Sanirano više od 1.000 poplavljenih objekata

U okviru Programa EU za oporavak od poplava do danas je u BiH sanirano 1.014 stambenih jedinica u okviru prve faze sanacije stambenog fonda, čiji je cilj bio da pomogne najugroženijim žrtvama poplava da se vrate u svoje domove.

Bosna i Hercegovina 14.01.2015 | 12:35
Sanirano više od 1.000 poplavljenih objekata

Prva faza je obuhvatila porodice u kolektivnim centrima, porodice koje žive ispod granice siromaštva, starije osobe, kao i osobe sa poteškoćama u razvoju, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

U saopštenju se ističe da su ova finansijska sredstva dio obećanja EU sa donatorske konferencije održane prošle godine.

"Ova važna prekretnica označava kraj prve faze u sanaciji stambenog fonda u okviru EU programa. Prva faza je obuhvatila one kojima je naša pomoć bila najpotrebnija i drago nam je da smo omogućili povratak domovima za više od 3.500 ljudi", rekao je portparol Delegacije EU u BiH Endi Mekgafi.

Sanacija stambenog fonda u okviru EU programa počela je sredinom septembra 2014, s prvobitnim ciljem da do kraja godine bude sanirano 600 domova.

Međutim, dinamika radova je tokom jeseni ubrzana, jer je postalo jasno da je najugroženijim porodicama potrebna pomoć u sanaciji prije zime, ističe se u saopštenju.

Sveobuhvatni cilj Programa EU za oporavak od poplava je sanacija do 4.000 stambenih jedinica oštećenih u poplavama, odnosno direktna pomoć u povratku svojim domovima za oko 14.000 osoba.

Osim već saniranih 1.000 domova, odabir dodatnih 3.000 trenutno se obavlja na osnovu prijava pristiglih u toku dva javna poziva objavljena krajem 2014. godine. Proces odabira i verifikacije završen je za gotovo 1.000 jedinica, dok je proces odabira dodatnih 2.000 korisnika u toku.

Tenderska procedura za odabir izvođača radova za sanaciju odabranih 1.000 jedinica će biti pokrenuta uskoro - sa fokusom na Banjaluku, Bijeljinu, Šamac, Doboj, Maglaj, Orašje, Odžak, Tuzlu i Domaljevac.

Program EU za oporavak od poplava pokrenut je s ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i obezbijedi da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava.

Finansijska sredstva se koriste za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica.

Vrijednost cjelokupnog Programa je 43.520.000 evra, od čega je 42.240.000 obezbijedila EU.

Komentari / 0

Ostavite komentar