Случај два папка и политичка корупција: Посао за Тужилаштво

Експерт за аудио снимке Јанез Крижај за Н1 је потврдио да није монтиран снимак Жељке Цвијановић у којем говори о наводној куповини посланика.

Република Српска 10.01.2015 | 11:10
Случај два папка и политичка корупција: Посао за Тужилаштво

Претрес просторија портала Клиx.ба чији су новинари објавили снимак врх је леденог бријега у афери чија истрага још није получила никаквим резултатима.

Нема новости из Специјалног тужилаштва Републике Српске које води истрагу због нелегалног прислушкивања штићене особе, у овом случају – премијерке Жељке Цвијановић. Нејасно је да ли и због суштинског питања аутентичности снимка.

Тврди се да је и пријава Драгана Чавића против премијерке обједињена у случај, но она још није саслушавана због сумње у кривично дјело политичке корупције. Уколико је снимак аутентичан, о чему се надлежни требају изјаснити, посла онда има и државно тужилаштво због повреде изборног закона.

"Што се тиче аутентичности снимка онда би Тужилаштво БиХ свакако имало посла, међутим, уколико се аутентичност утврђује ван правосудних институција онда не можемо рећи да је нешто аутентично тако да је аутентичност увијек под знаком питања, јер свака странка у сваком спору може довести неког или неко трећи да каже, ево ово је тачно", казао Зарије Сеизовић, професор међународног права на Факултету политичких наука Сарајево.

Тужилаштво БиХ не поступа у наведеном предмету који раде ентитетске правосудне институције - кратак је одговор који смо добили. Да није ријеч о монтажи снимка за Н1 је потврдио експерт из ове области Јанез Крижај.

Но, нерјетко су случајеви политичке корупције у БиХ завршавали у ладицама тужилаштава или готово увијек са ослобађајућим пресудама.

Извор: Н1

Коментари / 56

Оставите коментар
Name

Ацо

10.01.2015 10:12

Па ти папци су били први људи опозиционих странака. Размислите мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

станоје

10.01.2015 10:18

Каква влада таква и ПЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ппк

10.01.2015 10:19

Монтиран или не, папци су се показали брзо послије његовог објављивања. Не треба нам снимак да видимо ко је купљен за милионче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цензура...

10.01.2015 10:32

Прича о овоме случају је завршена прије самога почетка, нисам песимиста већ само реално закључујем на основу досад учињеног...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишко

10.01.2015 10:36

У свакој нормалној и цивилизованој држави премијер(ка) би морала поднијети оставку и била би кривично гоњена, као и остали актери са снимке. Само у нашој Републици Српској то се не сматра за кривично дјело. Е па господо срБске патриЈоте честитам вам дан Реп. Српске, нека нам још дуго поживи овај накарадни ентитет док год сви у њему не покрепамо или се не иселимо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

10.01.2015 10:40

За мене ништа ново,јер је и прије било"ПРЕЛЕТА" из једне у другу партију. Овај снимак нам је само показао како то изгледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вулин

10.01.2015 10:46

Мени стварно није јасно гдје ми зивимо. Кад овако оцигледне ствари корупције не могу бити казњене цак буду и наградјене руководственим позицијама у дрзави ста оцекивати даље. Ја иако имам доста сколе морам себе да сматрам приглупим јер ово ниста не разумијем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

10.01.2015 10:50

Све је јасно . Имамо 2 велика папка који су скупо плацени . Имамо 10% "слицних" и њихових породица који су гласали зато сто имају 1000 марака плату негдје на дрзавним јаслама и јос 10 % оних који су насјели на Милорадову прицу да без њега не мозе. Опозиција није ријесена да несто одлуцно направи зато сто јој реално и није лосе ... Народ без главе је само маса са којом је лако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јовица

10.01.2015 10:51

Бас је тај Јанез мјеродаван да он казе. Јос це те ви наци којекаквих експерата...и ста.....ниста....

