Srbija da uskladi politiku sa EU

Srbija treba da nastavi sa unutrašnjim reformama i da uskladi spoljnu politiku sa EU, uključujući i stav prema Rusiji - piše u prvoj verziji nacrta rezolucije o Srbiji koju je pripremio izvjestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister.

Srbija 08.01.2015 | 15:41
Srbija da uskladi politiku sa EU

"Pozivamo Srbiju da uskladi svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku sa EU, uključujući i politiku prema Rusiji, uz žaljenje što se Srbija nije pridružila restriktivnim mjerama prema Rusiji", piše u nacrtu koji bi trebalo da se tokom ovog mjeseca nađe pred Spoljnopolitičkim komitetom Evropskog parlamenta.

Srbija se poziva da što prije uskladi svoju energetsku politiku sa evropskim pravilima i da što prije pristupi rekonstrukciji preduzeća "Srbijagas" kako bi se omogućila konkurentnost u ovom sektoru - prenijeli su beogradski mediji.

U dokumentu se navodi da Evropski parlament pozdravlja posvećenost vlade Srbije evropskim integracijama i aktivnom sprovođenju društveno-ekonomskih reformi i poziva na nastavak kosovskog dijaloga što prije na visokom političkom nivou.

U dokumentu se ističe da pregovarački okvir zahtijeva napredak u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Dalje se navodi da je neophodan dalji napredak na reformi pravosuđa kako bi što prije bila otvorena poglavlja 23 i 24 pregovaračkog procesa koja se odnose na vladavinu prava.

Srbija je pohvaljena zbog unapređenja regionalnih odnosa, posebno zbog posjete albanskog premijera Edija Rame Beogradu u novembru, kao i zbog usvajanja Strategije protiv diskriminacije i uspješnog održavanja Parade ponosa u septembru.

Pohvale je Srbija dobila i zbog pokretanja nekoliko procesa korupcije na visokom nivou, ali se navodi da je neophodan značajan napor da se pravni okvir u potpunosti primijeni, uz dodjeljivanje adekvatnih resursa antikorupcionim tijelima.

"Curenje podataka iz istraga u medije su izvor ozbiljne zabrinutosti zbog kršenja pretpostavke o nevinosti i to treba da bude istraženo u skladu sa zakonom", navodi se u dokumentu, u kojem se izražava zabrinutost zbog pogoršanja uslova za puno izražavanje slobode mišljenja u Srbiji i prijetnji novinarima.

Mekalister će nacrt predstaviti članovima Spoljnopolitičkog komiteta 19. januara, a on će, nakon dva kruga rasprave i podnošenja amandmana, u konačnom obliku biti usvojen na plenarnom zasjedanju u martu.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Boki

08.01.2015 17:42

Ajde premikeru nezavisne drzave,radi sta ti ljudi kazu ,koja lakrdija sa narodom i demokratijom

ODGOVORITE
Name

beli

08.01.2015 23:40

Demokratija U Srbiji i nezavisna vlas kojoj svaki mesec stize iz Bristela lista zahteva, ultimatuma, ucena, sta treba da ucini. A ovi u Beogradu naravno ispunjavaju.

ODGOVORITE
Name

РУС

09.01.2015 17:43

Тешко је седети на две столице, мораће се Србија определити, демократска Европа или унитарна Русија, не може обоје???

ODGOVORITE
Name

nina

10.01.2015 09:15

Dok se ovi odluce mi ovi mali odosmo u finu materinu.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

10.01.2015 16:43

Kakva je situacija u EZ ne treba ni žuriti.Akada pogledamo novo primljene članice ni tamo ne teče mlijeko.

ODGOVORITE
Name

glas razuma

10.01.2015 21:02

Iz Brisela nestizu samo uslovi nego i novac. Iz Rusije samo stižu fine riječi i ništa drugo. Čak i južni tok naša Ruska braća je obustavila nepotajuci Srbiju za mišljenje . Koliko ja znam vlada Srbije je za ovu odluku saznala iz medija. Nemozemo biti u Europskoj zajednici i očekivati pomoć a nesuportirati njenu spoljnu politiku . Toliko valjda treba da znamo.

ODGOVORITE