Protest solidarnosti novinara u Brčkom

Prihvatajući zahtjeve Linije za pomoć novinarima BiH prema zvaničnim organima države, entiteta i distrikta, brčanski novinari izrazili su danas protest protiv sve brutalnijeg ugrožavanja profesije i slobode govora, sudskih zabrana objavljivanja informacija, fizičkih i verbalnih napada, upada u redakcije portala i uskraćivanja prava na rad.

Bosna i Hercegovina 12.01.2015 | 15:20
Protest solidarnosti novinara u Brčkom

Država, entiteti i Brčko distrikt moraju zakonski i institucionalno zaštititi profesiju kojom se bavimo, zaključili su brčanski novinari uz oštre kritike Policije i Tužilaštva distrikta u postupanju i procesuiranju nedavnog napada na snimatelja BN televizije.

„Prije svega izražavamo saučešće porodicama u terorističkom napadu ubijenih kolega u Parizu, ali izražavamo i oštar protest zbog lošeg ponašanja nadležnih pravosudnih institucija i pitamo: šta bi uradili Policija i Tužilaštvo da je bilo ko napao policajca ili sudiju u izvršavanju svog posla“, kaže član Udruženja „BH novinari“ Admir Kadrić.

Neshvatljivo je da Policija i Tužilaštvo kvalifikuju fizički napad na kolegu Opačića, oduzimanje dijela opreme i teške nacionalne i druge uvrede kao prekršaj, a ne krivično djelo, saglasni su učesnici protesta.

„Sramno je i nedopustivo takvo shvatanje naše profesije, ali i ruganje pravdi onih koji su dužni da provode zakone i štite svakog građanina pa i novinare na poslu. To stimuliše na takve ili slične reakcije sve one kojima objektivno i profesionalno postupanje smeta, a istovremeno pojačava autocenzuru u pristupu našim svakodnevnim zadacima“, rekao je novinar Radio Brčko distrikta Mario Ivkić.

Uz inicijativu prema organima izvršne i zakonodavne vlasti da se u distriktu usvoji Zakon o informisanju i formira zajedničko udruženje, brčanski novinari danas su potvrdili i spremnost da se, ukoliko se nadležni organi ogluše o zahtjeve bh. medijske zajednice za stvaranje sigurnog i tolerantnog okruženja za rad, priključe javnim protestima u cijeloj BiH.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar