Vozači zakinuti visokim maržama

Iako gorivo kod nas i dalje pojeftinjuje, trend "rezanja" cijena nije ni blizu realnom, jer vrijednost nafte na svjetskom tržištu vrtoglavo pada, mnogo vidljivije nego cjenovnici na benzinskim pumpama u BiH.

Republika Srpska 14.01.2015 | 08:16
Vozači zakinuti visokim maržama

Ovo je stav stručnjaka, te aktivista udruženja za zaštitu potrošača, koji ističu da zbog ovakve situacije najviše ispaštaju vozači, što pojedini sagovornici "Nezavisnih" argumentuju i podatkom da marže u maloprodaji, kako tvrde, dostižu i pola marke po litru.

Štaviše, agencije su u utorak javile da je dan ranije barel američke "lake" nafte (WTI) "potonuo" za 4,7 odsto u odnosu na najniži nivo od marta 2009. godine, a barel sjevernomorske nafte tipa "brent" se "spustio" za više od pet odsto u odnosu na najniži nivo od aprila 2009. godine.

Vozači su se, komentarišući ove podatke, zapitali zbog čega kod nas gorivo košta i do 1,90 KM, ako je cijena barela pala ispod 50 dolara.

"Može li iko da reaguje i pomogne potrošačima da cijena goriva bude smanjena na razumljivu i prihvatljivu", pitaju vozači na forumima.

Stručnjaci ocjenjuju da osnova za dodatni "rez" cijena naftnih derivata ima.

"Cijene sirove nafte padaju naglo, a cijene u maloprodaji ne padaju srazmjerno. Dakle, cijena goriva na benzinskim pumpama nije toliko pala koliko i cijena nafte na svjetskom tržištu. Ja koliko sad znam, marže su čak i do 50 feninga po litru u maloprodaji, a normalno bi bilo da budu do 20 feninga, maksimalno", tvrdi Dušan Bogdanović, stručnjak za energente.

Čak nam je i Vukašin Vojinović, predsjednik Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata u Republici Srpskoj, potvrdio da vlasnici nekih benzinskih pumpi po litru goriva imaju maržu od blizu pola marke.

"Pazite, da budem iskren, ako je u nabavci bezolovni 1,50 KM, a neko ga prodaje za 1,96, faktički, pola marke zarađuje. To koriste oni koji imaju dobre pozicije benzinskih pumpi, pa drže 'jake' cijene. Cijena pada i dolazi se u situaciju da gorivo može koštati od 1,70 do 1,75 KM na većini benzinskih pumpi, za to su stečeni uslovi", rekao je Vojinović.

Pritom ni Ljubo Stević, predsjednik Skupštine Udruženja vlasnika benzinskih pumpi Republike Srpske, ne spori da pojedini vlasnici benzinskih pumpi po litru goriva "drže" marže od pola marke.

"Ima ih. To zavisi od grada. A gorivo sada košta od 1,75 do 1,85, i kako stvari stoje, cijene će takve zasad i ostati", kaže Stević.

Ogorčen je zbog ovakvog stanja Mesud Lakota, dugogodišnji borac za prava potrošača iz Sarajeva, koji smatra da su vozači zakinuti.

"Mi znamo da je slobodno formiranje cijena i distributeri mogu da ih formirajuj kako hoće, jer im to zakon dozvoljava. Mi i ne znamo šta oni rade pri formiranju cijena, jer nema mehanizama koji bi ih ograničio. Treba znati da državi na štetu ide smanjenje cijena goriva, jer ona ubire PDV i akcize. Država je postala jedan veliki market koja kroz ovakve stvari puni budžet", kritikuje Lakota.

Da država zaista ubire značajne prihode od prodaje na benzinskim pumpama, svjedoče i podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, po kojim akciza po svakom litru, u zavisnosti od vrste goriva, košta od 0,30 do 0,40 KM, a tu je još i putarina, koja iznosi dodatnih 0,15, plus 0,10 KM za održavanje puteva, odnosno izgradnju autoputeva.

"Na akcizu se moraju dodati i troškovi proizvodnje i ostali zavisni troškovi, kao što su transport i skladištenje, a to sve skupa predstavlja osnovicu za obračun PDV-a, koji iznosi 17 odsto", navode iz UIO BiH.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

vozac

14.01.2015 07:29

Dok je ovaca bice i vune za sisanje.

ODGOVORITE
Name

Coso

14.01.2015 07:39

Ovo nema nigdje ova vlast sve uzima sebi i vlasnici pumpi da bi radili moraju da daju.

