Младен Иванић: Сарајево је и наше српско

"Српски члан Предјседништва БиХ је симбол Републике Српске у Сарајеву и нека врста амбасадора и специјалног представника Српске'', каже за БН телевизију Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и додаје да је обавеза српског члана Предсједништва да чува Републику Српску и заступа њене интересе у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 09.01.2015 | 15:33
Младен Иванић: Сарајево је и наше српско

"Сарајево није само бошњачко, или само бошњачко и хрватско, Сарајево је и српско. Ово Предсједништво није само бошњачко и хрватско него је и српско. Овдје без Срба не може бити одлука. То је, по мом мишљењу, стил и начин на који се чува Република Српска'', каже Иванић.

Коментаришући идеју предсједника Републике Српске Милорада Додика о увођењу предсједничког система у Српској, односно обједињавању функација премијера и предјседника Српске и српског члана Предсједништва Иванић каже да се таква земља не би звала демократском већ власништвом једног човјека.

"То никоме до сада није пало на памет осим Додику који мисли да све може, све зна и умије. Умјесто да одговори зашто је пропала Бобар банка, ко је за то одговоран, зашто неки у Српској не морају да плаћају порез и зашто је Република Српска толико задужена он избацује неке своје тезе и онда се народ непотребно бави тиме. Он таквим тезама скреће пажњу са стварних животних проблема'', истиче Иванић и додаје:

"Прича о предсједничком систему има исту судбину као и празне приче о требињском аеродрому, електричним аутомобилима из Лакташа које ће куповати Њемачка и осталим шареним лажама које скупо коштају народ у Српској. Све те пропале приче и још низ сулудих пројеката однијели су стотине милиона марака који су могли и морали бити уложени у повећање пензија, у здравство, школство или отварање нових радних мјеста. Интерес Републике Српске је да се што прије отвори према Европској унији, а то је покренуто усаглашеном Декларацијом Предсједништва о опредјељености БиХ за европске реформе на коју нико, осим СНСД-а није имао примједби. Они у ствари немају примједбе на садржај већ је проблем што се они нису питали. Спреман сам врло озбиљно саслушати и њихове проимједбе, али нисам спреман да одустанем од концепта који сам зацртао. Интерес Републике Српске је да се отвори ка Европској унији, да изађе из изолација, да добије финансијску подршку, да скине приче о Уставу и да се почнемо бавити животним темама. Додик не жели да иде ка Европској унији јер зна да у Европској унији људи који су чинили криминал за то одговарају''.

Иванић истиче да Европска декларација има подршку већине и да ће се са реформама кренути, са или без СНСД-а.
Иванић тврди и да ће до половине, или најкасније до краја фебруара ове године, бити формиран и Савјет министара БиХ.

(БН ТВ)

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

васкрсија

09.01.2015 14:45

Тако је. Не треба тросити много енергије и времена на спинове. Треба дјеловати... Јер одосе млади... Изгубисмо ентузијазам млатеци празну сламу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛАВНИ ГРАД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СРПСКО САРАЈЕВО

09.01.2015 15:15

Тако је Преседниче Преседниства Републике Српске која данас пуни 23 године дрзавности. Честитам Дан Републике и Славу Светог Стефана који је први пострадао за Веру Христову Православну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постено

09.01.2015 15:20

Напокон да видимо ту поруку волио или не волио то је и моје , недам ...Тако се најбоље брани интерес сваког народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

09.01.2015 15:24

ИВАНИЋУ,од када су Српски чланови у ПРЕДСЈЕДНИШТВУ БИХ Амбасадори и Специјални представници?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

09.01.2015 15:27

Уаа........

