ITA: Juve osvojio San Paolo, strašan rimski derbi!

Šampion Italije prvi put pobedio Napoli u gostima od 2000. godine! Rim je ipak u nedelju bio fudbalski centar, a bitka za "večni grad" bila je žestoka: Lacio je ispustio dva gola prednosti, a Roma je do boda u 18. kolu Serije A došla zahvaljujući neponovljivom kapitenu i dvostrukom strelcu Frančesku Totiju - 2:2. Siniša Mihajlović radovao se minimalnom trijumfu Sampdorije nad Empolijem od 1:0.

Fudbal 12.01.2015 | 14:40
ITA: Juve osvojio San Paolo, strašan rimski derbi!

Roma je zastala u Rimu, a Juventus u Napulju osvojio tri boda i osamio se na prvom mestu tabele.

NAPOLI - JUVENTUS 1:3 (0:1)

Gonzalo Iguain imao je veliku priliku da u četvrtom minutu nadoknade, pri vođstvo Torineza 2:1, izjednači i ostavi bar bod domaćinu. Međutim, posle solo prodora šutirao je sa leve ivice peterca i iznudio samo korner.

Odmah posle prekida, Juventus je krenuo u kontru, Alvaro Morata je pronašao Artura Vidala, a on sa oko 20 metara poslao loptu pod prečku, "pocepavši" mrežu i nade Napolitanaca da će biti nerešeno.

Tim pogotkom potvrđena je prva pobeda "Stare dame" na San Paolu od septembra 2000. godine. Golove za crno-bele postigli su i Pol Pogba u 29. minutu i Martin Kaseres u 69, na asistenciju Andree Pirla iz slobodnog udarca (možda i iz ofsajda).

Napoli je izjednačio na 1:1 u 64. minutu (strelac Migel Britos), pa i na 2:2, s tim da je arbitar Paolo Taljavento drugi gol domaćina poništio zbog faula na golmanu Đanluiđiju Bufonu.

Iskusni čuvar mreže među prvima je potrčao ka centru čim je Taljavento označio kraj utakmice. Velika radost zbog pobede na teškom gostovanju pokazala je koliko je Torinezima stalo do pobede.

Sa nove tri boda, ostaće sami na čelu tabele, sa tri boda više od prvog pratioca - Rome. Napoli je četvrti, sa istim brojem bodova kao petoplasirana Sampdorija Siniše Mihajlovića, sa bodom zaostatka za trećeplasiranim Laciom. To, treće mesto vodi na kraju sezone u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Derbi dela Kapitale je uvek više od fudbala, formalno gosti kao da su iznenadili "vučicu" od starta visokim presingom, dok je Dušan Basta kao desni bek potpuno zaustavio Iturbea i naterao ga da pobegne na drugu stranu.

Lacio je bio opasniji i ekspresno je za četiri minuta stekao dva gola prednosti za radost nebesko-plave severne tribine na Olimpiku, u glavoj ulozi bio je fantastični Felipe Anderson, dok su nervozni domaćini mnogo više pričali sa gradskim rivalom i sudijom Orsatom, nego na terenu.

Sjajni 21-godišnji brazilski vezista igra u fantastičnoj formi što je potvrdio i u 25. minutu kada je prebacio celu odbranu Rome i pronašao Maurija koji je iz prve matirao De Sanktisa.

Samo četiri minuta kasnije golman "vučice" opet je morao da izvadi loptu iz mreže i morao je bolje da reaguje - Mauri se petom revanširao Andersonu na asistenciju, a on je sa distance pogodio donji desni ugao za 0:2.

Ništa puleni Rudija Garsije nisu prikazali u prvom delu, na predah su otišli bez udarca ka golu ljutog rivala, pa je francuski stručnjak u pauzi ubacio Kevina Strotmana i Adema Ljajića umesto Naingolana i bledog Florencija.

Ulazak Strotmana uneo je neophodnu živost u vezni red, pa je holandski reprezentativac posle samo tri minuta na terenu odlično centrirao sa leve strane i na drugoj stativi pronašao Frančesta Totija koji je iz prve pogodio suprotan ugao.

Kapiten Rome prodrmao je saigrače, zamenili su se uloge, "vučica" je bila ta koja diktira tempo, jurišala je po izjednačenja i do poravnanja stigla u 64. minutu. Opet je asistencija stigla sa levog krila, sada je Holebas ubacio loptu, a Toti uhvatio težak volej za 2:2.

Pamtiće se i ono što je neponovljivi "Princ" Rima uradio nakon toga - najpre je otrčao da proslavi drugi pogodak sa najvatrenijim navijačima koji su mu nudili pivo sa južne tribine, a onda mu je neko iz stručnog štaba dodao mobilni telefon da napravi selfi.

Na krilima izjednačenja Roma nije mogla do preokreta, Lacio je bliži bio celom plenu pošto je Klose, koji je zamenio našeg Filipa Đorđevića (igrao do 66. minuta), u samom finišu imao vrlo dobru šansu, ali je De Sanktis spasao "vučicu", dok je Adem Ljajić u sudijskoj nadoknadi oprobao udarac i iskosa sa leve strane poslao loptu pored dalje stative.

Željko Brkić je debitovao kao golman Kaljarija u pobedi nad Ćezenom od 2:1, dok je Siniša Mihajlović prekinuo niz od tri meča bez trijumfa i savladao Empoli golom Edera početkom drugog poluvremena.

Nenad Krstičić je dva minuta pre kraja zamenio strelca jedinog gola u timu Đenovljana.

Odlična utakmica odigrana je na "Artemio Frankiju" gde je Fjorentina ugostila Palermo i slavila u goleadi sa 4:3. "Ljubičasti" su stekli dva gola prednosti preko Paskvala i Basante, da bi Sicilijanci u dva minuta ekspresno izjednačili pogocima Kvaisona.

Kvadrado je vratio vođstvo Fjorentini ukizavanjem u petercu, a u 74. minutu je Hoakin fantastičnim udarcem iskosa sa leve strane overtio trijumf, dok je poraz Palerma ublažio Beloti iz penala devet minuta pre kraja.

Nenad Tomović je odigrao ceo meč u pobedničkim redovima i dobio žuti karton.

REZULTATI 18. KOLA:

Inter - Đenova 3:1

Atalanta - Kjevo 1:1 (0:0)
/Zapakosta 72' - Lazarević 90'/

Kaljari - Ćezena 2:1 (2:0)
/Žoao Pedro 11', Donsah 27' - Brienca 89'/

Fiorentina - Palermo 4:3 (1:0)
/Paskval 20', Basanta 51', Kuadrado 64', Hoakin 74' - Kvajson 59', 61', Beloti 61' p/

Verona - Parma 3:1 (1:0)
/Sala 39', Toni 72', Valoti 90' - Lodi 63'/

Roma - Lacio 2:2

Sampdorija - Empoli 1:0 (0:0)
/Eder 49'/

Napoli - Juventus 1:3 (0:1)
/Britos 64' - Pogba 29', Kaseres 69', Vidal 94'/

U subotu:

Sasuolo - Udineze 1:1 (1:1)
/Zaza 15' - Toro 26'/

Torino - Milan 1:1 (0:1)
/Glik 81' - Menez 3' p/

TABELA: Juventus 43, Roma 40, Lacio 31, Napoli 30, Sampdorija 30, Fiorentina 27, Đenova 27, Milan 26, Inter 25, Palermo 25, Sasuolo 24, Udineze 23, Verona 21, Torino 19, Empoli 18, Kjevo 18, Atalanta 17, Kaljari 15, Parma 9, Ćezena 9.

Komentari / 0

Ostavite komentar