ОДГОВОРИТЕ
Name

тонреализатор

10.01.2015 10:51

Ја давно то рекао и доказао да је снимак аутентицан. Бас ме занима ста це Баја да казе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wоw

10.01.2015 11:01

Људи моји ово је скандалозно. Не само да је поцињено кривицно дјело корупције. Поред тога премијерка и предскедник су јавно слагали јавност да је у питању монтирани снимак. То је недопустиво у демократским земљама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАМЕЊАРКА

10.01.2015 11:05

Њу није у стању нико опонасати,јер она само тако мумла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прекрстили се

10.01.2015 11:24

Досадашњи прелетачи којих је било у свим политичким странкама,одједном се прекристише у папке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

струф

10.01.2015 11:31

Људи моји па нико није луд прво се појавио снимак о куповини папака само што се тад није знало ко су!После пар дана сами су се идентификовали давањем руке и гласова а у предизборној кампањи су били жестоки критичари оних којима су дали касније глас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тим прије

10.01.2015 11:46

Тим прије, треба похватати банду која нарушава уставни поредак РС и прислушкује највише изабране функционере. Ако прислушкују данас њих, сутра ће све нас. Нема слободе говора кад је у питању кршење уставног поретка и урушавање замље, шпијунажа за стране центре моћи. Похватати и процесуирати одговорне, нека банде плаћеничке пуне затворе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тразили сте, трпите

10.01.2015 11:48

Ово је аутократско уредјење а не демократско. Друго посто сви видимо које су вриједности сад на снази и само тако се додје до власти ајмо брате мили скандирати зивио лоповлук, зивјела корупција, зивјела власт...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дсс

10.01.2015 11:56

Посто је снимак аутентицан,Игор Радојициц и Сукало су се договорили да це своје министре повуци и владе и парламента. Ето спаса за РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ат Мејдан

10.01.2015 12:00

Снимак је вјероватно процурио из самог СНСДа.Неко ко је избацен из Бајиних комбинација је ово вјероватно и снимио и послао у етер.Да је нормалног правосудја,ово би МОРАЛО да се процесуира.А вјерујем и да хоце.А ова Додикова власт неце јос дуго,најдаље до љета.Бице протеста СИГУРНО.Градјани РСа зиве изузетно теско,тј. ПРЕЗИВЉАВАЈУ!!!!!То це ову власт и срусити.Онда це се све из коријена промијенити......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

10.01.2015 12:20

Миско данима размисљам да се иселим са комплетном породицом да се неби поистовјетио са папцима то сазнање да зивис у друству у окрузењу папака истински вриједја здрав разум мене и моје породице.Поздрав из Лактаса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

10.01.2015 12:30

Они који троше народни новац да преваре народ и наметну му однародјену власт, неће бити кажњени од стране режимског судства које је једнако искорумпирано. И једне и друге ће казнити народ. Живи били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

10.01.2015 12:36

За @Ацу Кажеш водећи људи опозиције?! Па знаш ли уопште ко су "папци" из афере? Илија Стеванчевић, лик од 70 година,гурао се уз ову власт свих 9 година, учествовао у доводјењу Додика на власт 2005., за посао и позиције дјеци и унучадима, продао би и душу, Војин Митровић, пропали бизнисмен, сељак из околине Бјељине, жена добила посао у бјељинској болници након издаје и прелијетања,а он кредит ИРБ-а и вјероватно мјесто у неком одбору или сл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да је правде

10.01.2015 12:38

Суд би папцима узео мандат а налозио би и изборној комисији да и странку дотицне казни са нпр -3 мандата због политицке корупције па да ником не падне на памет висе да краде. А и сотицну која је идентигикован је требало казнит скисањем са лиате за цлана прецједниатва. Неко ко се бави крадјом гласова не би требао да уцествује у изборном процесу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

10.01.2015 12:41

Сви ми као нисмо знали да је оригинал снимак. И ста сад ..... НИСТА КАО И ДО САД, они који имају паре треба им јос а ми који немамо не треба ни да имамо и најбоље да цркнемо или одемо, ако имамо гдје, па нека гуле и експлоатису неког другог ако им јос мало ико и остане за гуљење....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

