Приватизација Електропривреде Српске је злочин

Приватизација Електропривреде је „велики залогај". То би могло да разјари становништво. Због тога се овдје смишљају заобилазни путеви који би требали да заварају и да ствар учине невидљивом.

Република Српска 13.01.2015 | 14:56
Приватизација Електропривреде Српске је злочин

Важно је да прође први корак. Касније када све буде јасно биће касно. То је познати метод заробљавања. Одатле толика потреба да се ствар спријечи одмах у почетку, на првом кораку.

Ту је и „испипавање пулса" народа. Влада се држи по страни. Да види како ће ствар да иде.
„Правилник о снабдијевању квалификованих купаца електричном енергијом и поступак промјене снабдјевача" донијела је Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске и то саопштила јавности 31.12.2014. године. Влада „сигурно је" о томе ништа не зна. Да би се смањила одговорност потребно је у важну игру увести неважне играче. Да се ствар учини неважном.

Међутим, ствар је веома важна, озбиљна. Једна од најозбиљнијих и најопаснијих. Ради се о продаји, приватизацији наше Електропривреде, као последњег уточишта и упоришта нашег опстанка на овим просторима. Када и ако се и то догоди онда ће све бити јасно.

То нам је крај.

Знајући да је Електропривреда толико важна за привреду и народ одлука о њеној директној приватизацији, путем продаје, није се смјела донијети. Морао се је пронаћи заобилазни пут. Да се ствар што више прикрије и да по могућности буде невидљива. Овдје се то остварује посредством тржишног формирања цијене електричне енергије представљено као слобода потрошача да бира снабдјевача електричном енергијом.

Мора се признати да се у томе увелико успјело. Првих негативних реаговања није било. Чак су изречене и одређене похвале. То ће, кажу, оборити цијену и повећати квалитет снабдијевања. Као да се не види последњи корак, задња намјера.

Ово је први корак који убрзано води најокрутнијој, најбруталнијој, најбесмисленијој приватизацији наше Електропривреде. Да је поклонимо европском Западу.

Када и ако се све ово догоди наша Електропривреда ће бити у рукама, у реалном економском власништву, неких приватних трговаца електричном енергијом. Она ће формално правно бити наша, а стварно, економски биће њихова. Радит ће за њих, а против нас. Наши ће по њиховим налозима производити одређене количине енергије коју ће они продавати на европским берзама. Цијене ће бити неколико пута веће од наших садашњих па ако будемо имали новаца моћи ћемо је и ми куповати. На „благодатном" слободном европском тржишту. А онда ће нам они ту нашу струју вратити у нашу дистрибутивну мрежу и ми ћемо бити сретни што смо одабрали најповољнијег снабдјевача који ће нам нашу струју продавати по неколико пута већој цијени од садашње.

То је црна будућност у коју смо се упутили и куда нас води наша домаћа патриотска власт, која толико брине за свој народ. Црна будућност да црња не може бити. Када стигнемо до краја до куповине наше струје на европским берзама нашем сиромаштву неће бити краја, а о развоју привреде неће бити ни говора.

Регулаторна комисија није нам саопштила још једну важну ствар. У Европској директиви 2003/54 од 26. јуна 2003. године, коју она овим својим Правилником проводи, стоји да када се све ово заврши свако ће „из бијелог свијета" моћи овдје да дође и да слободно по властитом избору гради било хидро или термоелектрану и да га нико у томе неће моћи спријечити. Да овдје производи и да продаје струју европском тржишту, европским берзама, а ми ако имамо новца да је купујемо.

Је ли ово приватизација Електропривреде на најгори, најгнуснији, најподмуклији, преварантски, издајнички начин. Да ли смо заиста дигли руке од себе. Треба вјеровати да нам се ово неће догодити. Да ћемо успјети да ово спријечимо.

Пише: Проф.др Алекса Милојевић

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Ацо

13.01.2015 12:31

Сумњиво је све са уводјењен нових продаваца струје који не могу тренутно да буду конкурентнији на трзисту јер цијена коју тренутно испоруцује Електропривреда је најјефтинија и нико не мозе да понуди мању цијену. Сад поставља се питање ради цега су они ту и да ли су они само спаваци који цекају да се деси приватизација и да они искоце са својим цијенама, а да цијене Електропривреде која би била или не би била приватизована абнормално оду горе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЛАДИ

13.01.2015 12:32

ТАКО НАМ И ТРЕБА КАД ЈЕ У НАШЕГ НАРОДА САМО "ХЉЕБА И ИГАРА" А ВОЗОВИ ПРОЛАЗЕ ТО ЗНА И МИЛЕ ПА "ДЕРЕ ЛИ ДЕРЕ" ОВАЈ НАРОД И ТО СВЕ ПОДВОДИ ПОД БОРБУ ЗА СРПСКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

13.01.2015 12:35

А умјесто да имамо за дзабе струју код нас најскупља! И јос извозимо! А један од нацина да се индустрија покрене је јефтинија струја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА

13.01.2015 12:37

АКО ТРЕБА, А ТРЕБА ЗАУЗЕТИ БАСТИЉУ И МИЛЕТА СПРОВЕСТИ ИЗА РЕШЕТАКА.С ВЈЕРОМ У БОГА ЗА СПАС СРПСКОГ РОДА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

брига

13.01.2015 12:38

Како спријецити такав злоцин...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

13.01.2015 12:41

Невјероватно! Па ста ми обицни градјани сад да радимо да се то не деси?

ОДГОВОРИТЕ
Name

доктор наука

13.01.2015 12:42

Обицан цовјек нема ниста од тога-коме припада ЕП. Мозе бити и кинеска...ако је јефтинија сигурно це имати потросаце. Др.Милојевицу ако це сви моци из бијелога свијета да граде ... па градимо и ми...гдје је запело...у главама са префиксом???

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕСАР ИЗ ЛАКТАША

13.01.2015 12:52

НЕМАШ ТИ ПОЈМА АЛЕКСА О ПРИВАТИЗАЦИЈИ. ЈА СЕ РАЗУМЕМ У ТУ КРЧМУ КАКО НЕЗНАЛИЦЕ КАЖУ ПРИВАТИЗАЦИЈА. НЕ ЗНАЈУ ОНИ ШТО ЈЕ КВАЛИТЕТ МЕСА: БУТОВИ, ПЛЕЋКЕ, РЕБРА, ВРАТ, ПРЕДЊИ ДИО ЗАДЊИ ДИО, РОГОВИ И ПАПЦИ СУ "ЕКСТРА" СКУПИ. МОРАШ ИМАТИ ВЕЗУ (ЧАК И ТЕЛЕФОНСКУ)ДА БИ КУПИО ПАР ПАПАКА. ПА АКО ИХ И КУПИШ РОГОВЕ ТИ ДАЈУ И ПРИДЕ.А ПРИВРЕДА ЈЕ КАКО КАЖЕ МОЈА СТРИНА ОТИШЛА У ОНУ СТВАР ОСТАЛА СУ САМО МЈЕСТА ГДЈЕ ЈЕ НЕКАД БИЛА ФАБРИКА.У ПОТПИСУ МИЛЕ МЕСАР.

ОДГОВОРИТЕ
Name

то миле

13.01.2015 13:05

Па и треба је продати! Сви ми добро знамо како се запосљава у том сектору у Требињу, Гацку, Висеграду, Угљевику... Запосљава се странацки прије сваких избора и прима ко како стигне само да гласас за Милета Ронхила. Ко то на крају плаца? Па наравно напацени народ а они који раде тамо имају по 100 км бесплатне струје. Срамота велика а сада када се бозе здравља приватизује и када приватник види да има 50% виска запосљених има да их доста лети...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

13.01.2015 13:08

Не крај,него ЦРНИ КРАЈ.Ако то ураде,а урадице,процардаце те паре за годину,а онда зеско свима нама кад будемо премасно струју плацали,а сва она олос сто је напримана остане без посла.Ма црно,црно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Надица

13.01.2015 13:12

Ја не видим ниста драматицно у приватизацији ЕП као сто је урадјено и у другим европским земљама и наравно да треба да буде урадјено на исти нацин и код нас ако зелимо пратити развијене земље. Цини ми се да сваки пут код нас кад се направи корак напријед, одмах је све обавијено велом тајне и теоријама завјера. Засто Господин Милојевиц није направио поредјење са другим европским земљама и написао како је то тамо одрадјено? Засто није написао да је ово једини нацин да се избјегне монопол као сто се код нас десава? Засто смо противни приватизацијама уз напомену да це нас то докрајцити? Мозда зато сто се крало све ове године,гнусно се узимало од народа, а сада је досло до грла и бојазан је да и једини извор прихода би могао нестати. Да ли треба да сазаљевамо људе који годинама раде у ЕП и имају енормне плате у односу на друге који уопсте не раде или раде за минималац? Ја једноставно не видим корист као обицни градјанин од ЕП и зато сто је њен власник дрзава. У реду, струја је јефтинија него у региону,али зато су плате катастрофалне. Цак и да цијена стује се повеца као на европским берзама нецемо умријети од тога ако тад јос увијек будемо зиви обзиром на ситуацију. Нисам зато да се хватамо за сламку и спасавамо једино сто је остало и сто појединцима доноси велике приходе. Ја сам зато да се конацно изнесу ствари на цистац и ако треба да банкротирамо, нека се то вец деси, само престните застрасивати људе западњацким форама јер они на западу много боље зиве од нас без обзира ста ми мислили о њима, бар имају САНСУ да бирају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

