Кустурица Сидрану: Писмо духовном бескућнику

"Сарајевски пјесник, духовни бескућник, Абдулах Сидран , написао је да се Емир Кустурица претворио у Пантелију. Шта друго може да пише човјек који се наочиглед свога народа претвара у бојлер који и горе и доле рђа а цури и пишти на све стране.

Босна и Херцеговина 09.01.2015 | 15:03
Кустурица Сидрану: Писмо духовном бескућнику

Сваки час се ишчекује да Академик свечано експлодира. Како бојлеру и доликује?!Шта друго да ради него да замишља како се други ликови из његовог живота претварају у нешто друго. Не морају се листати књиге из психоанализе да би се дошло до сржи Сидранових говнарија.

То се тражи по контејнерима великих пјесника гдје је човјек бојлер чепркао читав живот тражећи инспирацију. Листа особа којима Сидран дугује новац је подуга и да би дуговања била отписана Сидран мијења биографије својих савременика! Ако је Кустурица у рату погинуо бранећи Сарајево а Удба умјесто њега намонтирала Пантелију како је онда Сидран 2008. у априлу дошао на Мећавник да понуди Кустурици сценариј чија би наплата обезбједила пензију коју није зарадио бранећи Сарајево и пишући борбене стихове ”Наша је Дрина Мека и Медина!”.

Долазак на Мећавник је био стари трик сарајевског шибицара: ставио је на сто написане три странице које бих ја требало да поново напишем онда и снимим филм! Чак и да није тако што не оде Пантелији него дође до Кустурице? Када је, нешто касније био на прагу да изгуби очињи вид и када у Сарајеву није било спонзора (кажу тамо нема мјеста гдје се није провалио), стигао је код Кустурице по помоћ да оперише катаракту!? Како је онда Кустурица а не Пантелија извадио из џепа пет хиљада еура и послао га у Свети Вид гдје имају подаци ко је оперисан а ко је дао новац!

Када је схватио да нема ништа од продаје изандјалог сценарија зашто се, касније, у интервјуу Нину, правдао да је за операцију катаракте ”одрадио” књигу „Смрт је непровјерена гласина“ коју потписује Кустурица, а не Пантелија! Абдулах Сидран је од малих ногу изражавао потребу да своју ситну душу укрупни! Као залудни туриста који по мјењачницама великог града тражи да му ситниш од сто евра неко да у папирној новчаници.

Он је заправо чинио све да не буде сарајевски миш и зато је писао поезију. Посвећивао је Бранку Микулићу, Титу и попут морске дрхтуље женама које није могао да поведе у кревет. Ту је био искрен. Штета што се тада већ није појавила идеја о Пантелији па да човјек који се успјешно претворио у бојлер не доживи славу која му није припадала.

Овако пишући своје говнарије живи у ћорсокаку мијења увјерења брже од временских промјена у граду гдје живи. Прије двије године је писао у Ослобођењу, док се надао да ће узети лову, „протећиће још много Миљацке док се не роди таленат као што је Кустурица“. Када је видио да неће мазнути своју миљу онда ме прогласио мртвим. Какав покушај рекетирања.

По логици бојлера који рђа и цури на све стране ја бих требало да доказујем како сам мало жив а та истина је могла да се потврди давањем новца! Тако бих Сидрану доказао новцем да сам жив и како ”Мy наме ис нот Пантелија?”

А шта ако би се установило да је заправо Сидран у Сирији погинуо као и многи његови сународњаци који су се борили против Башара и да је овај бојлер који пред нашим очима цури само замјена тезе? Чак иако је жив сумњам да ћемо се више икада гледати али је важно да нешто сазна прије смрти! И до сада си ме Авдо држао веома ниско и зато имаш поздрав одавде!"

Емир Кустурица

Преузето са www.искра.цо

 

Коментари / 61

Оставите коментар
Name

ОКСИГЕН

09.01.2015 14:09

Алал вера Кусто , ал' си му јуначки отписао и вратио га тамо гдје му је и мјесто - на сметљишту! Ипак си својевремено прецијенио овог чаршијског пацова што глође по властитој сујети. Показао си му да у некадашњим заједничким филмским дјелима нема мјеста за двојицу. Јер, један је Куста! А овај миш башчаршијски, може са својом свитом само у шићарџијске амбаре. Тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

09.01.2015 14:10

Ваши су животи пропали сценарио и пустите више овај јадни народ ваших пискарања и небулоза..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теоцак

09.01.2015 14:18

Емире, тешко је живјети а бити продана душа!!! Боље са Авдом него са Додиком, или?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЈА

