Њемачка страхује од ислама

Нијемци све више зазиру од ислама - анкете показују да 57 одсто испитаника, који нису муслиманске вјере, доживљавају ислам као опасност.

Свијет 09.01.2015 | 13:50
Њемачка страхује од ислама

Студија показује да 62 одсто испитаника сматра да ислам не спада у западни свијет, а прије двије године то мишљење заступало је 53 одсто анкетираних грађана. Чак 40 одсто анкетираних осјећају се због муслимана у Њемачкој као "странци у властитој земљи".

Сваки четврти забранио би муслиманима досељавање у Њемачку. У истраживању удружења "Бертелсман" утврђено је да сваки други Нијемац сматра да га ислам угрожава. На истоку Њемачке, гдје скоро да и нема муслимана, такво мишљење заступа више од 50 одсто становништва.

У Шпанији и Шавјцарској ти постоци су још већи. Предсједник Централног савјета муслимана у Њемачкој Ајман Мазyек сматра да су резултати анкете - застрашујући. Он тврди да муслимани цијене људска права и слободу да и то нису само празне приче већ израз активног живота у друштву.

Истовремено, анкета међу муслимани показује да 90 одсто дубоко религиозних муслимана сматра демократију добрим системом владавине.

Девет од десет анкетираних муслимана одржава контакте са немуслиманима и у слободно вријеме. Муслимани су, међутим, суочени са негативним имиџом, којем су печат утиснули радикални исламисти - наводи Дојче веле.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Радован

09.01.2015 13:20

Господо из Бундестага морате знати једну врло битну чињеницу да се бумеранг враћа тамо одакле је послат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

09.01.2015 14:07

Ми неби требало да се мијешамо, најбитније је да гледамо да развијемо економију а самим тиме подигнемо степен безбиједности и да у сваком тренутку будемо спремни да нам се неби поновило све што смо проживљавали у протеклим ратовима, поготово не излагати животе наших људи зарад интереса западних превараната, јер нам то неби било први пута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Дарко

09.01.2015 14:31

Па у Француској је развијена економија па дивљацима не одговара,они хоце сарију и да све буде исламско,а свабе и свицарци су у праву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гастарбеитер

09.01.2015 15:09

Нијемци их висе немогу гледати оцима. То се осјети на послу.,трговини, сколи,ресторану свугдје једна велика доза презира. Све висе ме питају јеси ти муслем . Осјетим у њима ту мрзњу и мислим да ово ако се подхитно незаустави неце добро да се заврси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

09.01.2015 15:55

И треба да се боје,само у Берлину живи скоро 1,5 мил.Турака,а дјесу други градови?Па ста је са муслиманима из БИХ,Косова итд!!!Њемацка је Пуна муслимсна НИЈЕ ние цудо сто страхују од њих!!!Поззз

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

09.01.2015 17:30

Мислим да се стигло до зида и да це Европа морати несто промијенити.Ислам све радикалније наступа и то није никаква тајна али је цудо да се толико цутало.Цак се проповиједа нетолеранција у неким дзамијама сто је застрасујуце за цивилизацију.Наравно да неки манипулису са људима који не мисле својом главом и да це то највисе скодити самим муслиманима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

09.01.2015 19:36

Цули гастербајтер или како се вец зовес, јел тебе Нијемци воле ха,ха. Не воле они своју дјецу,фуј нација...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за ре Дарко

10.01.2015 06:55

Муслимани практикују своју вјеру на свој начин, познат свима, без обзира гдје живе, а у земљама западне Европе то се сматра незаконито и не наилази на одобравање. А што се тиче разлике између нас и њих, основа је у томе да су то земље које су израбљивале и војнички нападале све те исламске народе на њиховим подручјима из свима нама познатих разлога па данас ваљда дошло вријеме да се измирују рачуни, док смо ми само бранили своје домове и своју дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

10.01.2015 15:01

Нико не брани муслиманима да пратикују своју вјеру али требају да постују ту земљу која је их примила,кад слусам муслимане и арапе испаде да су они били у Њемацкој а свабе досле 70-их,година у Њемацку,то је проблем на западу сто они одмах заузимају све као да су у сумама са којих су сисли

ОДГОВОРИТЕ