13.01.2015 13:18

Овај цовијек је потпуно управу и подрзавам га нема дилеме , исто тако неразумијем , јер продајом власт це саму себе да унисти , ово није само проблем који цесе рефлектирати само на РС вец и на цитаву БиХ ! Ста се десило са мобилном релефонијом која је продана , паре су потросене а добит и дан данас узима неко треци , овако се неуправља са природним ресурсима и дрзавним власниством !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Главна сестра

13.01.2015 13:18

Милу Додика се мора макнути. Док се то не деси, све ће и даље бити наопако. Сву ту електропривреду смо ми сами изградили а неписмени клипан, пошто сам не зна ништа, сматра да ни други не знају ништа па нам требају тајкуни да све буде њихово. Потребна је потпуно нова власт и национализација. Странце истјерати напоље. Све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБО

13.01.2015 13:25

ПРИВАТИЗАЦИЈА ДА ЕВО ДАЈЕМ 1КМ (ПИК ПУ) МОЈА ПРИВРЕДА РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми смо чудо!

13.01.2015 13:27

Хвала на овој анализи и указивању на ново зло у режији Милорада Додика. Али... шта ће јадни, неуки, крезави, осиромшени, измрцварени, гладни, заглупљени и затупљени просјечни Србин да започне са овом информацијом? Већина њих воле Додика и свака критика - уз презентовање чињеница - за њих не значи ништа! Та информација не може ни да уђе у њихову главу а камоли да буде обрађена или да промјени мишљење. Сва срећа Срби нису сами у својој глупости: Њихова браћа Хрвати су поново власт дали "злочиначкој организацији" (како је Хрватски суд назвао ХДЗ) која их је систематски опљачкала (и то и даље чини). У БиХ, Хрватској и Србији је очигледно једини критеријум за бирање "народних предствника" количина тзв. "криминалног потенцијала". Што је он већи, то је "предствник" омиљенији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

доце на ред

13.01.2015 13:28

И треба да се приватизује јер је то једина зила куцалица за СНСД која му доноси и паре и гласове, кад тога нестане слиједи потоп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

американац

13.01.2015 14:07

Супер!!! Крај Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

13.01.2015 14:14

Овде се незна ко је глупљи овај сто се представља као доктор наукс (основац) или ова Надица. Оцигледно неуки људи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

13.01.2015 15:33

Звање му је Професор те Доктор економских наука.Ништа ново није рекао,што не зна и свршени основац.Само једно да разјасни:ШТА СЕ ДЕШАВА СА ДРУШТВЕНОМ ИМОВИНОМ КАДА ИЗ СОЦИЈАЛИЗМА ИДЕ КА КАПИТАЛИЗМУ.Сем што прима пензију од ове "пропале"државе,шта као стручњак уради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ересовац

13.01.2015 17:42

Ако је једини Алекса Милојевић стао у одбрану Електропривреде, онда треба и њу приватизовати. Када је бал, нека је маскенбал. Обичан народ од тога неће имати користи свакако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1789-та

13.01.2015 20:53

Револуција је неизбјежна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБ

14.01.2015 13:57

Све треба приватизовати. Ја плаћам преко пореза и пдв-а и разних доприноса .. помоћнике копираната и свакакве глупости у Енергетском сектору РС-а. Приватизацијом би се коначно средило стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастабајтер

15.01.2015 02:11

Гласали сте за Милу и сада сте против њега сто све продаје зао ми је јадног народа само прицате треба Милета отјерати или смијенити па ста цекате висе стварно само сте добри на прици, а на дјелу вас нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

23.05.2016 11:25

Па наравно да је треба продати. Боље це нам бити са странцима јер су они постенији од ових насих лопова и дзабалебароса. Само да их моје оци не виде у ел. привреди. Наси су највеци лопови верујте ми на рец. Сваки странац који дође бице бољи од ових.

ОДГОВОРИТЕ