ODGOVORITE
Name

Cenzura...

14.01.2015 08:01

Ljudska pohlepa na svakome koraku, svi o poštenju a u glavi stara narodna "Ili za*ebi ili budi za*eben"... Izvinjavam se onoj manjini koja ne spada u ovu kategoriju...

ODGOVORITE
Name

objektivan

14.01.2015 08:13

Postoji razlika u cijenama 0.10 ili 0.15 KM . Ali je to daleko od 0.5 Km zrade po litru . Maloprodaja goriva nije isplativ posao u bih . Dokaz odlazak omw iz bh . Razlika između vpc i mpc je od 5 do 15 % . Nestro i Gasprom imaju svoje rafinerije samim tim i povlastenu cijenu goriva .

ODGOVORITE
Name

barel

14.01.2015 08:25

Gdje ce smanjiti cjenu ,kad su to njihove i pumpe,odakle ce on dati platu onoj sto radi u vladi i ima 1700 km plate i jos naknada izadje 2000km a samo dodje i upali i ugasi racunar,zato su i kod MMF NON STOP,niti drzave nema, niti republike, a ovce bice bolje nekad kazu...

ODGOVORITE
Name

Mračaj prekajski

14.01.2015 08:27

Ne treba gubiti iz vida da pad cijena sirove nafte u svakoj varijanti dovodi porasta zarade vlasnika benzinskih pumpi, a da porast zarade vlasnika benzinskih pumpi po pravilu neizostavno uslovljava i viši iznos reketa koji davaju. A zna se kome se reket daje, barem tu nema dilema.

ODGOVORITE
Name

Drzava

14.01.2015 08:30

Ne. Drzava ne ubire nista puni od tog jer tajkuni ne prikazuju stvarni promet na pumpama.

ODGOVORITE
Name

super hik

14.01.2015 10:01

U Rogatici dizel 2.09 KM. Mogu kako hoce i sta hoce da nam rade i treba tako.

ODGOVORITE
Name

šteta

14.01.2015 10:01

U Foči, Nestro pumpe drže disel na 2.05 do 2.10KM iako je svugdje u drugim gradovima i po 1.75. Kažu, nemaju konkurencije pa im se može! Ima li države?

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

14.01.2015 11:23

Sve cjene robe siroke potrosnje ostale iste dok je cjena nafte i plina pala sa 115 dolara po barelu na 46 dolara a svi znamo da proizvodnja i cjena bilo koje robe prvenstveno zavise od cjene energenata potrebnih u procesu proizvodnje i transportu gotove robe do krajnjeg potrosaca ZASTO CJENE NISU PALE?Sve ove vazalske drzave koje su unistile svoju industriju i poljoprivredu po nagovoru zapadnih KOLONISTA tipa BiH,Srbije,Bugarske,Makedonije,Slovenije,Hrvatske,Ceske Slovacke,Poljske,Grcke,Spanije,Belgije,Moldavije,Letonije,Litvanije ... prezivljavaju od PDVa prodajuci robu iz Njemacke,Francuske,Britanije... a smanjenje cjena robe siroke portosnje koje je porjeklom iz ovih kolonijalnih drzava vode u direktni bankrot svih ovih drzava u roku od mjesec dana jer harac od PDVa nece biti dovoljan ni za soli draga gospodo. Dok veliki zapadni trgovinski lanci i korporacije trljaju ruke ubiruci ekstra profit jer njihova roba ima manju cjenu proizvodnje i transporta a cjene gotovog proizvoda ostale iste mi koima MMF uvjek smanjuju plate,penzije ima da propljujemo majcino mlijeko dok nam se Svabe,Francuzi,Britanci i ostale KOLONIJALNE drzave smiju u facu kao glupanima sto realno i jesmo.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

14.01.2015 11:38

Ko je pušio-pušiće, ko je vozio voziće. Sve je manje fića i stojadina, a sve više"zveri"na putevima. Pre samo 25 godina u SARAJEVU je bilo 10 benziskih pumpi a sada...

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

14.01.2015 12:23

Ovom narodu nema spasa dok ovu zemlju neko ne okupira.

ODGOVORITE
Name

boss

14.01.2015 14:47

Nema vecih kriminalaca od naftasa! Kakva crna marza! I treba da ih pokida sve... Razlog je bojenje goriva (razblazivanje) I navijanje pistolja pa cak i do 8%...kolko tu uberu mimo realne zarade..

ODGOVORITE