Санирано више од 1.000 поплављених објеката

У оквиру Програма ЕУ за опоравак од поплава до данас је у БиХ санирано 1.014 стамбених јединица у оквиру прве фазе санације стамбеног фонда, чији је циљ био да помогне најугроженијим жртвама поплава да се врате у своје домове.

Босна и Херцеговина 14.01.2015 | 12:35
Санирано више од 1.000 поплављених објеката

Прва фаза је обухватила породице у колективним центрима, породице које живе испод границе сиромаштва, старије особе, као и особе са потешкоћама у развоју, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

У саопштењу се истиче да су ова финансијска средства дио обећања ЕУ са донаторске конференције одржане прошле године.

"Ова важна прекретница означава крај прве фазе у санацији стамбеног фонда у оквиру ЕУ програма. Прва фаза је обухватила оне којима је наша помоћ била најпотребнија и драго нам је да смо омогућили повратак домовима за више од 3.500 људи", рекао је портпарол Делегације ЕУ у БиХ Енди Мекгафи.

Санација стамбеног фонда у оквиру ЕУ програма почела је средином септембра 2014, с првобитним циљем да до краја године буде санирано 600 домова.

Међутим, динамика радова је током јесени убрзана, јер је постало јасно да је најугроженијим породицама потребна помоћ у санацији прије зиме, истиче се у саопштењу.

Свеобухватни циљ Програма ЕУ за опоравак од поплава је санација до 4.000 стамбених јединица оштећених у поплавама, односно директна помоћ у повратку својим домовима за око 14.000 особа.

Осим већ санираних 1.000 домова, одабир додатних 3.000 тренутно се обавља на основу пријава пристиглих у току два јавна позива објављена крајем 2014. године. Процес одабира и верификације завршен је за готово 1.000 јединица, док је процес одабира додатних 2.000 корисника у току.

Тендерска процедура за одабир извођача радова за санацију одабраних 1.000 јединица ће бити покренута ускоро - са фокусом на Бањалуку, Бијељину, Шамац, Добој, Маглај, Орашје, Оџак, Тузлу и Домаљевац.

Програм ЕУ за опоравак од поплава покренут је с циљем да се омогући нормализација животних услова у локалним заједницама и обезбиједи да помоћ стигне до најугроженијих након мајских поплава.

Финансијска средства се користе за обнављање јавних услуга и инфраструктуре, реконструкцију стамбених објеката за најугроженије, те социо-економски опоравак локалних заједница.

Вриједност цјелокупног Програма је 43.520.000 евра, од чега је 42.240.000 обезбиједила ЕУ.

Коментари / 0

Оставите коментар