Колико се фудбал мијења! Зараде прије 60 година и сад...

Први освајач Златне лопте зарађивао 20 фунти недељно, а последњи 300.000! Стенли Метјуз и Кристијано Роналдо ипак имају нешто заједничко: обојица су освајали Златне лопте!

Фудбал 13.01.2015 | 19:00
Колико се фудбал мијења! Зараде прије 60 година и сад...

Давно је била 1956. година. Тадашњи фудбал је био потпуно другачији свет и окружење од онога што је данас постао. Енглез Стенли Метјуз је те 1956. био фудбалер који је наступао за Стоук и Блекпул, возио Форд класик са двоја врата, био промотер цигарета, зарађивао 20 фунти недељно, и постао први освајач Златне лопте! Последњи освајач те престижне награде је Кристијано Роналдо који има 300.000 фунти недељно, има возни парк од 20 аутмобила, вози "бугати" и "ролс ројс", промотер је доњег веша а девојка му је супермодел!

И док се Роналдо возика својим "бугатијем", Метјуз тврди да је од Ханлија, где је живео, до Стоука где је тренирао морао да препешачи и по десет километара на дан. Тадашњи најбољи фудбалер света разликовао се не само по стилу живота већ и по физичким способностима од данашњег. Метјуз је висок 174 цм, тежак 71 килограма, што употпуњује слику о прототипу фудбалера тог доба - низак, брз, борбен. Метјуз је у каријери постигао 82 поготка што је смешно када се упореди са 460 које је до сада постигао Португалац, али већ смо рекли, била су то друга времена. Ипак, и тада се водило рачуна о здравом животу. Енглез је сваког јутра пио сок од шаргарепе а понедељком је обавезно ишао у турска купатила ради опуштања мишића. Изузетно је обраћао пажњу на то да у исхрану убаци што више протеина. Како то данас изгледа, можете само да замислите. Чињеница да је Роналдо поклонио по аутомобил свим својим терапеутима који су га успешно излечили од повреде вероватно говори довољно.

Метјуз је једину титулу у животу освојио 1953. када је Блекпул савладао Болтон у финалу ФА купа, а то финале је названо "Метјузово финале".

Роналдо, који за годину дана заради 27 милиона евра од фудбала,може да рачуна и на још 20 милиона на рачуну због свих силних спонзора, реклама и осталог што прати модеран живот.

Страшно, зар не?!

Коментари / 0

Оставите коментар