.

Vaš ljubimac je bio i Baždarević?

- To je to, on je obavljao poslove na sredini od kojih se obično beži. Za umetnike je morao neko da trči, ali više nema te podele: od igrača iz manevra traži se mnogo. Fudbal ne može da dozvoli luksuz da ima jedne igrače za trčanje, a druge za kreaciju. Ili imaš sve, ili nisi pravi.

Uprkos Matiću, Srbija se muči. Advokat je otišao bez pobede?

- Za selektora je potrebno veliko iskustvo, ali i psihologija. Mora da poznaje sredinu, mentalitet... Advokat je imao samo ono prvo. Teško Holanđanin može da vodi Srbiju, kao i Bosnu ili Hrvatsku, svejedno. Nama je suđen naš čovek, ili neće valjati.

Mogao je da ne prihvati ponudu?

- Malo se zaleteo, a ko ne bi? Sa Matićem, Ivanovićem i igračima koje imate svako bi poželeo da trenira reprezentaciju. A onda isplivaju naše navike, euforija i sve ode dođavola. Mi se upalimo lako kao šibica i brzo izgorimo. Predugo slavimo i tugujemo, a drugi se ne osvrću i idu napred.

U čemu je suština današnjeg fudbala?

- U udvojenim bočnim igračima - po dvojica levo i desno, u njihovoj brzini, probojima i ponavljanju. Kad imaš takve, onda se otvara prostor za one o kojima pričamo - Matića, Pjanića, Modrića.

Upoređujući vodeće klubove današnjice, Osim iznosi zanimljivo zapažanje.

- Iznenadilo me je ovo što Murinjo radi sa Čelsijem. Gledao sam ih letos u Ljubljani protiv Olimpije - mnogo novih igrača, malo zvezda, tražili su se. Sada je to vrhunski tim. Brzo je sklopio. Realova je obaveza da ima najveća imena, a sada pokazuju šta mogu. Bajern u ovom triju može da podnese ulogu autsajdera i dođe do kraja.

Očajan start Srbije u kvalifikacijama za Evro, po Osimu, ne znači da je otpisana.

- Jednom će eksplodirati! Imate igrače i taj kvalitet mora da ispliva. Hrvati drže kontinuitet, imaju čitavu generaciju asova, kao što je Jugoslavija nekad imala „Čileance“. Srbija i sada ima mnogo asova, treba ih samo poslagati.

Za Osima nema dileme o tome ko je prvi igrač današnjice.

- Mesi je za nijansu u prednosti. Lakši je, menja pravac u trku i rekao bih da daje malo više od Portugalca. Ronaldo je uveo novi stil u fudbalu - zasnovan na fizici i fantastičnoj brzini. To što on ima malo, nijedan igrač u svetu ne može da ponovi. Glasam za Mesija jer je raznovrsniji - rekao je na kraju razgovora za „Blic“ Ivica Osim.

Komentari / 0

Ostavite komentar