Човић о Галати, навијачима и још о нечему...

У петак, од 21 час, састају се Црвена звезда и Галатасарај. Тим поводом, Небојша Човић дао је интервју турској новинској агенцији "Анадолија".

Кошарка 12.01.2015 | 20:00
Човић о Галати, навијачима и још о нечему...

Помирљиви тонови и смиривање страсти и у изјавама за српске, и у изјавама за турске медије.

Небојша Човић, уочи доласка Галатасараја у Београд, дао је интервју за турску новнску агенцију "Анадолија".

Свестан да су након убиства навијача београдског клуба Марка Ивковића у Истанбулу, 21. новембра прошле године, порасле тензије између две стране, Човић је поново нагласио да "Црвена звезда има јасан спортски мотив, а да је спорт, осим здравља и других фактора, заправо створен и направљен да приближава људе, а не да их води у раздвајања".

"Утакмица није рат, него је спортска утакмица. Очекујем нормалну утакмицу. Што се тиче наших државних органа ми имамо са њихове стране потпуне гаранције за одигравање нормалне утакмице и гаранцију за безбедност комплетне екипе Галатасараја и њихове мисије која ће доћи", изјавио је председник црвено-белих за агенцију "Анадолија".

Човић је подсетио да ће утакмици у Београду моћи да присуствују само домаћи навијачи, а реваншу у Истанбулу само навијачи Галатасараја. Такву одлуку оценио је као нормалну.

Он је додао и да се већ разговарало са навијачима, као да ће до почетка утакмице у петак у 21 час бити обављен још најмање један разговор.

"Шта ће се певати и скандирати, видећемо... На то не можете утицати, али ја мислим да ћемо то ставити у оквиру нечега што је дозвољено и подношљиво. Морамо да разумемо емоције на обе стране, али исто тако морамо заједнички с њима, нашим навијачима, да покажемо онакву слику каква се очекује од нас. А, то је да све у оквирима фер-плеја", истакао је Човић.

Он је изразио наду да ће надлежни органи осигурати да тренер Галате, Ергин Атаман, буде присутан на утакмици, додајући да очекује да ће он професионално одрадити свој посао у Београду.

"Очекујем и долазак председника Галатасараја. Јер, наш је заједнички задатак да смирујемо страсти, да спустимо тензије и да се вратимо у оквир спорта, као што је задатак надлежних државних органа Турске да спроводе комплетну истрагу и да казни максималним казнама убице Марка Ивковића", рекао је председник Звезде.

Човић сматра да је турска полиција пре саме утакмице у Истанбулу показала "неефикасност" и "неозбиљност" због чега је лично био изненађен.

"Сматрам да је Турска врло озбиљна држава са озбиљним органима, између осталог, врло озбиљном полицијом", рекао је Човић.

Додао да су након убиства Ивковића турски надлежни органи врло брзо процесуирали и пронашли починиоца и саучеснике, истакао и да је имао прилику да види кривичну пријаву јавног тужиоца и да је она направљена у складу с оним што се догодило.

"Мислим да је претресом стана директног починиоца и проналажењем панталона на којима је ДНК анализом утврђено да се налази крв покојног Марка Ивковића, јасно показано ко је починио убиство и ко су саучесници. Очекујем да ће турски органи радити у складу са законом и са правдом".

Човић је рекао да чланови Галате, играчи и стручни штаб, као и функционери клуба, немају разлога да се плаше.

"Немају разлога да се брину за своју безбедност. Ми ћемо свој посао максимално професионално урадити. Апелујем да навијање и у Београду и у Истанбулу буде у оквирима нечега што се зове фер-плеј. Јер не постоји утакмица на свету коју треба добити, а да при томе било ко изгуби свој живот. Те вредности сви заједно морамо да делимо, без обзира које смо националности, које смо вере или било шта друго. Мислим да је то смисао самог спорта. Изгубљен је млад живот, који шта год будемо радили, нећемо моћи да вратимо", закључио је Ћовић у интервју за "Анадолију".

Коментари / 0

Оставите коментар