Odjeci ''Zlatne lopte''...

Čak 45 odsto kapitena nije uvrstilo Argentinca međ trojicu najboljih na svetu?! Maksimalan broj glasova dobijali i Lam, Kurtoa, Rodrigez, Roben, Bejl i Ibrahimović.

Fudbal 13.01.2015 | 19:20
Odjeci ''Zlatne lopte''...

Zavesa na 2014. godinu spuštena je očekivanim proglašenjem Kristijana Ronalda za najboljeg na planeti. Posle sezone u kojoj je na 60 utakmica postigao 61 gol samo su retki osporili pravo Portugalca da treći put zasedne na fudbalski tron.
"Neću ovde stati. Želim da stignem i Mesija. Nije da neću spavati dok to ne uradim, ali već sam više puta rekao da mi je cilj da u fudbalsku istoriju odem kao najbolji", po navici iskreno, iako će mnogi reći i arogantno, komentarisao je Ronaldo, koji je dobio ubedljivih 37,66 odsto glasova.

Od 544 glasača čak 440 je asa madridskog Reala svrstalo među trojicu najboljih na planeti u protekloj godini. Nije mala stvar kada se u vidu ima da je samo 23 fudbalera dobilo makar jedan glas.

I tu dolazimo i to prvih nelogičnosti. Recimo, 82 od 182 anketiranih kapitena – što čini čak 45 odsto njih – nije u trojicu najboljih ubrojalo Ronaldovog jedinog pravog oponenta Lionela Mesija?! Argentinac je tako sakupio 15,76 odsto, glasova, za dlaku nadmašio rezultat Manuela Nojera (15,72%), te Arjena Robena (7,17%) i Tomasa Milera (5,42%).

Još jedan paradoks – peti najbolji igrač godine Tomas Miler na gala svečanosti u Cirihu nije izabran ni u idealnih 11 za prošlu godinu, pa čak ni u rezervni tim?! Isti slučaj is a osmoplasiranim Džejmsom Rodrigezom (1,47% glasova).

TOP 10 najbolje plasiranih igrača u izboru za Zlatnu loptu:

Kristijano Ronaldo 37,66%
Lionel Mesi 15,76%
Manuel Nojer 15,72%
Arjen Roben 7,17%
Tomas Miler 5,42%
Filip Lam 2,90%
Nejmar 2,21%
Džejms Rodrigez 1,47%
Toni Kros 1,43%
Anhel Di Marija 1,29%

Slično glasanju za najbolju pesmu Evrovizije "zainteresovane strane" vodile su taktički rat oko bodova, pa su Nemci glasali samo za Nemce, Portugalci su ostali slepi na poteze Lionela Mesija, dok je fer-plej branio argentinski novinar Enrike Sako koji je sportski priznao da je Ronaldo ipak morao da nađe među trojicom najboljih. Za najbolje su inače pored Ronalda, Mesija i Nojera, birani i Filip Lam, Tibo Kurtoa, Rodrigez, Roben,Geret Bejl i Zlatan Ibrahimović. Bejla su, samo primera radi, iznad konkurencije videli u njegovom Velsu, ali takvo mišljenje dele i selektor Tajvana, kapiten Malte i novinar iz ostrvske državice Vanuatu.

Svetski mediji uglavnom su konstatovali da je Ronaldo zaslužio prestižno piznanje, mada ima i onih koji se sa tim – iz subjektivnih razloga – nisu saglasili.
"Na kraju, bio je to Kristijano. Iako je svetski šampion Manuel Nojer više zaslužio. Završio je tek treći. Čak i iza Mesija", komentarisao je nemački Bild, dok je Kiker naveo da ni "Ronaldo nije mogao da veruje" kada je Tjeri Anri pročitao njegovo ime?

Sam Nojer nije se previše uzbudio. Kako je sam rekao: "Ronaldo i Mesi su globalni brendovi".

Dakle, ovaj put je bitku u možda i najvećem sportskom rivalstvu koje je svet video u 21. veku (svaka čast Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu, ali od 2008. najbolji na planeti u mnogo jačoj, fudbalskoj konkurenciji bili su Ronaldo, Mesi, Mesi, Mesi, Mesi, Ronaldo, Ronaldo) dobio Portugalac, pa je internet preplavljen hvalospevima na njegov račun i već tradicionalnim prebrojavanjem uspeha…

Jedno mišljenje se ipak izdvojilo. Ugledni Gardijan u tekstu pod naslovom "Treća Zlatna lopta potvrđuje da je Kristijano umetnik i genije" piše…
"Nedostaje nam onaj stari Ronaldo. Ti slalomi, trikovi, finte koji su mogli da dovedu do seksualnog uzbuđenja… Ali taj Ronaldo je nestao. Ovaj novi se pretvorio u zaoštreno sečivo. Kao da nam govori: Sudite mi po golovima".

Komentari / 0

Ostavite komentar