Čović o Galati, navijačima i još o nečemu...

U petak, od 21 čas, sastaju se Crvena zvezda i Galatasaraj. Tim povodom, Nebojša Čović dao je intervju turskoj novinskoj agenciji "Anadolija".

Košarka 12.01.2015 | 20:00
Čović o Galati, navijačima i još o nečemu...

Pomirljivi tonovi i smirivanje strasti i u izjavama za srpske, i u izjavama za turske medije.

Nebojša Čović, uoči dolaska Galatasaraja u Beograd, dao je intervju za tursku novnsku agenciju "Anadolija".

Svestan da su nakon ubistva navijača beogradskog kluba Marka Ivkovića u Istanbulu, 21. novembra prošle godine, porasle tenzije između dve strane, Čović je ponovo naglasio da "Crvena zvezda ima jasan sportski motiv, a da je sport, osim zdravlja i drugih faktora, zapravo stvoren i napravljen da približava ljude, a ne da ih vodi u razdvajanja".

"Utakmica nije rat, nego je sportska utakmica. Očekujem normalnu utakmicu. Što se tiče naših državnih organa mi imamo sa njihove strane potpune garancije za odigravanje normalne utakmice i garanciju za bezbednost kompletne ekipe Galatasaraja i njihove misije koja će doći", izjavio je predsednik crveno-belih za agenciju "Anadolija".

Čović je podsetio da će utakmici u Beogradu moći da prisustvuju samo domaći navijači, a revanšu u Istanbulu samo navijači Galatasaraja. Takvu odluku ocenio je kao normalnu.

On je dodao i da se već razgovaralo sa navijačima, kao da će do početka utakmice u petak u 21 čas biti obavljen još najmanje jedan razgovor.

"Šta će se pevati i skandirati, videćemo... Na to ne možete uticati, ali ja mislim da ćemo to staviti u okviru nečega što je dozvoljeno i podnošljivo. Moramo da razumemo emocije na obe strane, ali isto tako moramo zajednički s njima, našim navijačima, da pokažemo onakvu sliku kakva se očekuje od nas. A, to je da sve u okvirima fer-pleja", istakao je Čović.

On je izrazio nadu da će nadležni organi osigurati da trener Galate, Ergin Ataman, bude prisutan na utakmici, dodajući da očekuje da će on profesionalno odraditi svoj posao u Beogradu.

"Očekujem i dolazak predsednika Galatasaraja. Jer, naš je zajednički zadatak da smirujemo strasti, da spustimo tenzije i da se vratimo u okvir sporta, kao što je zadatak nadležnih državnih organa Turske da sprovode kompletnu istragu i da kazni maksimalnim kaznama ubice Marka Ivkovića", rekao je predsednik Zvezde.

Čović smatra da je turska policija pre same utakmice u Istanbulu pokazala "neefikasnost" i "neozbiljnost" zbog čega je lično bio iznenađen.

"Smatram da je Turska vrlo ozbiljna država sa ozbiljnim organima, između ostalog, vrlo ozbiljnom policijom", rekao je Čović.

Dodao da su nakon ubistva Ivkovića turski nadležni organi vrlo brzo procesuirali i pronašli počinioca i saučesnike, istakao i da je imao priliku da vidi krivičnu prijavu javnog tužioca i da je ona napravljena u skladu s onim što se dogodilo.

"Mislim da je pretresom stana direktnog počinioca i pronalaženjem pantalona na kojima je DNK analizom utvrđeno da se nalazi krv pokojnog Marka Ivkovića, jasno pokazano ko je počinio ubistvo i ko su saučesnici. Očekujem da će turski organi raditi u skladu sa zakonom i sa pravdom".

Čović je rekao da članovi Galate, igrači i stručni štab, kao i funkcioneri kluba, nemaju razloga da se plaše.

"Nemaju razloga da se brinu za svoju bezbednost. Mi ćemo svoj posao maksimalno profesionalno uraditi. Apelujem da navijanje i u Beogradu i u Istanbulu bude u okvirima nečega što se zove fer-plej. Jer ne postoji utakmica na svetu koju treba dobiti, a da pri tome bilo ko izgubi svoj život. Te vrednosti svi zajedno moramo da delimo, bez obzira koje smo nacionalnosti, koje smo vere ili bilo šta drugo. Mislim da je to smisao samog sporta. Izgubljen je mlad život, koji šta god budemo radili, nećemo moći da vratimo", zaključio je Ćović u intervju za "Anadoliju".

Komentari / 0

Ostavite komentar