Koliko se fudbal mijenja! Zarade prije 60 godina i sad...

Prvi osvajač Zlatne lopte zarađivao 20 funti nedeljno, a poslednji 300.000! Stenli Metjuz i Kristijano Ronaldo ipak imaju nešto zajedničko: obojica su osvajali Zlatne lopte!

Fudbal 13.01.2015 | 19:00
Koliko se fudbal mijenja! Zarade prije 60 godina i sad...

Davno je bila 1956. godina. Tadašnji fudbal je bio potpuno drugačiji svet i okruženje od onoga što je danas postao. Englez Stenli Metjuz je te 1956. bio fudbaler koji je nastupao za Stouk i Blekpul, vozio Ford klasik sa dvoja vrata, bio promoter cigareta, zarađivao 20 funti nedeljno, i postao prvi osvajač Zlatne lopte! Poslednji osvajač te prestižne nagrade je Kristijano Ronaldo koji ima 300.000 funti nedeljno, ima vozni park od 20 autmobila, vozi "bugati" i "rols rojs", promoter je donjeg veša a devojka mu je supermodel!

I dok se Ronaldo vozika svojim "bugatijem", Metjuz tvrdi da je od Hanlija, gde je živeo, do Stouka gde je trenirao morao da prepešači i po deset kilometara na dan. Tadašnji najbolji fudbaler sveta razlikovao se ne samo po stilu života već i po fizičkim sposobnostima od današnjeg. Metjuz je visok 174 cm, težak 71 kilograma, što upotpunjuje sliku o prototipu fudbalera tog doba - nizak, brz, borben. Metjuz je u karijeri postigao 82 pogotka što je smešno kada se uporedi sa 460 koje je do sada postigao Portugalac, ali već smo rekli, bila su to druga vremena. Ipak, i tada se vodilo računa o zdravom životu. Englez je svakog jutra pio sok od šargarepe a ponedeljkom je obavezno išao u turska kupatila radi opuštanja mišića. Izuzetno je obraćao pažnju na to da u ishranu ubaci što više proteina. Kako to danas izgleda, možete samo da zamislite. Činjenica da je Ronaldo poklonio po automobil svim svojim terapeutima koji su ga uspešno izlečili od povrede verovatno govori dovoljno.

Metjuz je jedinu titulu u životu osvojio 1953. kada je Blekpul savladao Bolton u finalu FA kupa, a to finale je nazvano "Metjuzovo finale".

Ronaldo, koji za godinu dana zaradi 27 miliona evra od fudbala,može da računa i na još 20 miliona na računu zbog svih silnih sponzora, reklama i ostalog što prati moderan život.

Strašno, zar ne?!

Komentari / 0

Ostavite komentar