Чавара предсједник Федерације БиХ!?

Потпредсједник ХДЗ-а БиХ Маринко Чавара сигурно ће бити нови предсједник Федерације БиХ, тврди лидер ове странке Драган Човић.

Босна и Херцеговина 09.01.2015 | 16:26
Чавара предсједник Федерације БиХ!?

Човић је додао да је на осталим партнерима у власти у ФБиХ, првенствено на СДА, да предложе имена потпредсједника ФБиХ.

"Једино је за сада сигуран Чавара. На СДА је да предложи потпредсједника и мандатара Владе ФБиХ", додао је Човић.

Према писању федералних медија, извјесно је да ће потпредсједника ФБиХ из реда српског народа дати СДП, а у опцији су актуелни потпредсједник Владе ФБиХ Светозар Пударић и федерални министар унутрашњих послова Предраг Куртеш.

СДП ће, највјероватније, имати највећи број делегата у Клубу Срба у Дому народа Парламента ФБиХ, минимално трећину, за разлику од Демократског фронта, који ће, можда, бити заступљен само са једним српским делегатом.

Главни кандидат за потпредсједника ФБиХ из реда бошњачког народа је Аљоша Чампара, савјетник Бакира Изетбеговића.

Према Уставу ФБиХ, за избор предсједника и потпредсједника ФБиХ потребна је минимално трећина у сваком од клубова у Дому народа парламента ФБиХ, а онда и проста већина гласова у оба дома Парламента ФБиХ.

Човић вјерује да би на нивоу БиХ и ФБиХ извршна власт могла да буде формирана већ средином наредне седмице, додајући да још није познато којем ће припасти који ресор у власти.

"Реално је, након избора делегата у Дом народа ФБиХ из Сарајевског кантона, да наредне седмице формирамо власт и да коначно завршимо тај посао. Вјерујем да би Дом народа Парламента ФБиХ требао изабрати руководство у ФБиХ, а Дом народа Парламентарне скупштине БиХ потврдити кандидата за ниво БиХ", појаснио је Човић.

Он је изразио увјерење да исти дан може бити именован мандатар Владе ФБиХ и први човјек Савјета министара БиХ.

Човић је навео да још није било ријечи о томе коме ће тачно припасти која позиција на федералном и нивоу БиХ.

"Када је ријеч о позицијама у Влади ФБиХ, наш став остао је исти - пет министарских позиција плус једно српско. У Савјету министара БиХ то су три министарска мјеста и четири замјеника. О ресорима ћу ускоро разговарати са Изетбеговићем", најавио је Човић.

Коментари / 0

Оставите коментар