Доха: ''Бомбе'' Карловића зауставиле Новака!

Новак Ђоковић није успео да се пласира у полуфинале турнира у Дохи пошто није успео да укроти невероватне сервисе Ива Карловића који га је елиминисао после три сета 6:7(2), 7:6(6), 6:4.

Тенис 08.01.2015 | 18:00
Доха: ''Бомбе'' Карловића зауставиле Новака!

Једину брејк у окршају направио је Карловић у трећем сету, док је Ђоковић успео да само једном дође до 40:40, а у првом сету ни до 40:30 на сервис противника, па је јасно колико је морало напора да се уложи како би високи бомбардер из Хрватске пао у Катару, што се на крају није десило.

Карловић је већ у првом гему имао брејк лопту, не због своје добре игре, већ зато што Новак није још ушао у ритам, али је са нова три поена први тенисер света повео. Ђоковић је аплаузом морао да награди противника који је без изгубљеног поена поравнао резултат (1:1).

Ноле је узвратио истом мером, а слајс бекхенд Карловића је био више него безопасан у тим тренуцима, па је наш представник са четири поена после девет минута игре поново дођао у вођство (2:1). Ипак, од офанзиве није било ни трага када је сервис Хрвата био на снази, јер Ђоковић поново није узео ни поен при првом ударцу противика (2:2).

Брзо се играло, јер тенисери нису правили велике паузе између сервиса, а Ђоковић такође није имао превише муке да поново пређе у предност пошто је изгубио само један поен у петом гему (3:2). Новак се у међувремену пожалио да је терен доста клизав због наноса песка, па су редари морали да очисте игралиште у паузи.

Српски тенисер је први поен на сервис Карловића освојио у шестом гему, а већ тада је било јасно да ће евентуални брејк, на којој год страни, уједно значити и сет (3:3). Ђоковић је мало теже освајао своје сервис гемове, али је то и даље било далеко од драме (4:3).

Карловић је у неколико корака стизао од основне линије до мреже где је демонстрирао јако добру игру која је кумовала новом гему и само једном изгубљеном поену (4:4). Битна ствар је била што је Ноле ипак без много муке дошао на само гем од првог сета, иако је било врло тешко запретити када Србин не отвара поен (5:4).

Једноставно, није могуће било вратити први сервис хрватског тенисера, а познато је да је Ђоковић можда и најбољи ритернер на АТП туру (5:5). Ништа ново се није десило у наредна два гема, па се морало приступити тај-брејку (6:6).

Први поен на сервис Новака припао је Карловићу после једног разорног форхенда, али је онда он претрпео два мини брејка за преокрет. Колико је значио пое за 4:2 Ђоковићу говори његова стегнута песница, а онда је наступила и форхенд дијагонала која је била кључна за освајање првог сета резултатом 7:2 у тај-брејку.

Робот који се нашао на трибинама заиграо је и измамио осмех и аплауз Новака који је био одушевљен шта је видео.

Наставило се истом праксом у другом сету, јер је Карловић без много муке дошао до предности, а онда је Ђоковић изгубио два поена, али освојио гем за 1:1. Ђоковић је, после новог гема за представника Хрватске, закључио свој сервис гем са невероватним ритерном (2:2), али је у наредном рекет ишао на под због нервозе, јер је Ноле био немоћан да направи брејк (3:2).

Ђоковић је, за велико чудо, имао више асова од противника, а ишао је лагано ка новом тај-брејку, јер је све личило на то да другачији развој догађаја једноставно није могућ (4:4). Линијске судије су постале јако несигурне и често су звале аут иако га није било, али то није поколебало ниједну страну (5:5).

Ишло се поен за поен, без мини-брејка, све до 11 поена где је Карловић успео да дође до предности, да сервира за изједначење у сетовима, али је рука задрхтала, па се Новак вратио у тај-брејк, али не задуго, јер је Иво ипак пружио најбољу игру управо у тим тренуцима, те је дошло до поравнања (8:6).

Карловић је играо машина, уз сервис који је радио перфектно, а поене је решавао систематски, увек на исти начин, уз старомодни излазак на мрежу после првог ударца, док је Ђоковић трпео, па узвраћао мало спорије, али истом мером (2:2).

Новак је био под великим притиском у петом гему када је Карловић дошао до 40:40, у два наврата, али није имао брејк лопту, тако да је Србин поново дошао до предности у трећем сету (3:2). Ђоковић је подлегао притиску у седмом гему након што се два пута поклизао и омогућио две брејк лопте Иву који је другу искористио пасинг ударцем и оставио малобројну публику у чуду (3:4).

Сервиси су завшрили посао до краја сусрета, а Ђоковић није имао никакву шансу да дође до брејк лопте, тако да је Карловић наставио пут ка врху Дохе тако што је савладао најбољег тенисера света.

Карловић ће се за финале борити против Давида Ферера који је био јачи од Дастина Брауна са 6:2, 6:2.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

маx

08.01.2015 19:26

Доха.Ферер иде на Новака 1/2 финала

ОДГОВОРИТЕ