Откривена тајна о голу вриједном трофеја ЛШ!

Сценарио за спектакуларан погодак који је Борусији донео титулу првака Европе смишљен на клупи Милионера и захваљујући немарности Анђела Перуција.

Фудбал 13.01.2015 | 23:20
Откривена тајна о голу вриједном трофеја ЛШ!

„Поштовани слушаоци, сад на терен улази Ларс Рикен. Он ће дати трећи гол. Или се бар надамо да ће га дати“.

Глас репортера једне немачке радио станице у 21.55 тог 28. маја 1997. требало је да охрабри навијаче Борусије, свега пет минута пошто је Алесандро дел Пјеро смањио на 1:2, а Јувентус претио да откаже припремљену жутку Млионера у Минхену. Од најаве до реализације прошло је само - 16 секунди!

У првом контакту са лоптом тада 20-годишњи велики таленат Дортмунда променио је историју клуба са Вестфалена, матирао Стару даму и однео кући пехар Лиге шампиона.
„Седео сам на клупи 70 минута, проучавајући шта се дешава на терену. Приметио сам да голман Анђело Перуци стално стоји далеко од свог гола. Окренуо сам се ка саиграчу Хајку Херлиху и рекао: „Ако уђем, прво што ћу да урадим је да шутнем, без обзира где сам у том тренутку“. У теорији је изгледало једноставно, теже је било да изведем у пракси то што сам смислио. Од десет таквих шутева осам или девет не би ушло у мрежу. Тај један јесте! Тако то иде у великим утакмицама“, сећа се после скоро 18 година Ларс Рикен у разговору за енглески магазин „ФоурФоурТwо“, који је недавно открио и тајну чувеног поготка Дејана Станковића у дресу Интера против Ђенове.

Борусију су до тријумфа пред 59.000 на Олимпијском стадиону у Минхену водили голови Карл-Хајнца Ридлеа из првог полувремена, међутим, то финале Лиге шампиона против моћног Јувентуса највише се памти по спектакуларном голу Рикена са 25 метара.
„Нисам био срећан кад ми је Отмар Хицфелд рекао да нећу бити стартер, међутим, његова велика снага је чињеница да се најбоље сналазио у улози тренера. Вече пре финала ми је саопштио да нећу почети, али да ћу без обзира на то играти значајну улогу у финалу. Подсећам, био сам стрелац у четвртфиналу против Осера и у полуфиналу са Манчестер јунајтедом. Зато, кад су га пред финале питали ко би могао да буде човек одлуке и стрелац златног гола (тада важеће правило, да је меч отишао у продужетке) наш Јирген Колер је рекао: „ако неко зна како се постиже златни гол, онда је то Ларс Рикен“, присетио се везиста кога су повреде уништиле до те мере да никад није ни напустио Дортмунд, па је у његовом другом тиму завршио каријеру 2009. године.

Коментари / 0

Оставите коментар