ИТА: Јуве освојио Сан Паоло, страшан римски дерби!

Шампион Италије први пут победио Наполи у гостима од 2000. године! Рим је ипак у недељу био фудбалски центар, а битка за "вечни град" била је жестока: Лацио је испустио два гола предности, а Рома је до бода у 18. колу Серије А дошла захваљујући непоновљивом капитену и двоструком стрелцу Франческу Тотију - 2:2. Синиша Михајловић радовао се минималном тријумфу Сампдорије над Емполијем од 1:0.

Фудбал 12.01.2015 | 14:40
ИТА: Јуве освојио Сан Паоло, страшан римски дерби!

Рома је застала у Риму, а Јувентус у Напуљу освојио три бода и осамио се на првом месту табеле.

НАПОЛИ - ЈУВЕНТУС 1:3 (0:1)

Гонзало Игуаин имао је велику прилику да у четвртом минуту надокнаде, при вођство Торинеза 2:1, изједначи и остави бар бод домаћину. Међутим, после соло продора шутирао је са леве ивице петерца и изнудио само корнер.

Одмах после прекида, Јувентус је кренуо у контру, Алваро Мората је пронашао Артура Видала, а он са око 20 метара послао лопту под пречку, "поцепавши" мрежу и наде Наполитанаца да ће бити нерешено.

Тим поготком потврђена је прва победа "Старе даме" на Сан Паолу од септембра 2000. године. Голове за црно-беле постигли су и Пол Погба у 29. минуту и Мартин Касерес у 69, на асистенцију Андрее Пирла из слободног ударца (можда и из офсајда).

Наполи је изједначио на 1:1 у 64. минуту (стрелац Мигел Бритос), па и на 2:2, с тим да је арбитар Паоло Таљавенто други гол домаћина поништио због фаула на голману Ђанлуиђију Буфону.

Искусни чувар мреже међу првима је потрчао ка центру чим је Таљавенто означио крај утакмице. Велика радост због победе на тешком гостовању показала је колико је Торинезима стало до победе.

Са нове три бода, остаће сами на челу табеле, са три бода више од првог пратиоца - Роме. Наполи је четврти, са истим бројем бодова као петопласирана Сампдорија Синише Михајловића, са бодом заостатка за трећепласираним Лациом. То, треће место води на крају сезоне у квалификације за Лигу шампиона.

Дерби дела Капитале је увек више од фудбала, формално гости као да су изненадили "вучицу" од старта високим пресингом, док је Душан Баста као десни бек потпуно зауставио Итурбеа и натерао га да побегне на другу страну.

Лацио је био опаснији и експресно је за четири минута стекао два гола предности за радост небеско-плаве северне трибине на Олимпику, у главој улози био је фантастични Фелипе Андерсон, док су нервозни домаћини много више причали са градским ривалом и судијом Орсатом, него на терену.

Сјајни 21-годишњи бразилски везиста игра у фантастичној форми што је потврдио и у 25. минуту када је пребацио целу одбрану Роме и пронашао Маурија који је из прве матирао Де Санктиса.

Само четири минута касније голман "вучице" опет је морао да извади лопту из мреже и морао је боље да реагује - Маури се петом реванширао Андерсону на асистенцију, а он је са дистанце погодио доњи десни угао за 0:2.

Ништа пулени Рудија Гарсије нису приказали у првом делу, на предах су отишли без ударца ка голу љутог ривала, па је француски стручњак у паузи убацио Кевина Стротмана и Адема Љајића уместо Наинголана и бледог Флоренција.

Улазак Стротмана унео је неопходну живост у везни ред, па је холандски репрезентативац после само три минута на терену одлично центрирао са леве стране и на другој стативи пронашао Франчеста Тотија који је из прве погодио супротан угао.

Капитен Роме продрмао је саиграче, заменили су се улоге, "вучица" је била та која диктира темпо, јуришала је по изједначења и до поравнања стигла у 64. минуту. Опет је асистенција стигла са левог крила, сада је Холебас убацио лопту, а Тоти ухватио тежак волеј за 2:2.

Памтиће се и оно што је непоновљиви "Принц" Рима урадио након тога - најпре је отрчао да прослави други погодак са најватренијим навијачима који су му нудили пиво са јужне трибине, а онда му је неко из стручног штаба додао мобилни телефон да направи селфи.

На крилима изједначења Рома није могла до преокрета, Лацио је ближи био целом плену пошто је Клосе, који је заменио нашег Филипа Ђорђевића (играо до 66. минута), у самом финишу имао врло добру шансу, али је Де Санктис спасао "вучицу", док је Адем Љајић у судијској надокнади опробао ударац и искоса са леве стране послао лопту поред даље стативе.

Жељко Бркић је дебитовао као голман Каљарија у победи над Ћезеном од 2:1, док је Синиша Михајловић прекинуо низ од три меча без тријумфа и савладао Емполи голом Едера почетком другог полувремена.

Ненад Крстичић је два минута пре краја заменио стрелца јединог гола у тиму Ђеновљана.

Одлична утакмица одиграна је на "Артемио Франкију" где је Фјорентина угостила Палермо и славила у голеади са 4:3. "Љубичасти" су стекли два гола предности преко Пасквала и Басанте, да би Сицилијанци у два минута експресно изједначили погоцима Кваисона.

Квадрадо је вратио вођство Фјорентини укизавањем у петерцу, а у 74. минуту је Хоакин фантастичним ударцем искоса са леве стране овертио тријумф, док је пораз Палерма ублажио Белоти из пенала девет минута пре краја.

Ненад Томовић је одиграо цео меч у победничким редовима и добио жути картон.

РЕЗУЛТАТИ 18. КОЛА:

Интер - Ђенова 3:1

Аталанта - Кјево 1:1 (0:0)
/Запакоста 72' - Лазаревић 90'/

Каљари - Ћезена 2:1 (2:0)
/Жоао Педро 11', Донсах 27' - Бриенца 89'/

Фиорентина - Палермо 4:3 (1:0)
/Пасквал 20', Басанта 51', Куадрадо 64', Хоакин 74' - Квајсон 59', 61', Белоти 61' п/

Верона - Парма 3:1 (1:0)
/Сала 39', Тони 72', Валоти 90' - Лоди 63'/

Рома - Лацио 2:2

Сампдорија - Емполи 1:0 (0:0)
/Едер 49'/

Наполи - Јувентус 1:3 (0:1)
/Бритос 64' - Погба 29', Касерес 69', Видал 94'/

У суботу:

Сасуоло - Удинезе 1:1 (1:1)
/Заза 15' - Торо 26'/

Торино - Милан 1:1 (0:1)
/Глик 81' - Менез 3' п/

ТАБЕЛА: Јувентус 43, Рома 40, Лацио 31, Наполи 30, Сампдорија 30, Фиорентина 27, Ђенова 27, Милан 26, Интер 25, Палермо 25, Сасуоло 24, Удинезе 23, Верона 21, Торино 19, Емполи 18, Кјево 18, Аталанта 17, Каљари 15, Парма 9, Ћезена 9.

Коментари / 0

Оставите коментар