Учење другог језика користи мозгу

Бројна истраживања показују да учење другог језика даје најбоље резултате онима који са учењем почну у касном детињству.

Здравље 14.01.2015 | 08:53
Учење другог језика користи мозгу

Бројна истраживања показују да учење другог језика "побољшава" моћ мозга али нова студија, објављена јуче, показује да најбоље резултате постижу они који са учењем почну у касном детињству.

Студија објављена у листу "Процеедингс оф тхе Натионал Ацадемy оф Сциенцес" показала је да људи који су са 10 година почели да уче енглески језик и који су га свакодневно користили и слушали имају побољшану структуру мозга у поређењу са онима који су одрасли говорећи само енглески и који нису учили други језик.

Ови "виши нивои структуралног интегритета" налазе се у областима мозга везаним за језик и семантичко процесуирање, пише АФП.

Стручњаци су проучавали скенове мозга 20 људи, свих старих око 30 година, који су најмање 13 месеци живели у Британији. Сви они су почели да уче енглески, као други језик, када су имали око 10 година.

Скенови њихових мозгова упоређени су са 25 људи сличног узраста који говоре само енглески језик.

"Свакодневно коришћење више од једног језика представља интензивну когнитивну стимулацију која је користила специфичним можданим структурама везаним за језик, чувајући њихов интегритет и штитећи их од пропадања у познијем добу", наводи се у студији коју је предводио Христот Плиатсикас са Универзитета Кент.

Како су се раније студије пре свега односиле на људе који су научили два или више језика још као мала деца, научници сада кажу да је потребно додатно истраживање како би се утврдило када заправо долази до ових позитивних промена на мозгу.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар