Privatizacija Elektroprivrede Srpske je zločin

Privatizacija Elektroprivrede je „veliki zalogaj". To bi moglo da razjari stanovništvo. Zbog toga se ovdje smišljaju zaobilazni putevi koji bi trebali da zavaraju i da stvar učine nevidljivom.

Republika Srpska 13.01.2015 | 14:56
Privatizacija Elektroprivrede Srpske je zločin

Važno je da prođe prvi korak. Kasnije kada sve bude jasno biće kasno. To je poznati metod zarobljavanja. Odatle tolika potreba da se stvar spriječi odmah u početku, na prvom koraku.

Tu je i „ispipavanje pulsa" naroda. Vlada se drži po strani. Da vidi kako će stvar da ide.
„Pravilnik o snabdijevanju kvalifikovanih kupaca električnom energijom i postupak promjene snabdjevača" donijela je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske i to saopštila javnosti 31.12.2014. godine. Vlada „sigurno je" o tome ništa ne zna. Da bi se smanjila odgovornost potrebno je u važnu igru uvesti nevažne igrače. Da se stvar učini nevažnom.

Međutim, stvar je veoma važna, ozbiljna. Jedna od najozbiljnijih i najopasnijih. Radi se o prodaji, privatizaciji naše Elektroprivrede, kao poslednjeg utočišta i uporišta našeg opstanka na ovim prostorima. Kada i ako se i to dogodi onda će sve biti jasno.

To nam je kraj.

Znajući da je Elektroprivreda toliko važna za privredu i narod odluka o njenoj direktnoj privatizaciji, putem prodaje, nije se smjela donijeti. Morao se je pronaći zaobilazni put. Da se stvar što više prikrije i da po mogućnosti bude nevidljiva. Ovdje se to ostvaruje posredstvom tržišnog formiranja cijene električne energije predstavljeno kao sloboda potrošača da bira snabdjevača električnom energijom.

Mora se priznati da se u tome uveliko uspjelo. Prvih negativnih reagovanja nije bilo. Čak su izrečene i određene pohvale. To će, kažu, oboriti cijenu i povećati kvalitet snabdijevanja. Kao da se ne vidi poslednji korak, zadnja namjera.

Ovo je prvi korak koji ubrzano vodi najokrutnijoj, najbrutalnijoj, najbesmislenijoj privatizaciji naše Elektroprivrede. Da je poklonimo evropskom Zapadu.

Kada i ako se sve ovo dogodi naša Elektroprivreda će biti u rukama, u realnom ekonomskom vlasništvu, nekih privatnih trgovaca električnom energijom. Ona će formalno pravno biti naša, a stvarno, ekonomski biće njihova. Radit će za njih, a protiv nas. Naši će po njihovim nalozima proizvoditi određene količine energije koju će oni prodavati na evropskim berzama. Cijene će biti nekoliko puta veće od naših sadašnjih pa ako budemo imali novaca moći ćemo je i mi kupovati. Na „blagodatnom" slobodnom evropskom tržištu. A onda će nam oni tu našu struju vratiti u našu distributivnu mrežu i mi ćemo biti sretni što smo odabrali najpovoljnijeg snabdjevača koji će nam našu struju prodavati po nekoliko puta većoj cijeni od sadašnje.

To je crna budućnost u koju smo se uputili i kuda nas vodi naša domaća patriotska vlast, koja toliko brine za svoj narod. Crna budućnost da crnja ne može biti. Kada stignemo do kraja do kupovine naše struje na evropskim berzama našem siromaštvu neće biti kraja, a o razvoju privrede neće biti ni govora.

Regulatorna komisija nije nam saopštila još jednu važnu stvar. U Evropskoj direktivi 2003/54 od 26. juna 2003. godine, koju ona ovim svojim Pravilnikom provodi, stoji da kada se sve ovo završi svako će „iz bijelog svijeta" moći ovdje da dođe i da slobodno po vlastitom izboru gradi bilo hidro ili termoelektranu i da ga niko u tome neće moći spriječiti. Da ovdje proizvodi i da prodaje struju evropskom tržištu, evropskim berzama, a mi ako imamo novca da je kupujemo.

Je li ovo privatizacija Elektroprivrede na najgori, najgnusniji, najpodmukliji, prevarantski, izdajnički način. Da li smo zaista digli ruke od sebe. Treba vjerovati da nam se ovo neće dogoditi. Da ćemo uspjeti da ovo spriječimo.

Piše: Prof.dr Aleksa Milojević

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Aco

13.01.2015 12:31

Sumnjivo je sve sa uvodjenjen novih prodavaca struje koji ne mogu trenutno da budu konkurentniji na trzistu jer cijena koju trenutno isporucuje Elektroprivreda je najjeftinija i niko ne moze da ponudi manju cijenu. Sad postavlja se pitanje radi cega su oni tu i da li su oni samo spavaci koji cekaju da se desi privatizacija i da oni iskoce sa svojim cijenama, a da cijene Elektroprivrede koja bi bila ili ne bi bila privatizovana abnormalno odu gore...