09.01.2015 14:18

За очекивати је да назови независне новине замоле БАЈУ да он прокоментарише новонасталу ситуцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо

09.01.2015 14:18

На чему су ова двојица? Ови би за мале паре пристали на све.Колико мржње има и код једног и другог!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазо

09.01.2015 14:19

Овога Кусту као да је правио исти као и Додика, за све има одговор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муслиман

09.01.2015 14:25

Емире Немања и ја мислим да су будале и болесници они што иду на ратишта типа Сирија ,Украјина и итд али исто тако мислим да и ти спадаш медју њима !!! Сматрам да је то твој вид манипулације !!! Најбоље би било када би сте обојица отишли да се лијечите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузла

09.01.2015 14:29

Двије ситне душе, продали би своје рођене за марку. Срећа наша па обојица ( не зна се који је гори) одлазе са фиктивне ( успјешне )сцене. да ј Боже да се никада нису ни појавили него да су неки други умјесто оваквих. Штета што су нам годинама продавали маглу. Штета сваке секунде проведене ћитајући њихова назови умјетничка дјела. Жалосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре- ОКСИГЕН

09.01.2015 14:34

Мајстор си за нарузит човјека хаха. А и коментар ти је добар . Једно ћу само додати "Авдо је пролупо " и то скроз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За оксигена

09.01.2015 14:36

Ја мислим да је обојици место на психијатрији !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Психоаналитичар

09.01.2015 14:42

Ако се чита између редова ово Кустурицино писање јасно се види стварни карактер писца. Сидран је дебео као бојлер, због свог физичког изгледа није могао имати рибе које је могао имати Кустурица, испоставља рачун за надасве хуман гест помоћи у невољи (операција у Св. Виду). Заборавимо накратко да Св. Вид врши бесплатне операције повремено и повјерујмо да је операцију платио Емир. Сидран је шибицар који пише говнарије. Приземно и примитивно како доликује правом махалашу за шта оптужује оног који му је подарио изврсне сценарије за своје најбоље филмове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

когде

09.01.2015 14:44

Невјероватно колико нетрпељивости према Емиру. У сваком слуцају, без обзира на тренутни однос његов према Дудуку, Емиру моја подрска и наклон. Емире Србине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТЕ МРТЕ

09.01.2015 14:44

Е БАСТ СТЕ ОБОЈИЦА ''САРАЈЕВСКА ЕЛИТА ИНТЕЛЕКТУАЛНА'' КОЛИКО ПРОСТОТЕ САРАЈЕВСКЕ, СТРАСНО ЈЕЛ ВИ ОНО У САРАЈЕВУ КАЗЕТЕ ''ОНАЈ РАЈА''. А ТИ ЕМИРЕ СТО СЕ СПУСТИ НА ЊЕГОВ БОЈЛЕРСКИ НИВО. ЦУДНО ИПАК СЕ ВРАТИО ТАМО ГДЈЕ ПРИПАДАС... МУЉАС, МУЉАС ТИ ЕМИРЕ СТО НЕ ОДГОВОРИ НА ОТВОРЕНО ПИСМО УВАЗЕНЕ ПРОФЕСОРИЦЕ ИЗ БЕОГРАДА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јојо

09.01.2015 14:54

Ово ми личи када се муж и жена разведу и после почну да вредјају једне друге .

ОДГОВОРИТЕ
Name

поззззз

09.01.2015 14:57

ЗА НАШЕГ КУСТУ . БИО СИ И ОСТАО ВЕЛИКИ ЧОВЈЕК , САМО НАПРЕД .

ОДГОВОРИТЕ
Name

васкрсија

09.01.2015 15:01

Не допадају ми се ова сарајевска царсијско-махалска препуцавања! А, замислите, они су интелектуална елита тога града!

ОДГОВОРИТЕ
Name

оља

09.01.2015 15:05

Свака ти цаст, Кустурице! Тај Сидран ти није ни до кољена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

09.01.2015 15:18

Евидентно Морално Интелеуктуално Разорен Емир Кустурица

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

09.01.2015 15:59

Оба припадају некадашњој раји из некадашње сарајевске махале. Да није било такве махале, не би било ни "Сјећаш ли се Доли Бел" а ни "Оца на службеном путу". Нема махале више, јер су се похасили превише. Шта се може, ништа. Вратила се прастара времена типа "ћути и трпи". Живот пише своје сценарије. И иде даље. Преко наших ледја као и до сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

