Возачи закинути високим маржама

Иако гориво код нас и даље појефтињује, тренд "резања" цијена није ни близу реалном, јер вриједност нафте на свјетском тржишту вртоглаво пада, много видљивије него цјеновници на бензинским пумпама у БиХ.

Република Српска 14.01.2015 | 08:16
Возачи закинути високим маржама

Ово је став стручњака, те активиста удружења за заштиту потрошача, који истичу да због овакве ситуације највише испаштају возачи, што поједини саговорници "Независних" аргументују и податком да марже у малопродаји, како тврде, достижу и пола марке по литру.

Штавише, агенције су у уторак јавиле да је дан раније барел америчке "лаке" нафте (WТИ) "потонуо" за 4,7 одсто у односу на најнижи ниво од марта 2009. године, а барел сјеверноморске нафте типа "брент" се "спустио" за више од пет одсто у односу на најнижи ниво од априла 2009. године.

Возачи су се, коментаришући ове податке, запитали због чега код нас гориво кошта и до 1,90 КМ, ако је цијена барела пала испод 50 долара.

"Може ли ико да реагује и помогне потрошачима да цијена горива буде смањена на разумљиву и прихватљиву", питају возачи на форумима.

Стручњаци оцјењују да основа за додатни "рез" цијена нафтних деривата има.

"Цијене сирове нафте падају нагло, а цијене у малопродаји не падају сразмјерно. Дакле, цијена горива на бензинским пумпама није толико пала колико и цијена нафте на свјетском тржишту. Ја колико сад знам, марже су чак и до 50 фенинга по литру у малопродаји, а нормално би било да буду до 20 фенинга, максимално", тврди Душан Богдановић, стручњак за енергенте.

Чак нам је и Вукашин Војиновић, предсједник Удружења увозника и дистрибутера нафте и нафтних деривата у Републици Српској, потврдио да власници неких бензинских пумпи по литру горива имају маржу од близу пола марке.

"Пазите, да будем искрен, ако је у набавци безоловни 1,50 КМ, а неко га продаје за 1,96, фактички, пола марке зарађује. То користе они који имају добре позиције бензинских пумпи, па држе 'јаке' цијене. Цијена пада и долази се у ситуацију да гориво може коштати од 1,70 до 1,75 КМ на већини бензинских пумпи, за то су стечени услови", рекао је Војиновић.

Притом ни Љубо Стевић, предсједник Скупштине Удружења власника бензинских пумпи Републике Српске, не спори да поједини власници бензинских пумпи по литру горива "држе" марже од пола марке.

"Има их. То зависи од града. А гориво сада кошта од 1,75 до 1,85, и како ствари стоје, цијене ће такве засад и остати", каже Стевић.

Огорчен је због оваквог стања Месуд Лакота, дугогодишњи борац за права потрошача из Сарајева, који сматра да су возачи закинути.

"Ми знамо да је слободно формирање цијена и дистрибутери могу да их формирајуј како хоће, јер им то закон дозвољава. Ми и не знамо шта они раде при формирању цијена, јер нема механизама који би их ограничио. Треба знати да држави на штету иде смањење цијена горива, јер она убире ПДВ и акцизе. Држава је постала један велики маркет која кроз овакве ствари пуни буџет", критикује Лакота.

Да држава заиста убире значајне приходе од продаје на бензинским пумпама, свједоче и подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, по којим акциза по сваком литру, у зависности од врсте горива, кошта од 0,30 до 0,40 КМ, а ту је још и путарина, која износи додатних 0,15, плус 0,10 КМ за одржавање путева, односно изградњу аутопутева.

"На акцизу се морају додати и трошкови производње и остали зависни трошкови, као што су транспорт и складиштење, а то све скупа представља основицу за обрачун ПДВ-а, који износи 17 одсто", наводе из УИО БиХ.

Извор: Независне новине

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

возац

14.01.2015 07:29

Док је оваца бице и вуне за сисање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цосо

14.01.2015 07:39

Ово нема нигдје ова власт све узима себи и власници пумпи да би радили морају да дају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цензура...

