Čaura iz BiH na mestu napada na "Šarli ebdo"

Jedna od čaura korišćena tokom napada braće Kuaši na magazin "Šarli ebdo" napravljena je u fabrici municije Igman u Konjicu. Francuska policija traga za šest osoba, navodno povezanih za tim napadom. Oko 50 "osvetničkih" napada na muslimane posle masakra u Parizu.

Bosna i Hercegovina 13.01.2015 | 16:11
Čaura iz BiH na mestu napada na "Šarli ebdo"

"Kakvu god istragu da pokrenete posle nekog terorističkog napada, pre ili kasnije završićete u Bosni", stara je izreka zapadnih stručnjaka za borbu protiv terorizma. Francuska policija otkrila je da je jedna od čaura, pronađenih na mestu napada na novinare "Šarli ebdoa", napravljena u Bosni i Hercegovini.

"Proizvedena je 1986. godine u 'Igmanu' iz Konjica, a danas ova municija postoji u skladištima Oružanih snaga, ali i u svakom drugom domaćinstvu koje ima oružje", rekao je za "N1" televiziju zamenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac.

U skladištima Oružanih snaga BiH vrši se popis naoružanja, materijalno tehničkih sredstva, koji bi trebalo da pokaže da li je stanje u magacinima u skladu sa onim na papiru.

Ostaje, međutim, nejasno kako su braća Kuaši došla do ove municije, ali zapadni stručnjaci tvrde da takva činjenica nimalo ne čudi, jer je od raspada SSSR-a i Jugoslavije crno tržište prosto preplavljeno naoružanjem i municijom pokradenim iz arsenala nekoliko država.

Istovremeno, i u samoj EU cirkuliše oko 500.000 komada oružja, pokradenog ili nestalog iz vojnih i civilnih skladišta.

Francuska policija traži još šest osoba za koje se sumnja da su pomagali braću Kuaši u pripremi napada na Šarli ebdo, uključujući i čoveka koji je viđen za volanom "Mini kupera" supruge jednog od napadača. Potraga za ovim čovekom odvija se u Parizu i okolini.

Braća Said i Šerif Kuaši su u prošlu sredu u napadu na redakciju "Šarli ebdoa" ubili 12 ljudi, uključujući petoricu najboljih karikaturista i još tri člana redakcije, a u još dva incidenta u Parizu, napadu na policajku i talačkoj krizi u jednoj jevrejskoj porodici, poginulo je još petoro ljudi.

Mediji pominju i da je od masakra u "Šarli ebdou" u Francuskoj zabeleženo pedesetak "osvetničkih" napada na muslimane i njihovu imovinu.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bakir

13.01.2015 15:24

Posl'o ja...

ODGOVORITE
Name

TITO

13.01.2015 15:25

Gospodo Francuzi caura i municija kao i oruzije mogli su d a unesu vasi vojnici ,vasi obavestajci i vi znate dobro da je nato kome vi pripadate dobru kolicinu oruzija, municije i ostalih stvari svercovao kako za holivud tako i za nauruzavanje ekstremista sirom svijeta ,zalosno je d a ministar odbrane BIH ne zna da odgovori jer veze nema sa zivotom ili s e pravi lud sa onakim debilnim odgovorom--vasa istraga nek krene iskreno od vasih vojnika koji su boravili os 1991 i 1999 n a kosovu

ODGOVORITE
Name

Logika...

13.01.2015 15:26

Prosetao neko i ispustio NAMJERNO praznu cahuru.. Prosto i jednostavno..

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

13.01.2015 15:59

Čaura iz BIH?Napadači na kule u SAD.a-obuka u BIH?Bombe u metrou u Londonu-pasoš iz BIH?A BIH ŠUTI.

ODGOVORITE
Name

re Milos

13.01.2015 18:50

Pa tako je nemamo se sta buniti Bosna je postala rasadnik za vehabije i teroriste,samo posto je evropsko-vehabijska-turska tvorevina nemogu ovi iz evrope da reaguju,posto su ovi koljaci sto prave zlo po svijetu radili za njih a Srbi bili losi momci sad nemogu nikom da objasne kako sad da su napravili rasadnik za terorizam,i da bude veci belaj Bosna nemoze naprijed ovako

ODGOVORITE