Одјеци ''Златне лопте''...

Чак 45 одсто капитена није уврстило Аргентинца међ тројицу најбољих на свету?! Максималан број гласова добијали и Лам, Куртоа, Родригез, Робен, Бејл и Ибрахимовић.

Фудбал 13.01.2015 | 19:20
Одјеци ''Златне лопте''...

Завеса на 2014. годину спуштена је очекиваним проглашењем Кристијана Роналда за најбољег на планети. После сезоне у којој је на 60 утакмица постигао 61 гол само су ретки оспорили право Португалца да трећи пут заседне на фудбалски трон.
"Нећу овде стати. Желим да стигнем и Месија. Није да нећу спавати док то не урадим, али већ сам више пута рекао да ми је циљ да у фудбалску историју одем као најбољи", по навици искрено, иако ће многи рећи и арогантно, коментарисао је Роналдо, који је добио убедљивих 37,66 одсто гласова.

Од 544 гласача чак 440 је аса мадридског Реала сврстало међу тројицу најбољих на планети у протеклој години. Није мала ствар када се у виду има да је само 23 фудбалера добило макар један глас.

И ту долазимо и то првих нелогичности. Рецимо, 82 од 182 анкетираних капитена – што чини чак 45 одсто њих – није у тројицу најбољих убројало Роналдовог јединог правог опонента Лионела Месија?! Аргентинац је тако сакупио 15,76 одсто, гласова, за длаку надмашио резултат Мануела Нојера (15,72%), те Арјена Робена (7,17%) и Томаса Милера (5,42%).

Још један парадокс – пети најбољи играч године Томас Милер на гала свечаности у Цириху није изабран ни у идеалних 11 за прошлу годину, па чак ни у резервни тим?! Исти случај ис а осмопласираним Џејмсом Родригезом (1,47% гласова).

ТОП 10 најбоље пласираних играча у избору за Златну лопту:

Кристијано Роналдо 37,66%
Лионел Меси 15,76%
Мануел Нојер 15,72%
Арјен Робен 7,17%
Томас Милер 5,42%
Филип Лам 2,90%
Нејмар 2,21%
Џејмс Родригез 1,47%
Тони Крос 1,43%
Анхел Ди Марија 1,29%

Слично гласању за најбољу песму Евровизије "заинтересоване стране" водиле су тактички рат око бодова, па су Немци гласали само за Немце, Португалци су остали слепи на потезе Лионела Месија, док је фер-плеј бранио аргентински новинар Енрике Сако који је спортски признао да је Роналдо ипак морао да нађе међу тројицом најбољих. За најбоље су иначе поред Роналда, Месија и Нојера, бирани и Филип Лам, Тибо Куртоа, Родригез, Робен,Герет Бејл и Златан Ибрахимовић. Бејла су, само примера ради, изнад конкуренције видели у његовом Велсу, али такво мишљење деле и селектор Тајвана, капитен Малте и новинар из острвске државице Вануату.

Светски медији углавном су констатовали да је Роналдо заслужио престижно пизнање, мада има и оних који се са тим – из субјективних разлога – нису сагласили.
"На крају, био је то Кристијано. Иако је светски шампион Мануел Нојер више заслужио. Завршио је тек трећи. Чак и иза Месија", коментарисао је немачки Билд, док је Кикер навео да ни "Роналдо није могао да верује" када је Тјери Анри прочитао његово име?

Сам Нојер није се превише узбудио. Како је сам рекао: "Роналдо и Меси су глобални брендови".

Дакле, овај пут је битку у можда и највећем спортском ривалству које је свет видео у 21. веку (свака част Роџеру Федереру и Рафаелу Надалу, али од 2008. најбољи на планети у много јачој, фудбалској конкуренцији били су Роналдо, Меси, Меси, Меси, Меси, Роналдо, Роналдо) добио Португалац, па је интернет преплављен хвалоспевима на његов рачун и већ традиционалним пребројавањем успеха…

Једно мишљење се ипак издвојило. Угледни Гардијан у тексту под насловом "Трећа Златна лопта потврђује да је Кристијано уметник и геније" пише…
"Недостаје нам онај стари Роналдо. Ти слаломи, трикови, финте који су могли да доведу до сексуалног узбуђења… Али тај Роналдо је нестао. Овај нови се претворио у заоштрено сечиво. Као да нам говори: Судите ми по головима".

Коментари / 0

Оставите коментар