Banjaluka proslavila još jednu Novu godinu

Raskošan vatromet i zvona Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci tačno u ponoć označili su početak Nove godine po Julijanskom kalendaru.

Republika Srpska 14.01.2015 | 08:42
Banjaluka proslavila još jednu Novu godinu

Banjalučani su još jednu Novu godinu dočekali na otvorenom, uz bogat kulturno-umjetnički program ispred Kulturnog centra Banski dvor u centru grada, ali i u brojnim ugostiteljskim lokalima koji su organizovali doček.

Tradicija dočeka Nove godine po starom, Julijanskom kalendaru u Republici Srpskoj obnovljena je devedesetih godina.

Julijanska, Srpska, Stara ili Pravoslavna Nova godina obilježava se 13. januara po gregorijanskom kalendaru, kada se završava godina po julijanskom mjerenju vremena.

Novu godinu po starom kalendaru slave i u Rusiji, gdje je nazivaju Stara nova godina (Старый новый год), u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji  Ukrajini, Jermeniji, Gruziji... Otud ona nije samo srpska, ili samo pravoslavna, ali je duboko ukorijenjena u srpskoj tradiciji.

Zanimljivo je da tradicija obilježavanja Julijanske Nove godine postoji i u nekim njemačkim kantonima u Švajcarskoj (poput Alter Silvestera), kao i u nekim dijelovima Galske zajednice u Škotskoj (Edinburški “'Am Bothan” na primjer).

Izvor: Istinito

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

đorđe

14.01.2015 09:29

Srećna Nova godina svim pravoslavcima!

ODGOVORITE
Name

BORIKA

14.01.2015 10:20

Zelim da 2015. bude za SVE NAS: Dobra, uspijesna i BLAGOSLOVENA, sa puno ljubavi svima nama MIR BOZE!

ODGOVORITE
Name

Crnac

14.01.2015 15:11

Kakva srećna? Crna je svaka nova godina, šta se pravite blesavi? Džaba želje i željice, nema napretka dok se ne prihvatimo posla.

ODGOVORITE