Ал Каида планира нове нападе

Терористичка мрежа Ал Каида жели да изведе "спектакуларне терористичке нападе који би за посљедицу имали велики број цивилних жртава" у Британији и другим западним државама, упозорио је први човјек британске обавјештајне службе МИ5 Ендру Паркер.

Србија 09.01.2015 | 10:11
Ал Каида планира нове нападе

Паркер је рекао да, и поред тог што данас нову опасност представљају џихадисти Исламске државе, постоје сазнања да Ал Каида и даље настоји да "уради нешто спектакуларно".

"Знамо да терористи из Сирије желе да изведу директне нападе против Британије и да наговарају екстремисте да дјелују самостално", рекао је Паркер, а преноси британски "Скај њуз".

"Знамо да група која чини ''срце'' Ал Каидиних терориста у Сирији планира нападе на Западу у којима би страдао велики број људи", додао је он.

Према његовим ријечима, мета терориста ове мреже, али и "њихових имитатора" били би саобраћајне мреже и друга фреквентна мјеста.

"Скај" наводи да се од раније зна да су стручњаци Ал Каиде за експлозиве прешли из Пакистана у Сирију, одакле им је лакше да врбују добровољце из Британије да изведу нападе на њеној територији, али и другим западним земљама.

На њиховом челу се налази стручњак за бомбе и друге експлозиве Мухсин ал Фадли, кога тражи амерички ФБИ, а за било какву информацију о месту његовог скривања, расписао је и награду од седам милиона долара.

Послије напада на редакцију француског листа "Шарли Ебдо", Британија је распоредила додатне полицијске снаге у циљу јачања мјера безбједности.

За сада се не зна да ли су главноосумњичени за тај напад дјеловали самостално или су били повезани са неком међународном терористичком организацијом.

Извор: Агенције

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

дадо

09.01.2015 10:25

Мета ЗГРАДА ПРЕДСЈЕДНИСТВА БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

09.01.2015 10:59

Казу правда је спора али стигне, па ево Европи док су клали Србе и одсијецали главе тада су били борци за слободу а сад кад њих убијају сад су терористи, е па не мозе тако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиле

09.01.2015 15:17

Е у праву си, сад це њима муслимани да направе пар терористицки акција и онда це одједном Срби постати добри момци. Онда це да приказу одједном све доказе како је Алија продао Сребреницу, ко је поставио експлозив на Маркалама итд. А све то знају само су цекали јер треба сада цијели свијет окренути против муслимана. И ко стоји иза свега? Па и будала би сконтала!

ОДГОВОРИТЕ