10.01.2015 12:41

Ма дајте људи какав експерт тип се бави снимањем ЦД-а и има мало већу миксету. Пропали музичар из 80-их.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведок

10.01.2015 12:52

Колико крупних предмета са доказима о организираном криминалу чувају тузиоци! зато нетреба судска полиција кад тузиоци чувају предмете ко змија ноге док не наступе застаре за кривично гоњење!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕРЦЕГОВКА

10.01.2015 12:54

НАРОД ЈЕ ЗА ОВО СВЕ КРИВ,ОНИ КОЈИ СУ ГЛАСАЛИ ЗА НИХ.И ОДЈЕ У ХЕРЦЕГОВИНИ ВЕЛИКИ ДИО НАРОДА ТЕСКО ЗИВИ.МНОГИ ОДЛАЗЕ У Ц.ГОРУ,РУСИЈУ ТРАЗЕЦИ ПОСАО.ЗА ОВО СТАЊЕ СУ КРИВЕ И НЕКИ МЕДИЈИ КОЈИ ПОДРЗАВАЈУ ВЛАСТ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

10.01.2015 13:13

Оно што је у свему томе најиритантније је да се нико од странаца који уствари, користећи најаче оружје - новац, управљају овом земљом, није огласио у вези с том афером. Ни представник ОЕБСа, ни представник ОЕСЦа у БиХ, ни високи представник ЕУ, ни амерички амбасадор, ни остали. НИКО. НИ А! Свима њима дакле одговара оваква ситуација у РС и БИХ и они су све гурнули под тепих. И они треба бар политички да одговарјау односно треба их све отјерати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин али прави

10.01.2015 13:28

НАРОДЕ НИКАД НАМ СУНЦЕ НЕЦЕ СИНУТИ ДОК САМИ НЕСТО НЕ ПРОМЈЕНИМО А ПАПЦИМА ОДГОВАРА ОВАКО СТАЊЕ ДА МОГУ ДА НАС ПЉАЦКАЈУ.ТО ВАМ МОРА БИТИ ЈАСНО ДА СЕ ОНИ БОРЕ САМО ЗА СЕБЕ И НИЈЕ МИ ЈАСНО КАКО НЕКО МОЗЕ ТАКВЕ ПАПКЕ ПОДРЗАВАТИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Мишко

10.01.2015 13:58

Да је у свакој нормалној и цивилизованој држави, а при том мислиш на Запад: САД, земље ЕУ, Аустралију, Канаду итд. то тако као што ти пишеш, Едвард Сноуден и Јулиан Асанж би били директори ЦНН-а и ББЦ-а, или уредници Wасхингтон Поста и Индипендента а не би се већ годинама крили у Русији и амбасади Еквадора. Лицемјерно је прижељкивати анархију и хаос у РС па се бунити што не живимо као "у свакој нормалној и цивилизованој држави"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

монализа

10.01.2015 13:58

"Србин али прави", може! Кад је неко наопако насадјен - а таквих је овдје више него превише - онда такав може подржавати Додика и његов бандитско-полтронски систем корупције и негативне селекције. Оно што је најпоразније, слична ситуација би постојала и без Додика. Превише је корова израсло за ових задњих 20 година. Корупција је на сваком кораку. Медју оваквим... корупција је одавно норма понашања. Осврни се око себе то јест проанализирај па ћеш се увјерити. У јавни WЦ се не може ако немаш "неког".

