Србија да усклади политику са ЕУ

Србија треба да настави са унутрашњим реформама и да усклади спољну политику са ЕУ, укључујући и став према Русији - пише у првој верзији нацрта резолуције о Србији коју је припремио извјестилац Европског парламента Дејвид Мекалистер.

Србија 08.01.2015 | 15:41
Србија да усклади политику са ЕУ

"Позивамо Србију да усклади своју спољну и безбједносну политику са ЕУ, укључујући и политику према Русији, уз жаљење што се Србија није придружила рестриктивним мјерама према Русији", пише у нацрту који би требало да се током овог мјесеца нађе пред Спољнополитичким комитетом Европског парламента.

Србија се позива да што прије усклади своју енергетску политику са европским правилима и да што прије приступи реконструкцији предузећа "Србијагас" како би се омогућила конкурентност у овом сектору - пренијели су београдски медији.

У документу се наводи да Европски парламент поздравља посвећеност владе Србије европским интеграцијама и активном спровођењу друштвено-економских реформи и позива на наставак косовског дијалога што прије на високом политичком нивоу.

У документу се истиче да преговарачки оквир захтијева напредак у процесу нормализације односа Београда и Приштине.

Даље се наводи да је неопходан даљи напредак на реформи правосуђа како би што прије била отворена поглавља 23 и 24 преговарачког процеса која се односе на владавину права.

Србија је похваљена због унапређења регионалних односа, посебно због посјете албанског премијера Едија Раме Београду у новембру, као и због усвајања Стратегије против дискриминације и успјешног одржавања Параде поноса у септембру.

Похвале је Србија добила и због покретања неколико процеса корупције на високом нивоу, али се наводи да је неопходан значајан напор да се правни оквир у потпуности примијени, уз додјељивање адекватних ресурса антикорупционим тијелима.

"Цурење података из истрага у медије су извор озбиљне забринутости због кршења претпоставке о невиности и то треба да буде истражено у складу са законом", наводи се у документу, у којем се изражава забринутост због погоршања услова за пуно изражавање слободе мишљења у Србији и пријетњи новинарима.

Мекалистер ће нацрт представити члановима Спољнополитичког комитета 19. јануара, а он ће, након два круга расправе и подношења амандмана, у коначном облику бити усвојен на пленарном засједању у марту.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Боки

08.01.2015 17:42

Ајде премикеру независне дрзаве,ради ста ти људи казу ,која лакрдија са народом и демократијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

бели

08.01.2015 23:40

Демократија У Србији и независна влас којој сваки месец стизе из Бристела листа захтева, ултиматума, уцена, ста треба да уцини. А ови у Београду наравно испуњавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУС

09.01.2015 17:43

Тешко је седети на две столице, мораће се Србија определити, демократска Европа или унитарна Русија, не може обоје???

ОДГОВОРИТЕ
Name

нина

10.01.2015 09:15

Док се ови одлуце ми ови мали одосмо у фину материну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

10.01.2015 16:43

Каква је ситуација у ЕЗ не треба ни журити.Акада погледамо ново примљене чланице ни тамо не тече млијеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

глас разума

10.01.2015 21:02

Из Брисела нестизу само услови него и новац. Из Русије само стижу фине ријечи и ништа друго. Чак и јужни ток наша Руска браћа је обуставила непотајуци Србију за мишљење . Колико ја знам влада Србије је за ову одлуку сазнала из медија. Немоземо бити у Еуропској заједници и очекивати помоћ а несупортирати њену спољну политику . Толико ваљда треба да знамо.

ОДГОВОРИТЕ