Struju nudi 29 trgovaca

Od 1. januara ove godine na snagu su stupila nova pravila koja su građanima omogućila da izaberu svog snabdevača električnom energijom. To, drugim rečima, znači da građani struju više neće morati da kupuju od dosadašnja tri jedina i "nacionalna" distributera: Elektroprivrede BiH, Elektroprivrede HZHB i Elektroprivrede Republike Srpske, već od 29 trgovaca, upisanih u Registar snabdevača električnom energijom u BiH.

Bosna i Hercegovina 11.01.2015 | 17:15
Struju nudi 29 trgovaca

Liberalizacija tržišta električne energije, objašnjavaju u Regulatornoj komisiji za energetiku RS, nastupila je kao posledica potpisivanja Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice jugoistočne Evrope, koji je potpisala i BiH, i koji podrazumeva i preuzimanje međunarodnih obaveza u vezi sa otvaranjem tržišta električne energije.

- Suština otvaranja tržišta električne energije jeste da svi kupci imaju pravo da kupuju struju na otvorenom tržištu i zaključuju ugovor o snabdevanju sa snabdevačem koji nudi najpovoljnije uslove, uz prethodni uvid u ponuđenu cenu, cenovnu politiku, uslove plaćanja i nivo usluge - objašnjavaju u Regulatornoj komisiji.

Građani, ipak, nisu obavezni da izaberu novog snabdevača, jer je podzakonskim aktom regulisano javno snabdevanje za one koji se ne odluče od koga žele da kupuju struju. Tako će svi oni koji ne budu želeli da promene snabdevača strujom, nju i dalje dobijati od jednog od tri dosadašnja distributera.

Takođe je regulisano da postupak promene snabdevača ne može trajati duže od tri sedmice, računajući od dana kad novi snabdevač primi kompletan zahtev kupca za promenu snabdevača i oslobođen je plaćanja naknade.

- Obaveza zaključivanja ugovora o snabdevanju propisana je Opštim uslovima za isporuku i snabdevanje električnom energijom, pa svi kupci električne energije treba da poseduju odgovarajući ugovor o snabdevanju, bez obzira da li se snabdevaju na otvorenom tržištu, ili u sistemu javne usluge kod javnog ili rezervnog snabdevača - kažu u Regulatornoj komisiji.

U ovoj komisiji napominju da kupci iz kategorije domaćinstva i mali kupci koji nakon 1. januara 2015. godine nastave da se snabdevaju kod svog dosadašnjeg snabdevača i koji već imaju zaključen ugovor o snabdevanju ne moraju zaključivati novi ugovor.

U slučaju da nemaju prethodno zaključen ugovor sa svojim snabdevačem, dužni su na poziv javnog snabdevača da zaključe ugovor, pri čemu ih taj ugovor ne može ograničavati u pravu na promenu snabdevača u budućem periodu.

Ostali kupci, koji nisu domaćinstva ili mali kupci, a koji nakon 30. juna 2015. godine nastave da se snabdevaju kod svog dosadašnjeg snabdevača, dužni su da zaključe ugovor o rezervnom snabdevanju.

Sve neophodne informacije građani mogu pronaći i na sajtu Regulatorne komisije za energetiku RS, odnosno Regulatorne komisije za energiju Federacije BiH, gde, između ostalog, mogu pronaći i podatke o registrovanim snabdevačima strujom u BiH, kao što su ime, sedište i adresu i delatnost za koju se snabdevaču izdaje dozvola za snabdevanje strujom.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

dado

11.01.2015 16:26

Napokon malo da osjetimo slobodnu Evropu...

ODGOVORITE
Name

To je dobro...

11.01.2015 16:27

To je dobro... Sto vise konkurencije na trzistu i cijene ce biti manje.Kod novog snadbjevaca strujom kupije se samo potrosena struja..Lokalni distributer koji odrzava elektricnu energiju na tom podrucju zaduzen je za odrzavanje , za prikljucak ...Zato ce biti i dva racuna koga ce nekog zbunjivati.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

11.01.2015 16:44

Od Evrope smo uvek polazili da uzimamo ono što za naš mentalitet neće biti prihvatljivo.To nam je nametano verovatno i izazivalo je kod nas demonstracije i nasilje. Recimo "parade ponosa",lično nemam ništa protiv tog. Mislim da bi trebalo ići nekim prirodnijim putem i vrednosti evropske usvajati ,a koje su opšte prihvatljive za sve. Uređeni pravosudni i drugi sistemi.Poreska politika i progresivna poreska politika,gdje bogati plaćaju više poreza. Socijalno razmišljanja o pomoći svojim ljudima.To svi podrže. Tada bi na red mogle doći i stvari ,koje su manje prihvatljive u svesti naših ljudi.Ne bi opterećivalo druge. Jedan od ovih zakonskih postupaka i smanjenje monopola je prihvatljiv.Nemate na ulicama demonstrante ,koji će sprečavati ovako pozitivne tekovine Evrope.I slične ovim. ISKRENO I POŠTENO. Đorđe

ODGOVORITE
Name

Batan

11.01.2015 18:13

Razvalili su nam sve državne fabrike a sad je na redu elektro-energetski sistem.

ODGOVORITE
Name

trend

11.01.2015 18:21

Ozakonjen šverc komerc i u ovoj oblasti.

ODGOVORITE
Name

operandi

11.01.2015 19:09

Pitam se da li elektro Republike srpske moze da prodaje struju u nekoj drugoj drzavi. Uzas, prilikom "otvaranja granica" samo gubimo i nista ne dobijamo, kako je samo lijepo opisana ta pljacka od strane evrope.

ODGOVORITE
Name

Potrosač

11.01.2015 19:52

Hocel neko objaviti cjenovnik. Zatim sve pojedinosti o svakom prodavcu struje da znamo na cemu smo. Pa kome se obratiti za kvar na mrezi itd....

ODGOVORITE
Name

rodjo

11.01.2015 22:40

Pa neka se lokalni distributer bori na trzistu za jeftinijom strujom.Jer svakako oni sve odrzavaju,dabi se izbjegli dupli racuni.Daj Boze da nasi MAFIJOZI to sve ne izmanipulisu kako njima pase.Pocev od visepartijskog sistema pa nadalje,nismo mi Drustvo zrelo nizasta.

ODGOVORITE
Name

Kako to funkcionise u stvarnosti na Zapadu

12.01.2015 00:30

Vlasnik elektricne mreze ostaje onaj koji je to napravio ili nasljedio od SFRJ-a. Mreza se mora platiti. Potrosnja se placa po volji nekoj od odabranih kompanija. Znaci mreza+potrosnja. Sve kompanije kupuju energiju na berzi od proizvođaca. Moze biti dosta jeftinije, ali treba dobro uporediti.

ODGOVORITE