ОДГОВОРИТЕ
Name

мица

10.01.2015 14:02

Никада ни Зељка ни било ко од функционера неце одговарати јер це се увијек позвати на имунитете. Ово је само игра за народне масе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Продје и Бозиц а никоме не пада на памет да открије убице Милана Вукелица

10.01.2015 14:10

Иврсиоцима резима наравно не пада на памет да открију убице инзењера Милана Вукелица.Резимски медији то наравно и не спомињу мислеци да це да падне у заборав али неце?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

идиот

10.01.2015 14:31

Јовице и ццц Да ли је он мјеродаван или не, да ли је он пропали музицар или експерт за ову област уопсте није битно. О томе и јесте ријец сто тај посао треба да обаве институције ове Републике а не да се крију и дају бесмислене одговоре. На ово су требали одреаговати истразни органи одмах по објављивању снимка а посебно након конститутивне сједнице НСРС. А до данас немамо никаквих резултата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

10.01.2015 14:36

Па ту двојицу је опозициха дизала у небеса, треба се запитати каква је то опозуција и ти исти сто оптузују сад ту двојицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

озренац

10.01.2015 14:41

Избором предсједника скупштине је видјено да нешто не штима, а то је баја наговјеставао својим изјавама да ће имати већину у парламенту. Потврда је пала објављивањем снимка А признање цијеле афере је претрес клиxа. Како су клиxовци дошли до спорног снимка то могу доказати на суду, али се бојим да би се све могло заташкати ради кривње и једних и других

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

10.01.2015 14:46

Невјероватно је шта се са овом несртном опозицијом догађа!!!! Па имају толико матријала да ову багру политички сахране за вијек вијекова, а они се забавили гдје ће кога свога поставити! О свом се јаду да Бог да они забавили!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

10.01.2015 14:52

Постени Цавиц прица о корупцији.Па он је узео паре за Сребреницу.Зато су га најурили ови из СДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

10.01.2015 15:12

Стварно смо јефтин народ па није ни цудо сто полако али сигурно нестајемо као народ.... туга....Добро досли у модерно камено доба... Ко нас све води бре па добро је...

ОДГОВОРИТЕ
Name

судац

10.01.2015 15:51

Имајући у виду спекулације о самом почињеним кривичном делу премијерка је по службеној дужности требала да буде саслушана у тужилаштву ако нико није изнад закона како каже!

ОДГОВОРИТЕ
Name

идиот

10.01.2015 16:25

Драгане, није споран прелазак из опозиције у опозицију, прелетаца је било и бице али је споран нацин на који су пресли, тј након овог снимка то није прелетац него политицка корупција а то је за затвора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

халоооооо

10.01.2015 18:23

СИПАААААА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ипсилон

10.01.2015 18:41

Одведе се дотично лице на полиграф и ријеши се дилема. П.С: Дилеме уопште нема, снимак је аутентичан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

веља

10.01.2015 22:59

Замислите овако несто у Јапану, па цитава странка би изврсила Харакири а ови наси сто вело Радован ИИИ "ма боле њих......" Као у оном полициском зивот дам смјену не!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

11.01.2015 07:45

СТА СЕ ЦУДИТЕ УВЈЕК ЈЕ БИЛО ПРЕЛАЗАКА У ДРУГЕ СТРАНКЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

11.01.2015 10:12

За идиот: Кад би се знало одакле потиче снимак веома лако би било установити његову вјеродостојност.Тим начином два кр.дјела би била ријешена. Прво недозвољено снимање друго корупција.Медјутим то некоме неодговара и из тих разлога се тако грчевито брани извор, а све се крије иза "слободе медиа". Не можемо осудјивати корупцију, а заступати друга кривична дјела, било би лицемјерно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

11.01.2015 10:45

Ко се сјећа снимка шверца оружја из Мађарске у Хрватску?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српско

11.01.2015 10:56

Да будемо јасни овој двојици папака је неко ????доказао кривични одговорност то је неспорно ако се анализира пре и после изборни процес поготово њихова улога у јавности током кампање нетреба бит ту експерт!Проблем је ту манипулација јавности и грађана!ал Нико није крив док се надолазеће!Занима ме дали су актери ове прице у посте саслушани у тужилаштву као грађани свједоци или осумњичена лица!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идиот

