Откривање Теслине бисте на Менхетну

Биста Николе Тесле биће свечано откривена данас у Хотелу "Њујоркер" на Менхетну, гдје је Тесла преминуо прије 72 године.

Свијет 10.01.2015 | 08:51
Откривање Теслине бисте на Менхетну

Теслина биста, рад академског вајара Бојана Микулића, налази се у централном лобију хотела, а истог дана биће одржана и Тесла Конференција, с циљем да велики научник уђе у школски програм САД.

Откривање бисте, конференцију и гала вечеру организују предсједник Теслине научне фондације Никола Лончар, генерални конзул Србије у Њујорку Мирјана Живковић са сарадницима, отац Ђокан Мајсторовић из Цркве светог Саве у Њујорку и други поштоваоци дјела великог научника.

Лончар је раније рекао да ће у програму учествовати око 30 експерата из ове области и да је тај програм нешто најважније што дијаспора може и треба да уради за Теслу.

"Без Тесле у школама широм Америке свет никада неће сазнати истину - шта је Тесла урадио за човечанство", рекао је Лончар.

Он је додао да је Фондација досад поклонила Теслине бисте Амбасади САД у Београду, градовима Лесковцу и Бањалуци, Френклин Институту у Филаделфији и граду Рахвеј у држави Њу Џерси.

Тесла је живио у Хотелу "Њујоркер" од 1933. године до смрти, на Божић 7. јануара 1943. године.

Коментари / 0

Оставите коментар