Бањалука прославила још једну Нову годину

Раскошан ватромет и звона Храма Христа Спаситеља у Бањалуци тачно у поноћ означили су почетак Нове године по Јулијанском календару.

Република Српска 14.01.2015 | 08:42
Бањалука прославила још једну Нову годину

Бањалучани су још једну Нову годину дочекали на отвореном, уз богат културно-умјетнички програм испред Културног центра Бански двор у центру града, али и у бројним угоститељским локалима који су организовали дочек.

Традиција дочека Нове године по старом, Јулијанском календару у Републици Српској обновљена је деведесетих година.

Јулијанска, Српска, Стара или Православна Нова година обиљежава се 13. јануара по грегоријанском календару, када се завршава година по јулијанском мјерењу времена.

Нову годину по старом календару славе и у Русији, гдје је називају Стара нова година (Старый новый год), у Србији, Црној Гори, Македонији  Украјини, Јерменији, Грузији... Отуд она није само српска, или само православна, али је дубоко укоријењена у српској традицији.

Занимљиво је да традиција обиљежавања Јулијанске Нове године постоји и у неким њемачким кантонима у Швајцарској (попут Алтер Силвестера), као и у неким дијеловима Галске заједнице у Шкотској (Единбуршки “'Ам Ботхан” на примјер).

Извор: Истинито

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ђорђе

14.01.2015 09:29

Срећна Нова година свим православцима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРИКА

14.01.2015 10:20

Зелим да 2015. буде за СВЕ НАС: Добра, успијесна и БЛАГОСЛОВЕНА, са пуно љубави свима нама МИР БОЗЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црнац

14.01.2015 15:11

Каква срећна? Црна је свака нова година, шта се правите блесави? Џаба жеље и жељице, нема напретка док се не прихватимо посла.

ОДГОВОРИТЕ