11.01.2015 11:01

ццц: Нисам чуо да је ико рекао да треба ослободити одговорности онога ко је неовластено снимао и прислускивао Премијерку(ако је снимак аутентицан), или ослободити одговорности онога ко је монтирао снимак. Али оцекујемо било какав резултат, па какав год он био, или су насе институције неспособне да ријесе слуцај једног аудио снимка, или неце да га ријесе(а ја ипак мислим да је ово друго) и све упуцује на то да је господја Цвијановиц неовластено снимана и да је у питању куповина посланика (папака-и тако их треба звати). Има ли икаквог резултата и одговорности: бивсег министра, директора полиције...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дсс

11.01.2015 11:48

Ста се цудите,дјевојка која је испитивала Зељку имала је прислускивац и онај младиц који је ту сједио са игрицом су главни који су разговор оустили у јавност преко компјутера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

11.01.2015 12:48

У већини ствари се слажем медјутим није ми јасно зашто у јавности постоји толики отпор да се открије извор ко је притиснуо тужиоце Федерације да пониште претрес Клиxа и зашто. Ако знамо ко је снимао аутоматски знамо да ли је аутентично елем тада знамо да ли имамо и друго кривично дјело. Што се тиче компетентности за утврдјивање то је дискутабилно. Погледај снимак у кућној изради па онда замисли да је све то радјено на опреми од пар десетака милиона долара, па си постави питање коју опрему посједује РС итд. Зато мислим да је извор најкраћи пут до разоткривање афере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идиот

11.01.2015 13:41

Али на тај нацин крсима друга права, права новинара тј медија да не открију свој извор. Не знам колико ција опрема вриједи али наса власт упорно тврди да је наШ МУП најопремљенији, најспремнији у региону за борбу против криминала и корупције, ако је тако нек истрази ко је снимао и да ли је снимак аутентицан. Али ста послије? У првом коментару сам поменуо и госп. Јовицу који писе "Јос це те ви наци којекаквих експерата...и ста.....ниста...." Проблем и јесте у томе сто неце бити ниста, Најбитније им је да надју ко је снимао Премијерку али на прецутан нацин тако да нико не одговара јер би најреалније било да падне и Влада и скупстинска вецина и да добијемо пријевремене изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

11.01.2015 17:02

КЗ каже у члану 174 да је то што је клиx објавио кривично дјело. Неможе слобода медија бити и онај дио који задире у кривично дјело. Новинар који чува извор а тај извор је рецимо силоватељ неможе чувати тајност, у том случају је и сам дио тог гнусног дјела а око хоће да буде дио мора и да сноси одговорност. Причом о слободи медиа бркамо бабе и жабе.Или како каже народна "или крао или љестве држао".

ОДГОВОРИТЕ
Name

идиот

11.01.2015 18:31

Тај закон о ком говорите казе се онај ко неовластено прислускује и сними тонски разговор или изјаву казни новцаном казном или затвором до једне године. Закон о јавном информисању члан 32. казе да новинар није дузан да открије податке у вези са извором информације, осим ако се подаци односе на кривицно дјело (уциниоца) за које је запријецена казна затвора најмање 5 година. Тако да силоватеље, крадје и те љестве немојте мијесати овде. Али на страну то ево имали смо претрес новинара иии... До када цекати да неко одговара?? То само потврдјује да је ова власт криминална и неспособна. Али небитно и ако се слозимо ви и ја овде не моземо утицати на било ста. Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

11.01.2015 19:12

Колико је само баја платио Вучићу за та два папка нека се и то истражи!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ааас

11.01.2015 19:55

Министар Јовичић је. Професионалац!Премијерка га је сменила због случаја два палма време ће показати!Шта да човјек уради ако је нешто аутентично и истинито!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катастрофа

11.01.2015 20:49

Свједоци смо да већ годинама нико ни за шта не одговара. Медији некога провала за нешто, и то само остане тако, а тај неко дрмнуо лову, заврнуо ово-оно, купио овог-оног и ништа, још добио бесплатну рекламу.

ОДГОВОРИТЕ