Топ 5 Срба јануара! Узми Србина и нема зиме!

Трансфери Станковића, Ковачевића, Видића, Ивановића и Матића се сматрају једним од најбољих аквизиција у историји зимских прелазних трокова. Надамо се да ће Настасић наставити традицију.

Фудбал 14.01.2015 | 10:20
Топ 5 Срба јануара! Узми Србина и нема зиме!

Зимски прелазни рок по атрактивности не може да се мери са летњим. Јануарска фудбалска пијаца је далеко мање гламурозна и углавном служи за "гашење пожара". Велики клубови користе јануарски прелазни рок како би исправили неке грешке из летње пијаце или како би надоместили повреде битних играча. Ретко ко се усуди да потроши велике паре у јануару. Најскупља јануарска појачања попут Тореса у Челсију, Керола у Ливерпулу или Хунтелара у Реалу су се показали као велики промашаји.

Али, зато се довођење српских фудбалера показао као проверен и успешан рецепт! Србија је земља чији играчи су се до сада показали као најбоље куповине у јануару. Ни, Бразилци, ни Аргентинци, ни Немци. О прецењеним Енглезима да и не говоримо.

Четворица најбољих фудбалера које је наша земља имала у последњих десетак година су најбоље потезе повукли када су у јануару променили клубове. Зимска фудбалска пијаца је била преломни моменат у каријерама Дејана Станковића, Немање Видића, Бранислава Ивановића и Немање Матића. Да не заборавимо повратак Дарка Ковачевића у Реал Сосиједад јануара 2002. године. Вреди поменуте и зимске трансфере Адема Љајића у Фиорентину, Игора Дуљаја у Шахтјор, Милоша Јојића у Борусију из Дортмунда…

Зато се надамо да ће и прелазак Матије Настасића из Челсија у Шалке (за сада само позајмица) имати сличан епилог. Уједно, ово је и прилика да се подсетимо пет најбољих јануарских куповина српских играча у последњих десетак година.

НЕМАЊА ВИДИЋ (Спартак Москва - Манчестер Јунајтед, 2006. године) - 10,5 милиона евра

По многим изборима најбоље јануарско појачање свих времена у Енглеској! Ливерпул и неки италијански клубови су месецима јурили српског штопера из московског Спартака који је у Русији “прешао игрицу”. На крају је Алекс Фергусон после периода оклевања преломио и уграбио стену на којој ће у следећих неколико година саградити темеље гранитне Јунајтедове одбране која ће поставити невероватан рекорд од 14 везаних мечева без примљеног гола у Премијер лиги. На почетку му је Ферги дозирао минутажу, није желео да га прерано сагори и направио је врхунски потез. Видић је постао легенда Манчестер Јунајтеда, капитен и први дефанзивац који је у Премијер лиги изабран за играча године. И то два пута! Олд Трафорд га је испратио у сузама после седам и по незаборавних година у којима је Видић освојио практично све што се могло освојити. Заслужио је чувену песму на Театру снова о “момку из Србије који ће све да побије”.

БРАНИСЛАВ ИВАНОВИЋ (Локомотива Москва - Челси, 2008. године ) - 12 милиона евра

Две године после Немање Видића, из Москве се на Острво преселио његов земљак Бранислав Ивановић који је дуго био на мети италијанских великана Милана, Интера и Јувентуса. Ивановић је те зиме постао друго Челсијево појачање, после доласка Николе Анелке. Плавци су платили 12 милиона евра за трансфер, што из ове перспективе изгледа као једно од најбољих и најисплативијих улагања у историји клуба. Попут Видића, и Бане је дуго чекао на праву шансу. Аврам Грант му за шест месеци није ни пружио шансу да дебитује у Премијер лиги, а разлог је наводно била физичка спрема пошто је Србин дошао исцрпљен од завршене сезоне у Русији. Предност су имали Фереира и Белети као десни бекови, односно Тери, Алекс и Карваљо као штопери. Већ следећег лета су Милан и Јувентус покушали да опет ангажују Ивановића, али је нови тренер Сколари ставио вето на продају Србина. Међутим, ни Бразилац није показао много вере у Ивановића и пружао му је шансу на кашичицу, а предност је имао новајлија Босингва. Усред сезоне, Сколарија је заменио Хидинк и после два месеца под командом искусног Холанђанина, коначно је свануло и Ивановићу. Годину и кусур дана после доласка на Стамфорд Бриџ! Преломни моменат је био меч са Ливерпулом на Енфилду у четвртфиналу Лиге шампиона када је Србин са два гола зацементирао своје место у првој постави Челсија и до данас је један од најстандарднијих играча Плаваца.

ДЕЈАН СТАНКОВИЋ (Лацио - Интер, 2004. година) - 4 милиона евра

Српско чудо од детета је у Лацију израсло у аса светског формата. Као клинац је успевао да се избори за минутажу са “зверима” попут Верона, Недведа, Алмеиде, Симеонеа… Ипак, финансијски крах Лација и пропаст Серђа Крањотија су резултирали распадом велике генерације Лацијала. Почео је егзодус, али то је донекле и одговарало Станковићу који се профилисао у једног од кључних играча Лација. Међутим, криза је била све већа и на крају је Станковић морао да напусти Рим. Ухватио је последњи воз у јануару 2004. године. Био је на ивици преласка у Јувентус, чак је био потписан и предуговор, али је на крају ипак решио да се захвали Лућану Мођију и преселио се код кума Михајловића у Интер. Лацио је добио четири милиона евра и Горана Пандева. Скоро десет година је Деки носи дрес Неразура, заслужио надимак Змај, освојио бројне трофеје, постизао спектакуларне голове, крварио за плаво-црни дрес, био део генерације која је узела “триплету” и као легенда се опростио од клуба. На вечној клупској листи је на 20. месту по броју одиграних мечева (326), а четврти је по реду странац на тој лествици. Четири милиона евра! А, сетите се колике паре и на кога је трошио Масимо Морати…

НЕМАЊА МАТИЋ (Бенфика - Челси, 2014. година) - 25 милиона евра

Званично један од тројице најскупљих српских фудбалера свих времена (исту суму је Ливерпул потрошио на Марковића, а Парма на Милошевића), али дефинитивно најскупљи Србин који је у јануару променио средину. Немања Матић је напустио Челси на мала врата, као кусур за Давида Луиза, а вратио се као Монструм од играча. На Стамфорд Бриџу у првом мандату заправо није никада добио праву шансу, био је млад и неискусан, а конкуренција паклена. За две и по године у Бенфики је израстао у једног од најбољих играча Европе на својој позицији. Реал, Ливерпул, ПСЖ, Борусија Дортмунд су били само неки од кандидата за Матићев аутограм јер је Србин прерастао Бенфику и португалски фудбал. Жозе Мурињо је у њему препознао прототип играча какав недостаје Плавцима и није имао дилему да ли жели да га ангажује. Посебни не доводи често појачања у јануару, али је пре годину дана био у паници да неко од конкурената не преотме Матића и купио га је иако је знао да не може да рачуна на њега у Лиги шампиона. Челси је скупо платио грешку и вратио Матића за пет пута већу суму од оне на коју га је проценио две и по године раније. Све остало је познато… Србин је израстао у играча без којег се не може замислити игра Плаваца.

ДАРКО КОВАЧЕВИЋ (Лацио - Реал Сосиједад, 2002. година) - 8 милиона евра

Дарко Ковачевић је у дресу Реал Сосиједада жарио и палио у периоду од 1996. до 1999. године после чега је као велико појачање прешао у Јувентус. Тамо га је сачекала страшна конкуренција у виду Инзагија и Дел Пјера и колико год да је био добар, није могао да се избори за поштену минутажу поред италијанских асова. Тадашњи тренер Карло Анћелоти је недавно признао да због Ковачевића није могао да спава јер није успевао да му пружи већу минутажу. Преселио се у Лацио, али је већ после шест месеци одлучио да се врати на место успеха - у Сан Себастијан. Многи су сумњали да ће Дарко поновити претходни мандат у дресу баскијског клуба, али га је на крају дебело надмашио. Већ после шест месеци је Ковачевић у тандему са Нихатом кренуо у незаборавну сезону Реал Сосиједада у којој је чак и Реаловим Галактикосима била потребна помоћ судија да не изгубе шампионску трку са чудом са Аноете. Странац је са највише утакмица (256) и голова (107) у историји клуба из Сан Себастијана. Жива легенда Реал Сосиједада!

 

Коментари / 0

Оставите коментар