Чаура из БиХ на месту напада на "Шарли ебдо"

Једна од чаура коришћена током напада браће Куаши на магазин "Шарли ебдо" направљена је у фабрици муниције Игман у Коњицу. Француска полиција трага за шест особа, наводно повезаних за тим нападом. Око 50 "осветничких" напада на муслимане после масакра у Паризу.

Босна и Херцеговина 13.01.2015 | 16:11
Чаура из БиХ на месту напада на "Шарли ебдо"

"Какву год истрагу да покренете после неког терористичког напада, пре или касније завршићете у Босни", стара је изрека западних стручњака за борбу против тероризма. Француска полиција открила је да је једна од чаура, пронађених на месту напада на новинаре "Шарли ебдоа", направљена у Босни и Херцеговини.

"Произведена је 1986. године у 'Игману' из Коњица, а данас ова муниција постоји у складиштима Оружаних снага, али и у сваком другом домаћинству које има оружје", рекао је за "Н1" телевизију заменик министра одбране БиХ Живко Марјанац.

У складиштима Оружаних снага БиХ врши се попис наоружања, материјално техничких средства, који би требало да покаже да ли је стање у магацинима у складу са оним на папиру.

Остаје, међутим, нејасно како су браћа Куаши дошла до ове муниције, али западни стручњаци тврде да таква чињеница нимало не чуди, јер је од распада СССР-а и Југославије црно тржиште просто преплављено наоружањем и муницијом покраденим из арсенала неколико држава.

Истовремено, и у самој ЕУ циркулише око 500.000 комада оружја, покраденог или несталог из војних и цивилних складишта.

Француска полиција тражи још шест особа за које се сумња да су помагали браћу Куаши у припреми напада на Шарли ебдо, укључујући и човека који је виђен за воланом "Мини купера" супруге једног од нападача. Потрага за овим човеком одвија се у Паризу и околини.

Браћа Саид и Шериф Куаши су у прошлу среду у нападу на редакцију "Шарли ебдоа" убили 12 људи, укључујући петорицу најбољих карикатуриста и још три члана редакције, а у још два инцидента у Паризу, нападу на полицајку и талачкој кризи у једној јеврејској породици, погинуло је још петоро људи.

Медији помињу и да је од масакра у "Шарли ебдоу" у Француској забележено педесетак "осветничких" напада на муслимане и њихову имовину.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бакир

13.01.2015 15:24

Посл'о ја...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИТО

13.01.2015 15:25

Господо Французи цаура и муниција као и орузије могли су д а унесу васи војници ,васи обавестајци и ви знате добро да је нато коме ви припадате добру колицину орузија, муниције и осталих ствари сверцовао како за холивуд тако и за наурузавање екстремиста сиром свијета ,залосно је д а министар одбране БИХ не зна да одговори јер везе нема са зивотом или с е прави луд са онаким дебилним одговором--васа истрага нек крене искрено од васих војника који су боравили ос 1991 и 1999 н а косову

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

13.01.2015 15:26

Просетао неко и испустио НАМЈЕРНО празну цахуру.. Просто и једноставно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

13.01.2015 15:59

Чаура из БИХ?Нападачи на куле у САД.а-обука у БИХ?Бомбе у метроу у Лондону-пасош из БИХ?А БИХ ШУТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Милос

13.01.2015 18:50

Па тако је немамо се ста бунити Босна је постала расадник за вехабије и терористе,само посто је европско-вехабијска-турска творевина немогу ови из европе да реагују,посто су ови кољаци сто праве зло по свијету радили за њих а Срби били лоси момци сад немогу ником да објасне како сад да су направили расадник за тероризам,и да буде веци белај Босна немозе напријед овако

ОДГОВОРИТЕ