Al Kaida planira nove napade

Teroristička mreža Al Kaida želi da izvede "spektakularne terorističke napade koji bi za posljedicu imali veliki broj civilnih žrtava" u Britaniji i drugim zapadnim državama, upozorio je prvi čovjek britanske obavještajne službe MI5 Endru Parker.

Srbija 09.01.2015 | 10:11
Al Kaida planira nove napade

Parker je rekao da, i pored tog što danas novu opasnost predstavljaju džihadisti Islamske države, postoje saznanja da Al Kaida i dalje nastoji da "uradi nešto spektakularno".

"Znamo da teroristi iz Sirije žele da izvedu direktne napade protiv Britanije i da nagovaraju ekstremiste da djeluju samostalno", rekao je Parker, a prenosi britanski "Skaj njuz".

"Znamo da grupa koja čini ''srce'' Al Kaidinih terorista u Siriji planira napade na Zapadu u kojima bi stradao veliki broj ljudi", dodao je on.

Prema njegovim riječima, meta terorista ove mreže, ali i "njihovih imitatora" bili bi saobraćajne mreže i druga frekventna mjesta.

"Skaj" navodi da se od ranije zna da su stručnjaci Al Kaide za eksplozive prešli iz Pakistana u Siriju, odakle im je lakše da vrbuju dobrovoljce iz Britanije da izvedu napade na njenoj teritoriji, ali i drugim zapadnim zemljama.

Na njihovom čelu se nalazi stručnjak za bombe i druge eksplozive Muhsin al Fadli, koga traži američki FBI, a za bilo kakvu informaciju o mestu njegovog skrivanja, raspisao je i nagradu od sedam miliona dolara.

Poslije napada na redakciju francuskog lista "Šarli Ebdo", Britanija je rasporedila dodatne policijske snage u cilju jačanja mjera bezbjednosti.

Za sada se ne zna da li su glavnoosumnjičeni za taj napad djelovali samostalno ili su bili povezani sa nekom međunarodnom terorističkom organizacijom.

Izvor: Agencije

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

dado

09.01.2015 10:25

Meta ZGRADA PREDSJEDNISTVA BiH

ODGOVORITE
Name

Md

09.01.2015 10:59

Kazu pravda je spora ali stigne, pa evo Evropi dok su klali Srbe i odsijecali glave tada su bili borci za slobodu a sad kad njih ubijaju sad su teroristi, e pa ne moze tako...

ODGOVORITE
Name

Gile

09.01.2015 15:17

E u pravu si, sad ce njima muslimani da naprave par teroristicki akcija i onda ce odjednom Srbi postati dobri momci. Onda ce da prikazu odjednom sve dokaze kako je Alija prodao Srebrenicu, ko je postavio eksploziv na Markalama itd. A sve to znaju samo su cekali jer treba sada cijeli svijet okrenuti protiv muslimana. I ko stoji iza svega? Pa i budala bi skontala!

ODGOVORITE