09.01.2015 16:10

Абдулах Сидран = Емир Кустурица = хоштаплери и преваранти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бљак

09.01.2015 16:28

Двојица пропалих идиота који никако да свате да је досло ново вријеме, дигитално доба, неки нови клинци..најгоре је кад се матори понасају ко тинејдзери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реални

09.01.2015 16:32

Е,мој Пантелија..Дотаце се ти свега.Авдиног имовинског стања и Авдиног изгледа,ал не дотаце сустину Абдулахове мисли.То је оно сто је.бе насе коке,неки би рекли.Сидранова метафизика је од тебе направила резисера.Сидранова метафизика ти брани цаст,која је, мозда јос дубоко негдје у теби,преостала.Зато мој Пантелија допусти сарајлијама да се с пијететом сјецају свог Емира Кустурице који јунацки изгуби зивот за своју рају,за своју Горицу,Мејтас и Паркусу,за своје Сарајево.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реални

09.01.2015 17:00

П.С Сто реце један твој бивси друг ,пјевец и композитор: "Некадасњи Куста би први, оваквог себе пи.. прозво..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

09.01.2015 17:12

Незнам дали је Емир или Пантелија или пак Немања али знам да је ГЕНИЈЕ којејег они тамо никад неце презалити нити му опростити....сто их је наводно како они казу "издао"а бице најприје да му неце никад опростити УСПЕХ који не могу приписати себи.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

09.01.2015 17:29

Не знам да ли си ти Пантелија, Емир или Њемања, искрено не тицеме се, знам да те је тај исти бојлер прославио. ОД КАДА НЕ РАДИС СА ЊИМ ниси успио снимити ни обицну рекламу, да је добра а камоли неки нови филм. Уствари ти и немас појима да би несто сам направио добро. Превисе си ти глуп Пантелија за то. Али у нецему си најбољи на свету, ту ти скидам капу, реци ми молим те како ти успева да тако обрадис Милета, Бориса и Воју Костура да ти дају толике дрзавне паре и тудју имовину. То ми није јасно, како их бре обради. Са својим пројектима, од којих неце бити никакве корист за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВИНГА

09.01.2015 17:37

За реалног ,ДОБАР ТИ ОВАЈ КОМЕНТАР КО ДА СИ МИ ПРОЧИТАО МИСЛИ НАКОН ЧИТАЊА ОВЕ КУСТУРИЧИНЕ БЉУВОТИНЕ, НАИМЕ ГЛЕДАО САМ ПАР ИНТЕРВЈУА СА КУСТОМ НА НЕКОЈ ОД ТВ ТАД МИ СЕ УЧИНИО ЈАКО ДУХОВИТИМ АЛИ НАКОН ОВОГ ПРЕПУЦАВАЊА С АВДОМ МИСЛИМ ДА ИЗА ОНИХ ЊАГОВИХ ВЕЛИКИХ РИЈЕЦИ ИПАК КРИЈЕ ЛИЦЕ МАЛОГРАДЈАНИНА И НАДОБУДНОГ МУЖЕКА И ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емиров стил

09.01.2015 17:46

То сам ја и несретан зивот медју сибицарима. Обадвоје смо оставили бојлере али ови никако да или захрдјају или се распадну од каменца. Браво, Емире

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знао сам

09.01.2015 17:55

Нека уради ДНК анализу па нек се докже у каквом свијету живимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

09.01.2015 18:05

О ком Кустином успијеху писете, па сав успијех сто је имао био му је са Сидраном, па Куста нема двадесет година никаквог успијеха, једино сто га србијанска влада наградује сваке године а на знају ни они сто, ваљда сто је пресо на православље, али га морате признати Сидран избаци из такта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

филмофил

09.01.2015 18:57

Ако је ико огледни примјер крпеља који иде уз власт то је управо Емир-Немања Кустурица. Најприје је пришљамчио Анти Марковићу ,па Слободану Милошевићу ,затим Војислу Коштуници,потом Борису Тадићу ,а сада Милораду Додику а све са циљем ради властитог богаћења ,што му је до сада полазило за руком, а народу просипа шупљу причу да је љевичар.Сидран ми никад није био симпатичан лик,али мор ам признати да није било његових сценарија ,Кустарица би остоа упамћен као осредњи режисер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

09.01.2015 19:03

Поклањам десет паковања лексилијума.Предност имају теже обољели од пакости и мржње-препознат ће се. Сад ће кликс скинути забрану на коментаре у вези догађаја у Француској идите тамо и лијечите своје болести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