ODGOVORITE
Name

MLADI

13.01.2015 12:32

TAKO NAM I TREBA KAD JE U NAŠEG NARODA SAMO "HLJEBA I IGARA" A VOZOVI PROLAZE TO ZNA I MILE PA "DERE LI DERE" OVAJ NAROD I TO SVE PODVODI POD BORBU ZA SRPSKU.

ODGOVORITE
Name

Ja

13.01.2015 12:35

A umjesto da imamo za dzabe struju kod nas najskuplja! I jos izvozimo! A jedan od nacina da se industrija pokrene je jeftinija struja!

ODGOVORITE
Name

ŽIKA

13.01.2015 12:37

AKO TREBA, A TREBA ZAUZETI BASTILJU I MILETA SPROVESTI IZA REŠETAKA.S VJEROM U BOGA ZA SPAS SRPSKOG RODA!

ODGOVORITE
Name

briga

13.01.2015 12:38

Kako sprijeciti takav zlocin...

ODGOVORITE
Name

Olja

13.01.2015 12:41

Nevjerovatno! Pa sta mi obicni gradjani sad da radimo da se to ne desi?

ODGOVORITE
Name

doktor nauka

13.01.2015 12:42

Obican covjek nema nista od toga-kome pripada EP. Moze biti i kineska...ako je jeftinija sigurno ce imati potrosace. Dr.Milojevicu ako ce svi moci iz bijeloga svijeta da grade ... pa gradimo i mi...gdje je zapelo...u glavama sa prefiksom???

ODGOVORITE
Name

MESAR IZ LAKTAŠA

13.01.2015 12:52

NEMAŠ TI POJMA ALEKSA O PRIVATIZACIJI. JA SE RAZUMEM U TU KRČMU KAKO NEZNALICE KAŽU PRIVATIZACIJA. NE ZNAJU ONI ŠTO JE KVALITET MESA: BUTOVI, PLEĆKE, REBRA, VRAT, PREDNJI DIO ZADNJI DIO, ROGOVI I PAPCI SU "EKSTRA" SKUPI. MORAŠ IMATI VEZU (ČAK I TELEFONSKU)DA BI KUPIO PAR PAPAKA. PA AKO IH I KUPIŠ ROGOVE TI DAJU I PRIDE.A PRIVREDA JE KAKO KAŽE MOJA STRINA OTIŠLA U ONU STVAR OSTALA SU SAMO MJESTA GDJE JE NEKAD BILA FABRIKA.U POTPISU MILE MESAR.

ODGOVORITE
Name

to mile

13.01.2015 13:05

Pa i treba je prodati! Svi mi dobro znamo kako se zaposljava u tom sektoru u Trebinju, Gacku, Visegradu, Ugljeviku... Zaposljava se stranacki prije svakih izbora i prima ko kako stigne samo da glasas za Mileta Ronhila. Ko to na kraju placa? Pa naravno napaceni narod a oni koji rade tamo imaju po 100 km besplatne struje. Sramota velika a sada kada se boze zdravlja privatizuje i kada privatnik vidi da ima 50% viska zaposljenih ima da ih dosta leti...

ODGOVORITE
Name

aco

13.01.2015 13:08

Ne kraj,nego CRNI KRAJ.Ako to urade,a uradice,procardace te pare za godinu,a onda zesko svima nama kad budemo premasno struju placali,a sva ona olos sto je naprimana ostane bez posla.Ma crno,crno..

ODGOVORITE
Name

Nadica

13.01.2015 13:12

Ja ne vidim nista dramaticno u privatizaciji EP kao sto je uradjeno i u drugim evropskim zemljama i naravno da treba da bude uradjeno na isti nacin i kod nas ako zelimo pratiti razvijene zemlje. Cini mi se da svaki put kod nas kad se napravi korak naprijed, odmah je sve obavijeno velom tajne i teorijama zavjera. Zasto Gospodin Milojevic nije napravio poredjenje sa drugim evropskim zemljama i napisao kako je to tamo odradjeno? Zasto nije napisao da je ovo jedini nacin da se izbjegne monopol kao sto se kod nas desava? Zasto smo protivni privatizacijama uz napomenu da ce nas to dokrajciti? Mozda zato sto se kralo sve ove godine,gnusno se uzimalo od naroda, a sada je doslo do grla i bojazan je da i jedini izvor prihoda bi mogao nestati. Da li treba da sazaljevamo ljude koji godinama rade u EP i imaju enormne plate u odnosu na druge koji uopste ne rade ili rade za minimalac? Ja jednostavno ne vidim korist kao obicni gradjanin od EP i zato sto je njen vlasnik drzava. U redu, struja je jeftinija nego u regionu,ali zato su plate katastrofalne. Cak i da cijena stuje se poveca kao na evropskim berzama necemo umrijeti od toga ako tad jos uvijek budemo zivi obzirom na situaciju. Nisam zato da se hvatamo za slamku i spasavamo jedino sto je ostalo i sto pojedincima donosi velike prihode. Ja sam zato da se konacno iznesu stvari na cistac i ako treba da bankrotiramo, neka se to vec desi, samo prestnite zastrasivati ljude zapadnjackim forama jer oni na zapadu mnogo bolje zive od nas bez obzira sta mi mislili o njima, bar imaju SANSU da biraju!

ODGOVORITE
Name

valter

13.01.2015 13:18

Ovaj covijek je potpuno upravu i podrzavam ga nema dileme , isto tako nerazumijem , jer prodajom vlast ce samu sebe da unisti , ovo nije samo problem koji cese reflektirati samo na RS vec i na citavu BiH ! Sta se desilo sa mobilnom relefonijom koja je prodana , pare su potrosene a dobit i dan danas uzima neko treci , ovako se neupravlja sa prirodnim resursima i drzavnim vlasnistvom !

ODGOVORITE
Name

Glavna sestra

13.01.2015 13:18

Milu Dodika se mora maknuti. Dok se to ne desi, sve će i dalje biti naopako. Svu tu elektroprivredu smo mi sami izgradili a nepismeni klipan, pošto sam ne zna ništa, smatra da ni drugi ne znaju ništa pa nam trebaju tajkuni da sve bude njihovo. Potrebna je potpuno nova vlast i nacionalizacija. Strance istjerati napolje. Sve!

ODGOVORITE
Name

SRBO

13.01.2015 13:25

PRIVATIZACIJA DA EVO DAJEM 1KM (PIK PU) MOJA PRIVREDA RS

ODGOVORITE
Name

Mi smo čudo!

13.01.2015 13:27

Hvala na ovoj analizi i ukazivanju na novo zlo u režiji Milorada Dodika. Ali... šta će jadni, neuki, krezavi, osiromšeni, izmrcvareni, gladni, zaglupljeni i zatupljeni prosječni Srbin da započne sa ovom informacijom? Većina njih vole Dodika i svaka kritika - uz prezentovanje činjenica - za njih ne znači ništa! Ta informacija ne može ni da uđe u njihovu glavu a kamoli da bude obrađena ili da promjeni mišljenje. Sva sreća Srbi nisu sami u svojoj gluposti: Njihova braća Hrvati su ponovo vlast dali "zločinačkoj organizaciji" (kako je Hrvatski sud nazvao HDZ) koja ih je sistematski opljačkala (i to i dalje čini). U BiH, Hrvatskoj i Srbiji je očigledno jedini kriterijum za biranje "narodnih predstvnika" količina tzv. "kriminalnog potencijala". Što je on veći, to je "predstvnik" omiljeniji.

ODGOVORITE
Name

doce na red

13.01.2015 13:28

I treba da se privatizuje jer je to jedina zila kucalica za SNSD koja mu donosi i pare i glasove, kad toga nestane slijedi potop.

ODGOVORITE
Name

amerikanac

13.01.2015 14:07

Super!!! Kraj Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Simo

13.01.2015 14:14

Ovde se nezna ko je gluplji ovaj sto se predstavlja kao doktor nauks (osnovac) ili ova Nadica. Ocigledno neuki ljudi...

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

13.01.2015 15:33

Zvanje mu je Profesor te Doktor ekonomskih nauka.Ništa novo nije rekao,što ne zna i svršeni osnovac.Samo jedno da razjasni:ŠTA SE DEŠAVA SA DRUŠTVENOM IMOVINOM KADA IZ SOCIJALIZMA IDE KA KAPITALIZMU.Sem što prima penziju od ove "propale"države,šta kao stručnjak uradi.

ODGOVORITE
Name

eresovac

13.01.2015 17:42

Ako je jedini Aleksa Milojević stao u odbranu Elektroprivrede, onda treba i nju privatizovati. Kada je bal, neka je maskenbal. Običan narod od toga neće imati koristi svakako.

ODGOVORITE
Name

1789-ta

13.01.2015 20:53

Revolucija je neizbježna.

ODGOVORITE
Name

СРБ

14.01.2015 13:57

Све треба приватизовати. Ја плаћам преко пореза и пдв-а и разних доприноса .. помоћнике копираната и свакакве глупости у Енергетском сектору РС-а. Приватизацијом би се коначно средило стање.

ODGOVORITE
Name

gastabajter

15.01.2015 02:11

Glasali ste za Milu i sada ste protiv njega sto sve prodaje zao mi je jadnog naroda samo pricate treba Mileta otjerati ili smijeniti pa sta cekate vise stvarno samo ste dobri na prici, a na djelu vas nema.

ODGOVORITE
Name

Miki

23.05.2016 11:25

Pa naravno da je treba prodati. Bolje ce nam biti sa strancima jer su oni posteniji od ovih nasih lopova i dzabalebarosa. Samo da ih moje oci ne vide u el. privredi. Nasi su najveci lopovi verujte mi na rec. Svaki stranac koji dođe bice bolji od ovih.

ODGOVORITE