Струју нуди 29 трговаца

Од 1. јануара ове године на снагу су ступила нова правила која су грађанима омогућила да изаберу свог снабдевача електричном енергијом. То, другим речима, значи да грађани струју више неће морати да купују од досадашња три једина и "национална" дистрибутера: Електропривреде БиХ, Електропривреде ХЗХБ и Електропривреде Републике Српске, већ од 29 трговаца, уписаних у Регистар снабдевача електричном енергијом у БиХ.

Босна и Херцеговина 11.01.2015 | 17:15
Струју нуди 29 трговаца

Либерализација тржишта електричне енергије, објашњавају у Регулаторној комисији за енергетику РС, наступила је као последица потписивања Уговора о успостављању Енергетске заједнице југоисточне Европе, који је потписала и БиХ, и који подразумева и преузимање међународних обавеза у вези са отварањем тржишта електричне енергије.

- Суштина отварања тржишта електричне енергије јесте да сви купци имају право да купују струју на отвореном тржишту и закључују уговор о снабдевању са снабдевачем који нуди најповољније услове, уз претходни увид у понуђену цену, ценовну политику, услове плаћања и ниво услуге - објашњавају у Регулаторној комисији.

Грађани, ипак, нису обавезни да изаберу новог снабдевача, јер је подзаконским актом регулисано јавно снабдевање за оне који се не одлуче од кога желе да купују струју. Тако ће сви они који не буду желели да промене снабдевача струјом, њу и даље добијати од једног од три досадашња дистрибутера.

Такође је регулисано да поступак промене снабдевача не може трајати дуже од три седмице, рачунајући од дана кад нови снабдевач прими комплетан захтев купца за промену снабдевача и ослобођен је плаћања накнаде.

- Обавеза закључивања уговора о снабдевању прописана је Општим условима за испоруку и снабдевање електричном енергијом, па сви купци електричне енергије треба да поседују одговарајући уговор о снабдевању, без обзира да ли се снабдевају на отвореном тржишту, или у систему јавне услуге код јавног или резервног снабдевача - кажу у Регулаторној комисији.

У овој комисији напомињу да купци из категорије домаћинства и мали купци који након 1. јануара 2015. године наставе да се снабдевају код свог досадашњег снабдевача и који већ имају закључен уговор о снабдевању не морају закључивати нови уговор.

У случају да немају претходно закључен уговор са својим снабдевачем, дужни су на позив јавног снабдевача да закључе уговор, при чему их тај уговор не може ограничавати у праву на промену снабдевача у будућем периоду.

Остали купци, који нису домаћинства или мали купци, а који након 30. јуна 2015. године наставе да се снабдевају код свог досадашњег снабдевача, дужни су да закључе уговор о резервном снабдевању.

Све неопходне информације грађани могу пронаћи и на сајту Регулаторне комисије за енергетику РС, односно Регулаторне комисије за енергију Федерације БиХ, где, између осталог, могу пронаћи и податке о регистрованим снабдевачима струјом у БиХ, као што су име, седиште и адресу и делатност за коју се снабдевачу издаје дозвола за снабдевање струјом.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

дадо

11.01.2015 16:26

Напокон мало да осјетимо слободну Европу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је добро...

11.01.2015 16:27

То је добро... Сто висе конкуренције на трзисту и цијене це бити мање.Код новог снадбјеваца струјом купије се само потросена струја..Локални дистрибутер који одрзава електрицну енергију на том подруцју задузен је за одрзавање , за прикљуцак ...Зато це бити и два рацуна кога це неког збуњивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

11.01.2015 16:44

Од Европе смо увек полазили да узимамо оно што за наш менталитет неће бити прихватљиво.То нам је наметано вероватно и изазивало је код нас демонстрације и насиље. Рецимо "параде поноса",лично немам ништа против тог. Мислим да би требало ићи неким природнијим путем и вредности европске усвајати ,а које су опште прихватљиве за све. Уређени правосудни и други системи.Пореска политика и прогресивна пореска политика,гдје богати плаћају више пореза. Социјално размишљања о помоћи својим људима.То сви подрже. Тада би на ред могле доћи и ствари ,које су мање прихватљиве у свести наших људи.Не би оптерећивало друге. Један од ових законских поступака и смањење монопола је прихватљив.Немате на улицама демонстранте ,који ће спречавати овако позитивне тековине Европе.И сличне овим. ИСКРЕНО И ПОШТЕНО. Ђорђе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батан

11.01.2015 18:13

Развалили су нам све државне фабрике а сад је на реду електро-енергетски систем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тренд

11.01.2015 18:21

Озакоњен шверц комерц и у овој области.

ОДГОВОРИТЕ
Name

операнди

11.01.2015 19:09

Питам се да ли електро Републике српске мозе да продаје струју у некој другој дрзави. Узас, приликом "отварања граница" само губимо и ниста не добијамо, како је само лијепо описана та пљацка од стране европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потросач

11.01.2015 19:52

Хоцел неко објавити цјеновник. Затим све појединости о сваком продавцу струје да знамо на цему смо. Па коме се обратити за квар на мрези итд....

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

11.01.2015 22:40

Па нека се локални дистрибутер бори на трзисту за јефтинијом струјом.Јер свакако они све одрзавају,даби се избјегли дупли рацуни.Дај Бозе да наси МАФИЈОЗИ то све не изманипулису како њима пасе.Поцев од висепартијског система па надаље,нисмо ми Друство зрело низаста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како то функционисе у стварности на Западу

12.01.2015 00:30

Власник електрицне мрезе остаје онај који је то направио или насљедио од СФРЈ-а. Мреза се мора платити. Потросња се плаца по вољи некој од одабраних компанија. Знаци мреза+потросња. Све компаније купују енергију на берзи од произвођаца. Мозе бити доста јефтиније, али треба добро упоредити.

ОДГОВОРИТЕ