09.01.2015 19:17

Маринко Чавара сигурно ће бити нови предсједник Федерације БиХ, занима ли икога ова вијест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пантелија

09.01.2015 19:32

Шта се овај буни ријеч је о рахметли Кустурици

ОДГОВОРИТЕ
Name

реални

09.01.2015 19:42

Ротврда да је Куста погинуо бранеци Сарајево се састоји у Пантелиној реценици:"И до сада си ме Авдо држао веома ниско и зато имаш поздрав одавде!" За оне који не познају сарајевски заргон. Дрзеци се за медјунозје,познанику се казе:имас поздрав одАвде.Такодје стара сарајевска:дрзо си ме ниско,односно за несто. Медјутим,мој Пантелија,Авдо казе да је "у теби дрзо пријатеља" односно да је у теби било,пола његовог добра.Кад се вец фатас заргона горицке јалије. Дрзи се Мецавника ,јер за боље ниси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

09.01.2015 19:46

Памтелија се запалио хахахаха!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајстор

09.01.2015 19:53

Сидран је бог,извратио је овог папка и то само једном малим текстом. Мајстор остаје мајстор

ОДГОВОРИТЕ
Name

став

09.01.2015 20:33

Нико не спори да свако има право избора ко це и ста це бити,гдје це зивјети,како це молити.Емир мозе бити Немања,славити славу,мени то не смета,то је његов избор.Али смета ми сто бар није сутио док је гранатиран његов град са околних брда,град у којем је одрасто,град који му је дао све.Било је илузорно оцекивати да прица против бомбардовања Сарајева ако је поцетком 90-их изабрао Београд као адресу али није се оцекивало да це дати такву безрезервну подрску Милосевицу и Карадзицу ције трупе су гранатирале и дрзале Сарајево под опсадом,требао је бар да сути.Геније када је у питању филмска умјетност показао се као нула од цовијека управо због горе написаног.Сто се тице Сидрана сматрам да је у пуно цему Немања Кустурица у праву.Сидран за свога зивота није се стамбено збрино вец су му тесањски привредници у Тесњу купили стан да има гдје зивјети,спао је на хедију и милост других,знаци никаакав домацин он није.Јазук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈМО

09.01.2015 21:47

Кустурица је славни режисер што је у Дому за Вјешање показао како његов народ живи и борави на овим просторома тј ЦИГАЊИ мада су и они људи као и ми, сви остали цигањи на балкну који би за марку оца свог продали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самир

09.01.2015 22:58

Погледах неки дан Сидранову будалестине и рекох овај је стварно ... године и теске болести(извадјена простата) су га дефинитвно потпуно узеле. Онда процитах одговор Емира и напросто нисам могао вјеровати какав рјецник користи једна јавна лицност, без обзира о ком се говори. У поцетку глупо глупа тероија Сидрана поце имати неког смисла. Само је тај Пантелија права сировина. Бозе сацувај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стари мој

09.01.2015 23:43

ОДАВНО ПАМЕТНИЈИ ОДГОВОР НЕКОМЕ КО ПОДМЕЦЕ КУКАВИЦИЈА ЈАЈА ДРУГИМА НИСАМ ПРОЦИТАО. СВАКА ЦАСТ ЕМИРЕ ЗА СВАКУ РИЈЕЦ !!! И У МОЈЕ ИМЕ ИМАЈУ ПОЗДРАВ ОДАВДЕ (НИСКО НАС ДРЗЕ).

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

09.01.2015 23:57

Како у потпису Емир??? А Немања?

ОДГОВОРИТЕ
Name

М.

10.01.2015 00:30

К. је овим рекао само о себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горски Вук

10.01.2015 06:10

Опет једна у низу подвала бошњачког естаблишмента преко бошњачке академске заједнице, као што су двоје Маркале,Сребреница и низ других наводно што су Срби учинили па и Немању Кустурицу убили, а он се вратио својим коренима и међу своје сународнике и својој матици Србији која му подари добре услове за рад,а јадни Абдулах Сидран остаде празна љуштура као што је и био цео свој живот покушавајући разним подвалама да каже како су муслимани- бошњаци старији од Исуса , а ни Сидрана у овом издању не би било да није таква бошњачка држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наса реалност

10.01.2015 08:26

Мале интриге или ситне свадјице, двојице некадасњих другара, које су доспеле у јавност је стварност насих простора.Тога имамо на претек у својој околини и не смета нам а ово? Овај слуцај,двојице некадасњих другара, се цак националистицки и политицки фарба,засто?Нека их,нек се мало свадјају,не треба нико да се меса,опет це они пре или касније(искрено се надам) заједно пити кафу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лика

