BiH za 42 godine na prosječnom nivou standarda EU

Direkcija BiH za ekonomsko planiranje upozorava da će, uz prosječan godišnji rast od tri odsto, koliko je i projektovani rast u srednjoročnom periodu, uz nepromijenjen broj stanovnika, Bosni i Hercegovini trebati 42 godine da bi utrostručila životni standard i dostigla trenutni EU prosjek.

Bosna i Hercegovina 11.01.2015 | 13:19
BiH za 42 godine na prosječnom nivou standarda EU

Direkcija navodi da je standard u BiH, mjeren BDP-om po glavi stanovnika, tek na nivou trećine evropskog prosjeka, pa se BiH, zajedno sa Albanijom, već godinama nalazi na samom dnu liste zemalja koju objavljuje Eurostat.

U nešto boljoj poziciji je Crna Gora, a poprilično su odskočile Bugarska, Rumunija, Slovačka što govori u prilog činjenici da uzrok svega nije neka svjetska ekonomska kriza, kaže ekonomista Slaviša Raković, nego pitanje individualnih politika i njihove uspješnosti.

Najgori od svih pokazatelja niskog životnog standarda u BiH jeste velika nezaposlenost, s obzirom da u BiH tek polovina stanovništva životne dobi od 15 do 64 godine učestvuje na tržištu rada, od čega trećina ne uspijeva da nađe posao.

Najočitiji pokazatelj niskog životnog standarda i za same građane jeste velika nezaposlenost.

Razlog ovakvog razmišljanja naših građana ekonomista Slaviša Raković vidi u postojanju relativno visokog nivoa sive ekonomije u kojem čovjek može da se snađe od danas do sutra, ali time se ne postiže i pristojan nivo kvaliteta života.

A da bi se situacija uistinu popravila potrebne su dugoročne mjere koje zahtjevaju promjenu prije svega političkog stava u smislu davanja prioritea razvojnim potrebama, kaže Raković.

(BN TV)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

advokat

10.01.2015 21:56

Za papke i nije EU, tamo se cijene neke druge vrijednosti.

ODGOVORITE
Name

Bojan Nišević

10.01.2015 22:44

Taman kad ja izađem u penziju, eto me nazad.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

10.01.2015 22:54

Šta nam sve EU radi,dobro čemo i ući tamo,ako se u međuvremenu ne rasture za 42godine.

ODGOVORITE
Name

Savo

11.01.2015 02:53

RS ima vec godinama negativan prirodni prirastaj i on ce biti izrazeniji u godinama koje dolaze jer nece biti posla, kresace se plate svih budzetlija zato sto je Baja potrosio pare i zaduzio nas. Za 40 godina ce nas biti 30% manje, prosjecna starost gradjana RS jako visoka, a kreditne obaveze jako velike, naravno u medjuvremenuu bice prodana u Elektroprivreda pa ce industrija biti jako skupa...umiremo polako, ali sigurno.

ODGOVORITE
Name

Dodo

11.01.2015 08:22

Šta kaže Baja i njegovi papci na ovo? Sigurno će reći da je to iz kuhinje onih koji ne vole Republiku Srpsku, je je ona "bolji" dio BiH! Jadno i žalosno kad ne možemo da otvorimo krmeljive oči!

ODGOVORITE
Name

Ilija

11.01.2015 09:47

Je li vam jasno da se naši domaći ljudi ne umiju baviti politikom? U normalnom svijetu politika je profesija koja se izučava, trenira i pažljivo primjenjuje, a kod nas svako sebe naziva političarem. E zbog naših neukih i bahatih "političara" nikad nećemo naprijed, već ćemo i dalje tavoriti u ovom blatu nacionalizma i mržnje. Ja vas pozivam da ostavimo sve to iza nas, da se okrenemo jedni drugima bez obzira na vjeru i naciju, da sarađujemo međusobno onako kako smo to radili u maju kad su bile poplave i da pritisnemo političare ( i to svako svoje!) da prestanu s govorom mržnje i da rade na ekonomskim temama.

ODGOVORITE
Name

Pravda

11.01.2015 09:48

Da to je za gradjane....lopovi su davno prevazisli standard EU.

ODGOVORITE
Name

Pitam se

11.01.2015 10:28

Gde ce u to vreme biti EU?

ODGOVORITE
Name

kukulele

11.01.2015 12:17

I mi i dalje cutimo, zabijemo se medju 4 zida, TV-om nam ispiraju mozak, Zeljka i Baja nam kazu da nam je krasno, topimo se dok gledamo turske serije, koje su usle u svaki zid nasih domova? Pa do kada vise? Godisnje nazadujemo po nekoliko godina, uskoro ce i mart?! Pa svima je DOSTA, DOSTA, DOSTA...

ODGOVORITE
Name

rodjo

11.01.2015 12:45

Pa zar nevidite da je Vlast poodavno se integrisala u EU.Sve osim vazduha su vec odavno oporezovali,ponasaju se kao punopravni clanovi sve za dobrobit Naroda.

ODGOVORITE