Banjaluka: Smeće odlažu pored puta

Divlje deponije posljednjih nekoliko mjeseci sve su češća pojava na području prigradskih mjesnih zajednica, a problem nelegalnog odlaganja otpada posebno je izražen uz saobraćajnice prema Poniru i Ljubačevu.

Republika Srpska 10.01.2015 | 22:04
Banjaluka: Smeće odlažu pored puta

Iz Gradske uprave su potvrdili da su krajem prošle godine na području Ponira bile aktivne tri, a na putu Banjaluka - Ljubačevo dvije divlje deponije.

- Odlaganje otpada mimo propisnog mjesta obično je na lokacijama gdje su nekada bili postavljeni kontejneri koji su kasnije premješteni na drugo mjesto - kazali su iz Gradske uprave i dodali da je prošle godine obavljeno 757 kontrola održavanja čistoće na javnim površinama odvozom komunalnog i građevinskog otpada, te 58 kontrola održavanja deponija.

- Što se tiče gradskih naselja, ovaj problem nije izražen - rekli su u Gradskoj upravi.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Debeljaci Vaso Drašković kazao je da su u ovom naselju, zbog povećanog odlaganja smeća, tražili postavljanje nekoliko velikih kontejnera.

- Postojeći kontejneri su nedovoljni, zbog čega mještani smeće često ostavljaju pored kontejnera ili ga bacaju uz saobraćajnicu, stvarajući ruglo u naselju - rekao je Drašković i dodao da se otpad iz ovog dijela grada odvozi tri puta sedmično.

Pored regionalnog puta Banjaluka - Kneževo, nedaleko od naselja Karanovac, mjesecima je aktivna divlja deponija koja se rijetko čisti.

- Prizor je grozan jer se deponija nalazi uz samu saobraćajnicu i zauzima kompletno proširenje pored puta - rekao je vozač Miloš Savić.

On je dodao da deponiju treba očistiti i postaviti veće kontejnere kako bi se mogla odložiti veća količina smeća i kabastog otpada.

- Kod pojedinaca treba probuditi svijest da se odlaganjem smeća na mjestima koja nisu predviđena za to uništava priroda i životna sredina, a to svakako nije dobro - kazao je Savić.

Vrbanja
Divlja deponija koja se donedavno nalazila u Avalskoj ulici u naselju Vrbanja je očišćena.

Predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice Bogdan Marjanović rekao je da je deponija očišćena prije mjesec i da su obale rijeke Vrbanje sada uređene.

- Deponija je nastala odlaganjem građevinskog materijala i šuta tokom izgradnje zgrada u ovom naselju - objasnio je Marjanović.


(Glas Srpske)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

crni

11.01.2015 19:06

jel I Dodik pored ceste

ODGOVORITE