БиХ за 42 године на просјечном нивоу стандарда ЕУ

Дирекција БиХ за економско планирање упозорава да ће, уз просјечан годишњи раст од три одсто, колико је и пројектовани раст у средњорочном периоду, уз непромијењен број становника, Босни и Херцеговини требати 42 године да би утростручила животни стандард и достигла тренутни ЕУ просјек.

Босна и Херцеговина 11.01.2015 | 13:19
БиХ за 42 године на просјечном нивоу стандарда ЕУ

Дирекција наводи да је стандард у БиХ, мјерен БДП-ом по глави становника, тек на нивоу трећине европског просјека, па се БиХ, заједно са Албанијом, већ годинама налази на самом дну листе земаља коју објављује Еуростат.

У нешто бољој позицији је Црна Гора, а поприлично су одскочиле Бугарска, Румунија, Словачка што говори у прилог чињеници да узрок свега није нека свјетска економска криза, каже економиста Славиша Раковић, него питање индивидуалних политика и њихове успјешности.

Најгори од свих показатеља ниског животног стандарда у БиХ јесте велика незапосленост, с обзиром да у БиХ тек половина становништва животне доби од 15 до 64 године учествује на тржишту рада, од чега трећина не успијева да нађе посао.

Најочитији показатељ ниског животног стандарда и за саме грађане јесте велика незапосленост.

Разлог оваквог размишљања наших грађана економиста Славиша Раковић види у постојању релативно високог нивоа сиве економије у којем човјек може да се снађе од данас до сутра, али тиме се не постиже и пристојан ниво квалитета живота.

А да би се ситуација уистину поправила потребне су дугорочне мјере које захтјевају промјену прије свега политичког става у смислу давања приоритеа развојним потребама, каже Раковић.

(БН ТВ)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

адвокат

10.01.2015 21:56

За папке и није ЕУ, тамо се цијене неке друге вриједности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

10.01.2015 22:44

Таман кад ја изађем у пензију, ето ме назад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

10.01.2015 22:54

Шта нам све ЕУ ради,добро чемо и ући тамо,ако се у међувремену не растуре за 42године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

11.01.2015 02:53

РС има вец годинама негативан природни прирастај и он це бити изразенији у годинама које долазе јер неце бити посла, кресаце се плате свих будзетлија зато сто је Баја потросио паре и задузио нас. За 40 година це нас бити 30% мање, просјецна старост градјана РС јако висока, а кредитне обавезе јако велике, наравно у медјувременуу бице продана у Електропривреда па це индустрија бити јако скупа...умиремо полако, али сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

11.01.2015 08:22

Шта каже Баја и његови папци на ово? Сигурно ће рећи да је то из кухиње оних који не воле Републику Српску, је је она "бољи" дио БиХ! Јадно и жалосно кад не можемо да отворимо крмељиве очи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

11.01.2015 09:47

Је ли вам јасно да се наши домаћи људи не умију бавити политиком? У нормалном свијету политика је професија која се изучава, тренира и пажљиво примјењује, а код нас свако себе назива политичарем. Е због наших неуких и бахатих "политичара" никад нећемо напријед, већ ћемо и даље таворити у овом блату национализма и мржње. Ја вас позивам да оставимо све то иза нас, да се окренемо једни другима без обзира на вјеру и нацију, да сарађујемо међусобно онако како смо то радили у мају кад су биле поплаве и да притиснемо политичаре ( и то свако своје!) да престану с говором мржње и да раде на економским темама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

11.01.2015 09:48

Да то је за градјане....лопови су давно превазисли стандард ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

11.01.2015 10:28

Где це у то време бити ЕУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

кукулеле

11.01.2015 12:17

И ми и даље цутимо, забијемо се медју 4 зида, ТВ-ом нам испирају мозак, Зељка и Баја нам казу да нам је красно, топимо се док гледамо турске серије, које су усле у сваки зид насих домова? Па до када висе? Годисње назадујемо по неколико година, ускоро це и март?! Па свима је ДОСТА, ДОСТА, ДОСТА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

11.01.2015 12:45

Па зар невидите да је Власт поодавно се интегрисала у ЕУ.Све осим ваздуха су вец одавно опорезовали,понасају се као пуноправни цланови све за добробит Народа.

ОДГОВОРИТЕ