Otkrivanje Tesline biste na Menhetnu

Bista Nikole Tesle biće svečano otkrivena danas u Hotelu "Njujorker" na Menhetnu, gdje je Tesla preminuo prije 72 godine.

Svijet 10.01.2015 | 08:51
Otkrivanje Tesline biste na Menhetnu

Teslina bista, rad akademskog vajara Bojana Mikulića, nalazi se u centralnom lobiju hotela, a istog dana biće održana i Tesla Konferencija, s ciljem da veliki naučnik uđe u školski program SAD.

Otkrivanje biste, konferenciju i gala večeru organizuju predsjednik Tesline naučne fondacije Nikola Lončar, generalni konzul Srbije u Njujorku Mirjana Živković sa saradnicima, otac Đokan Majstorović iz Crkve svetog Save u Njujorku i drugi poštovaoci djela velikog naučnika.

Lončar je ranije rekao da će u programu učestvovati oko 30 eksperata iz ove oblasti i da je taj program nešto najvažnije što dijaspora može i treba da uradi za Teslu.

"Bez Tesle u školama širom Amerike svet nikada neće saznati istinu - šta je Tesla uradio za čovečanstvo", rekao je Lončar.

On je dodao da je Fondacija dosad poklonila Tesline biste Ambasadi SAD u Beogradu, gradovima Leskovcu i Banjaluci, Frenklin Institutu u Filadelfiji i gradu Rahvej u državi Nju Džersi.

Tesla je živio u Hotelu "Njujorker" od 1933. godine do smrti, na Božić 7. januara 1943. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar