Njemačka strahuje od islama

Nijemci sve više zaziru od islama - ankete pokazuju da 57 odsto ispitanika, koji nisu muslimanske vjere, doživljavaju islam kao opasnost.

Svijet 09.01.2015 | 13:50
Njemačka strahuje od islama

Studija pokazuje da 62 odsto ispitanika smatra da islam ne spada u zapadni svijet, a prije dvije godine to mišljenje zastupalo je 53 odsto anketiranih građana. Čak 40 odsto anketiranih osjećaju se zbog muslimana u Njemačkoj kao "stranci u vlastitoj zemlji".

Svaki četvrti zabranio bi muslimanima doseljavanje u Njemačku. U istraživanju udruženja "Bertelsman" utvrđeno je da svaki drugi Nijemac smatra da ga islam ugrožava. Na istoku Njemačke, gdje skoro da i nema muslimana, takvo mišljenje zastupa više od 50 odsto stanovništva.

U Španiji i Šavjcarskoj ti postoci su još veći. Predsjednik Centralnog savjeta muslimana u Njemačkoj Ajman Mazyek smatra da su rezultati ankete - zastrašujući. On tvrdi da muslimani cijene ljudska prava i slobodu da i to nisu samo prazne priče već izraz aktivnog života u društvu.

Istovremeno, anketa među muslimani pokazuje da 90 odsto duboko religioznih muslimana smatra demokratiju dobrim sistemom vladavine.

Devet od deset anketiranih muslimana održava kontakte sa nemuslimanima i u slobodno vrijeme. Muslimani su, međutim, suočeni sa negativnim imidžom, kojem su pečat utisnuli radikalni islamisti - navodi Dojče vele.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Radovan

09.01.2015 13:20

Gospodo iz Bundestaga morate znati jednu vrlo bitnu činjenicu da se bumerang vraća tamo odakle je poslat.

ODGOVORITE
Name

Дарко

09.01.2015 14:07

Ми неби требало да се мијешамо, најбитније је да гледамо да развијемо економију а самим тиме подигнемо степен безбиједности и да у сваком тренутку будемо спремни да нам се неби поновило све што смо проживљавали у протеклим ратовима, поготово не излагати животе наших људи зарад интереса западних превараната, јер нам то неби било први пута.

ODGOVORITE
Name

re Darko

09.01.2015 14:31

Pa u Francuskoj je razvijena ekonomija pa divljacima ne odgovara,oni hoce sariju i da sve bude islamsko,a svabe i svicarci su u pravu

ODGOVORITE
Name

Gastarbeiter

09.01.2015 15:09

Nijemci ih vise nemogu gledati ocima. To se osjeti na poslu.,trgovini, skoli,restoranu svugdje jedna velika doza prezira. Sve vise me pitaju jesi ti muslem . Osjetim u njima tu mrznju i mislim da ovo ako se podhitno nezaustavi nece dobro da se zavrsi.

ODGOVORITE
Name

JA

09.01.2015 15:55

I treba da se boje,samo u Berlinu živi skoro 1,5 mil.Turaka,a djesu drugi gradovi?Pa sta je sa muslimanima iz BIH,Kosova itd!!!Njemacka je Puna muslimsna NIJE nie cudo sto strahuju od njih!!!Pozzz

ODGOVORITE
Name

petar

09.01.2015 17:30

Mislim da se stiglo do zida i da ce Evropa morati nesto promijeniti.Islam sve radikalnije nastupa i to nije nikakva tajna ali je cudo da se toliko cutalo.Cak se propovijeda netolerancija u nekim dzamijama sto je zastrasujuce za civilizaciju.Naravno da neki manipulisu sa ljudima koji ne misle svojom glavom i da ce to najvise skoditi samim muslimanima.

ODGOVORITE
Name

Julio

09.01.2015 19:36

Culi gasterbajter ili kako se vec zoves, jel tebe Nijemci vole ha,ha. Ne vole oni svoju djecu,fuj nacija...

ODGOVORITE
Name

Ре за ре Дарко

10.01.2015 06:55

Муслимани практикују своју вјеру на свој начин, познат свима, без обзира гдје живе, а у земљама западне Eвропе то се сматра незаконито и не наилази на одобравање. А што се тиче разлике између нас и њих, основа је у томе да су то земље које су израбљивале и војнички нападале све те исламске народе на њиховим подручјима из свима нама познатих разлога па данас ваљда дошло вријеме да се измирују рачуни, док смо ми само бранили своје домове и своју дјецу.

ODGOVORITE
Name

Md

10.01.2015 15:01

Niko ne brani muslimanima da pratikuju svoju vjeru ali trebaju da postuju tu zemlju koja je ih primila,kad slusam muslimane i arape ispade da su oni bili u Njemackoj a svabe dosle 70-ih,godina u Njemacku,to je problem na zapadu sto oni odmah zauzimaju sve kao da su u sumama sa kojih su sisli

ODGOVORITE