Протест солидарности новинара у Брчком

Прихватајући захтјеве Линије за помоћ новинарима БиХ према званичним органима државе, ентитета и дистрикта, брчански новинари изразили су данас протест против све бруталнијег угрожавања професије и слободе говора, судских забрана објављивања информација, физичких и вербалних напада, упада у редакције портала и ускраћивања права на рад.

Босна и Херцеговина 12.01.2015 | 15:20
Протест солидарности новинара у Брчком

Држава, ентитети и Брчко дистрикт морају законски и институционално заштитити професију којом се бавимо, закључили су брчански новинари уз оштре критике Полиције и Тужилаштва дистрикта у поступању и процесуирању недавног напада на сниматеља БН телевизије.

„Прије свега изражавамо саучешће породицама у терористичком нападу убијених колега у Паризу, али изражавамо и оштар протест због лошег понашања надлежних правосудних институција и питамо: шта би урадили Полиција и Тужилаштво да је било ко напао полицајца или судију у извршавању свог посла“, каже члан Удружења „БХ новинари“ Адмир Кадрић.

Несхватљиво је да Полиција и Тужилаштво квалификују физички напад на колегу Опачића, одузимање дијела опреме и тешке националне и друге увреде као прекршај, а не кривично дјело, сагласни су учесници протеста.

„Срамно је и недопустиво такво схватање наше професије, али и ругање правди оних који су дужни да проводе законе и штите сваког грађанина па и новинаре на послу. То стимулише на такве или сличне реакције све оне којима објективно и професионално поступање смета, а истовремено појачава аутоцензуру у приступу нашим свакодневним задацима“, рекао је новинар Радио Брчко дистрикта Марио Ивкић.

Уз иницијативу према органима извршне и законодавне власти да се у дистрикту усвоји Закон о информисању и формира заједничко удружење, брчански новинари данас су потврдили и спремност да се, уколико се надлежни органи оглуше о захтјеве бх. медијске заједнице за стварање сигурног и толерантног окружења за рад, прикључе јавним протестима у цијелој БиХ.

(БН ТВ)

Коментари / 0

Оставите коментар