10.01.2015 09:00

Молим администратора да најави да почетак теxта садржи слику узнемиравајућег садржаја. ти Емире,Немања или како већ и Авдо пи*ате у исту тикву,само што си ти то своје пи*ање наплатио милионима а Авдо танко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куста

10.01.2015 09:57

Разумијеш ти Авду али се луд правиш...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

10.01.2015 15:35

Јасам реко даје Абдулах Сидран љубоморан на Немању. Сидрање остаријо,паје излафијо и не зна ста прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људина

10.01.2015 17:33

Свој прелазак у српство си добро уновцио а и даље уновцавас. Да су нормална времена био би ти давно у бајбоку. Ти респектујес само људе од којих имас користи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бози дар

10.01.2015 18:47

Које небулозе само остављају коментаре понекад размисљам тако да ово сто нас је снасло и неце проци тако лако због ових "мозгова"великих напасти једног кустурицу који је несто створио и ствара и даље и паметнији је од садасње цисте српске кике која вас лазе и пљацка скоро 20 година и ви то непримјецујете а примјетили сте ста је написао сидран кусти и куста сидрану е јадни сте и заиста ми вас зао цисти махалци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луда Милојка

10.01.2015 21:36

Ја сам луда, а ова двојица јос лудја. Дрзање тако ниско није прехватљиво. Мене зову Пантелија оооојјј!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

стил

10.01.2015 22:43

Кустурица је са стилом одговорио овом трећеразредном "писцу"! Глупости око Кустине националне и вјерске припадности се форсисарију у Сарајеву! Човјек то и не спомиње! Ваљда је то неотуђиво право сваког човјека да се изјасни ко је и шта је! Замјери ли ико нпр. Мухамеду Алију зато што је промјенио име и прешао на ислам?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стари мој

11.01.2015 02:19

Питате се како Емир није Немања???? Па исто је то, како коме....Шта рећииии.Емир је слободан човјек.Он је више него човјек,он је људина !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЗ

11.01.2015 08:50

Бламаза!!! Пореде човјека са мајмуном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобо

11.01.2015 10:40

Е је..ш више и Сидрана у Кустурицу, ко су ми па то они, молим да БН не треба стављати свакакве будалаштине и на њима допуштати коментаре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друг из БГ

11.01.2015 10:59

Ја имам друга из БГ који је радио у Милосевицевој тајној слузби и он ми је рекао да Немања није Кустутрица него Пантелија. Ако он лазе, лазем и ја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

11.01.2015 11:05

Колико муслимана на српским вијестима па то је страсно,али ниста ме не цуди,хтјели би они да се врате у праву вјеру и изједа их комплекс јер знају од кога потицу па само скевцу.Браво Емире,свака ти цаст како си одговорио овоме сто је говорио да сви Срби треба да буду побијени и поклани.То су многи Срби задојени југословенством заборавили.Зив нам био Емире а ови сто те мрзе,а мрзе те јер за разлику од тебе у зивоту нису постигли ниста,могу да те пољубе у одредјено мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За друга из БГ

11.01.2015 12:17

И тај твој друг из те слузбе Милосевицеве бас лупета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Охрана 1

11.01.2015 13:14

Од свршетка минулог рата, на дјелу је грчевит покушај поновног успостављања масонске творевине Југославије, макар као лабаве конфедерације бивших република, и у том правцу раде многе партије, групе, организације, пјевачи, књижевници, умјетници, удбаши у руху тајкуна. Сви они су по тој основи веома повезани и активни измедју еx република и сањају сан да уз помоћ иностраних елемената и масонерије, изнова створе анационално безличну творевину, чији основни задатак је да обезличе и угуше нас Србе кроз ту мулти-култи алхемију. Удба је живља него икад и координира све те активности кроз разноразне видове дјеловања. Кустурица је један од кључних актера тог југо-пројекта, само то чини перфидно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

етнолог

11.01.2015 17:23

предлозио бих онима који замјерају Емиру да добро зиви зарад тога сто је пресао у Српство нека се и они врате својој изворној вјери и зивјет це боље те их неце бољети глава зарад тудје вјере .

ОДГОВОРИТЕ
Name

за етнолога

11.01.2015 22:01

неби било лоше да се и ти вратис на своју "изворну" вјеру. Срамота нек те буде

ОДГОВОРИТЕ
Name

бисо

02.05.2015 01:59

Куста је давно схватио да га ниједна вода не мозе отпрати тако да се давно престао и купати.

ОДГОВОРИТЕ