Бањалука: Смеће одлажу поред пута

Дивље депоније посљедњих неколико мјесеци све су чешћа појава на подручју приградских мјесних заједница, а проблем нелегалног одлагања отпада посебно је изражен уз саобраћајнице према Пониру и Љубачеву.

Република Српска 10.01.2015 | 22:04
Бањалука: Смеће одлажу поред пута

Из Градске управе су потврдили да су крајем прошле године на подручју Понира биле активне три, а на путу Бањалука - Љубачево двије дивље депоније.

- Одлагање отпада мимо прописног мјеста обично је на локацијама гдје су некада били постављени контејнери који су касније премјештени на друго мјесто - казали су из Градске управе и додали да је прошле године обављено 757 контрола одржавања чистоће на јавним површинама одвозом комуналног и грађевинског отпада, те 58 контрола одржавања депонија.

- Што се тиче градских насеља, овај проблем није изражен - рекли су у Градској управи.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Дебељаци Васо Драшковић казао је да су у овом насељу, због повећаног одлагања смећа, тражили постављање неколико великих контејнера.

- Постојећи контејнери су недовољни, због чега мјештани смеће често остављају поред контејнера или га бацају уз саобраћајницу, стварајући ругло у насељу - рекао је Драшковић и додао да се отпад из овог дијела града одвози три пута седмично.

Поред регионалног пута Бањалука - Кнежево, недалеко од насеља Карановац, мјесецима је активна дивља депонија која се ријетко чисти.

- Призор је грозан јер се депонија налази уз саму саобраћајницу и заузима комплетно проширење поред пута - рекао је возач Милош Савић.

Он је додао да депонију треба очистити и поставити веће контејнере како би се могла одложити већа количина смећа и кабастог отпада.

- Код појединаца треба пробудити свијест да се одлагањем смећа на мјестима која нису предвиђена за то уништава природа и животна средина, а то свакако није добро - казао је Савић.

Врбања
Дивља депонија која се донедавно налазила у Авалској улици у насељу Врбања је очишћена.

Предсједник Савјета ове мјесне заједнице Богдан Марјановић рекао је да је депонија очишћена прије мјесец и да су обале ријеке Врбање сада уређене.

- Депонија је настала одлагањем грађевинског материјала и шута током изградње зграда у овом насељу - објаснио је Марјановић.


(Глас Српске)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

црни

11.01.2015 19:06

јел И Додик поред цесте

ОДГОВОРИТЕ