14.01.2015 08:01

Људска похлепа на свакоме кораку, сви о поштењу а у глави стара народна "Или за*еби или буди за*ебен"... Извињавам се оној мањини која не спада у ову категорију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

објективан

14.01.2015 08:13

Постоји разлика у цијенама 0.10 или 0.15 КМ . Али је то далеко од 0.5 Км зраде по литру . Малопродаја горива није исплатив посао у бих . Доказ одлазак омw из бх . Разлика између впц и мпц је од 5 до 15 % . Нестро и Гаспром имају своје рафинерије самим тим и повластену цијену горива .

ОДГОВОРИТЕ
Name

барел

14.01.2015 08:25

Гдје це смањити цјену ,кад су то њихове и пумпе,одакле це он дати плату оној сто ради у влади и има 1700 км плате и јос накнада изадје 2000км а само додје и упали и угаси рацунар,зато су и код ММФ НОН СТОП,нити дрзаве нема, нити републике, а овце бице боље некад казу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачај прекајски

14.01.2015 08:27

Не треба губити из вида да пад цијена сирове нафте у свакој варијанти доводи пораста зараде власника бензинских пумпи, а да пораст зараде власника бензинских пумпи по правилу неизоставно условљава и виши износ рекета који давају. А зна се коме се рекет даје, барем ту нема дилема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрзава

14.01.2015 08:30

Не. Дрзава не убире ниста пуни од тог јер тајкуни не приказују стварни промет на пумпама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

супер хик

14.01.2015 10:01

У Рогатици дизел 2.09 КМ. Могу како хоце и ста хоце да нам раде и треба тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

штета

14.01.2015 10:01

У Фочи, Нестро пумпе држе дисел на 2.05 до 2.10КМ иако је свугдје у другим градовима и по 1.75. Кажу, немају конкуренције па им се може! Има ли државе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

14.01.2015 11:23

Све цјене робе сироке потросње остале исте док је цјена нафте и плина пала са 115 долара по барелу на 46 долара а сви знамо да производња и цјена било које робе првенствено зависе од цјене енергената потребних у процесу производње и транспорту готове робе до крајњег потросаца ЗАСТО ЦЈЕНЕ НИСУ ПАЛЕ?Све ове вазалске дрзаве које су унистиле своју индустрију и пољопривреду по наговору западних КОЛОНИСТА типа БиХ,Србије,Бугарске,Македоније,Словеније,Хрватске,Цеске Словацке,Пољске,Грцке,Спаније,Белгије,Молдавије,Летоније,Литваније ... презивљавају од ПДВа продајуци робу из Њемацке,Француске,Британије... а смањење цјена робе сироке портосње које је порјеклом из ових колонијалних дрзава воде у директни банкрот свих ових дрзава у року од мјесец дана јер харац од ПДВа неце бити довољан ни за соли драга господо. Док велики западни трговински ланци и корпорације трљају руке убируци екстра профит јер њихова роба има мању цјену производње и транспорта а цјене готовог производа остале исте ми коима ММФ увјек смањују плате,пензије има да пропљујемо мајцино млијеко док нам се Свабе,Французи,Британци и остале КОЛОНИЈАЛНЕ дрзаве смију у фацу као глупанима сто реално и јесмо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

14.01.2015 11:38

Ко је пушио-пушиће, ко је возио возиће. Све је мање фића и стојадина, а све више"звери"на путевима. Пре само 25 година у САРАЈЕВУ је било 10 бензиских пумпи а сада...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

14.01.2015 12:23

Овом народу нема спаса док ову земљу неко не окупира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босс

14.01.2015 14:47

Нема вецих криминалаца од нафтаса! Каква црна марза! И треба да их покида све... Разлог је бојење горива (разблазивање) И навијање пистоља па цак и до 8%...колко ту уберу мимо реалне зараде..

ОДГОВОРИТЕ