ОДГОВОРИТЕ
Name

босњак

09.01.2015 15:27

Тако је господине Иваницу као и сви други градови у Федерацији.Засто би Сарајево било висе моје него васе?Надам се да да це и Република Српска бити исто тако и босњацка као сто је српска и да се одлуке у Б.Луци неце моци доносити без Босњака

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин бл

09.01.2015 15:28

Тако је предсједнице, само бескомпромисно против Баје, гробара Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС Градиска

09.01.2015 15:31

Подрска Иваницу од СДС -а Градиске.То је пут за који си изабран и због тога смо те бирали.Да сад буду избори добио би јос сто хиљада гласова....Само храбро у промјене и убрзати пут ка еу.Ко хоце у азијске пактове нека иде у Соци да ради да види љепоту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

09.01.2015 16:03

Да,да господине Иванићу само што у Сарајеву више нема Срба. Сарајево је више кинески град него српски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

09.01.2015 16:12

Мозда Вас али мој није. Поздрав из С.БЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре бошњак

09.01.2015 16:32

Мало сутра..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мацак

09.01.2015 16:48

Сарајево је српско и треба да буде српско онолико колико је (и) Подриње Босњацко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

09.01.2015 17:32

Мозда је то твој град,Иваницу,али нас сигурно није јер нас из Републике Српске никакво Сарајево сем оног Истоцног Сарајева не интересује.Не интересује нас ни тзв.БиХ у цијем си ти предсједниству(намјерно малим)!

ОДГОВОРИТЕ
Name

став

09.01.2015 17:40

Не могу се сложити јер српски представници требају констатно и упорно да говоре да је БХ децентрализована држава у којој нити једна одлука не може да се донесе без става званичне Бањалуке тј. Народне скупштине РС. Пренос одлучивања о свему и свачему у сарајево води околним путем ка централизацији. Иванићу твоја политикама ми у самим основама и почецима изгледа доста наивно и видим велику тежњу да се медијска пажња пренесе на тебе и да глумиш неку чивију која о нечему одлучује а без имало обзира како ће се то у будућности одразити на РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за овог СБЛ

09.01.2015 17:52

Наравно,ти си у Б.Луци и боли те нека ствар за Србе родјене у Сарајеву и оних осталих стотињак хиљада Срба у непосредној близини Сарајева.Типицно себицно размисљање бањалуцана,који силом прилика постадосе становници "главног града"а ми из главног града зитељи опстина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

09.01.2015 18:33

Не само Сарајево, него цијеле БиХ није ни Босњацка, Српска и Хрватска него је НАША!! ста се дзаба дијелимо.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

гајимо толеранцију јер без ње нема живота

09.01.2015 18:40

Бошњак сам и свој глас дао сам Иванићу и драго ми је.Немам ништа против Републике, али имам против прича о отцјепљењу. Њега неће бити, али ова прича тјера потенцијалне инвеститоре.Живим у РС и борим се да буде бољи дио Босне и Херцеговине. Искрено.Борим се за себе.Истина је да има отпора према Несрбима у РС, али исто то се ради са Србима у Федерацији или са Србима и Бошњацима у Херцеговини гдје су Хрвати узели власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

09.01.2015 19:06

Коначно сте постали комплетан и прави политичар у сваком погледу!Честитам и само наставите тако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

09.01.2015 19:20

Муслиман сам, Босанац (не Бошњак, то не признајем) и потпуно се слажем с тиме да је Сарајево и српско. И не само Сарајево, него и цијела држава - Срби једноставно имају потпуно право на цијелу земљу као и остали народи. Зато ме и иритира ова љубав према половини државе, поред толиких православних гробова, богомоља, насеља и традиције у Федерацији БиХ. Мислим да се не смијете ограничавати само на РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

09.01.2015 19:40

Сарајево није ни српско ни муслиманско ни хрватско,вец свих градјана без обзира на националност који га осјецају својим у оквирима насе јединствене градјанске домовине у којој цемо слбодно имати право изразавати своје национално и вјерско опредјелење. Зивимо слободно и равноправно уз увазавање и постовање свих разлицитости које требају да нас зблизавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЈА

09.01.2015 19:42

Свака част Иваницу,нико није ни реко да је Сарајево онога или овога...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бијељина

09.01.2015 19:44

Свака част на коментару. Уљепша ми дан поготово што си из Бијељине. Поздрав из Крајине. Заједно за Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драско

09.01.2015 20:27

Свака цаст Иваницу, он јесте легитиман представник и цлан Предсједниства БиХ, али не треба заборавити да вољели то или не и Додик је легитиман предсједник РС. Мислим да би они требали у интересу српског народа сарадјивати а не сукоблавати се, јер од тог сукоба Република Српска мозе имати само стету. Једностране акције Додика или Иваница це скупо костати српски народ у наредне цетири године када треба да се приблизимо ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

09.01.2015 21:44

Било би лијепо да је тако, но истина је да се Срби и Хрвати у Сарајеву, такорећи, могу пребројати на прсте једне руке. Колико је немуслимана запослено у администрацији(овдје не рачунам заједничке БХ органе гдје морају запошљавати "по кључу")?Колико је српске и хрватске дјеце у основним и средњим школама у Сарајеву?На крају, и зашто да кријем-неколико година сам у Сарајеву био ЈЕДИНИ незапослени професор физике.Гдје год сам конкурисао смета београдска диплома.Зато сам, ма колико је ово тешко рећи, слатко напустио родни град.Знам да ћу за коментар добити далеко већи број минуса него плусева, али за неистину никад нећу рећи да је истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сањин

09.01.2015 22:50

Људи драги И ЈЕДНИ, И ДРУГИ А И ТРЕЦИ, овдје само рат мозе доњети мир и просперитет зато предлазем да заратимо па ко кога докрајци и да онда или се отцјепљујемо или се уједињујемо а на неки треци дивљи нацин као сто је данас висе не иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имаш пролаз овај пут

10.01.2015 00:03

Коначно је Иванић проговорио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борг

10.01.2015 05:46

Јос само да се Бакир сложи па да повјерујемо у то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре босњак

10.01.2015 11:49

Назалост Сарајево није ни српско ни хрватско ни муслиманско оно је вехабијско у том је проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

10.01.2015 16:22

Иваниц ниста не казе да нема Срба у Сарајеву, него само они који су у Пресједниству, који долазе и РС. Не казе да су се Муслимани јављали као Срби да би усли у кантоналну власт Сарајева. Иваниц је требо повести из РС Србина да испуне квоти у кантоналној влади и заступају Српске интересе, а прица даје Сарајево и Српско. Јест било некада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВИНГА

10.01.2015 17:33

Тако је Иванићу само мирољубивом реториком се долази до компромиса и нај бољих рјешења...а ови који би да ратују - рат им у куци био - и на крају зар је ико од нас и желио оно зло које је иза нас и не поновило се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре саса

11.01.2015 08:05

Па управо против тога се Иваниц и покусава борити. Он зели да сви људи у сваком дијелу БиХ буди равноправни. То сто се теби догадјало дозивљавају људи свакодневно само зато сто су мањина негдје. То је и био Бајин циљ или људи попут њега....сатјерају људе у торове па они са њиховим фамилијама владају, а запосљавања иду по партијским или било којим другим основама само не по квалитету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Градјанин

11.01.2015 10:10

Када си задњи пут био у САРАЈЕВУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

11.01.2015 10:21

Мудар и паметан политицар прије свега не смије да изгуби мјеру.Мислим да је господин Иваниц није изгубио јер кад политицки лидер малог народа без потребе дигне главу онда цитав његов народ мора да је спусти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нина

11.01.2015 12:51

Па цији је онда Београд

ОДГОВОРИТЕ
Name

туз

11.01.2015 15:37

иваниц је паметан цовјек а додик је будала

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

11.01.2015 15:40

ивањицу тебе мозе Влада и преседник да смене ми такве не требамо на тој пзицији

ОДГОВОРИТЕ