У фебруару у БиХ формирање власти

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић казао је да је немогуће да до краја јануара буде потпуно формирана власт, „али до половине фебруара јесте потпуно реално“.

Босна и Херцеговина 08.01.2015 | 10:15
У фебруару у БиХ формирање власти

- Очекујем да ћемо ми у дан-два имати у процедури провјеру кандидата за предсједавајућег Савјета министара и очекујем у термину од 13. до 17. да би требали имати предсједавајућег, а мислим да предсједавајући може завршити за мјесец тај посао и да би то могао бити један од бржих случајева формирања власти у Босни и Херцеговини - казао је Иванић у синоћњем интервјуу за телевизију Н1.

Упитан да ли потпуно Савјет министара БиХ очекује половином фебруара, одговорио је: „Половином фебруара не вјерујем“.

- Касније од краја фебруара не видим ни један разлог зашто би било, мада проблем може бити у Федерацији, али то су ствари на које ја не могу утицати. Проблем може бити ако се односи међу партнерима у Федерацији проблематизују. Ја то не очекујем, али видјет ћемо - казао је Иванић.

Говорећи о приједлогу текста заједничке изјаве о опредјељености за предузимање неопходних реформи коју је усагласило Предсједништво БиХ, Иванић је казао да су договорили двије фазе.

- Једна је начелна изјава спремности на реформе и то је овај текст. У том тексту не видим ништа проблематично ако су људи спремни за реформе и ако су спремни да уђемо у Европу - казао је Иванић.

Додао је да се овим исказује ко хоће у Европску унију, ко хоће модерно друштво, ко хоће савремено друштво и ко неће.

- Они који неће, неће потписати, а не морају сви потписати. Важно је да има натполовична већина оних који су спремни да раде. Искрено мислим да ће ње бити и да ће то бити убједљиво натполовична већина и да ће ови који сада исказују неку врсту резерве врло брзо и сами схватити да им је боље да буду у том броду који иде у Европску унију, него изван њега - казао је Иванић.

Поновио је да у изјави нема ништа штетно по Републику Српску.

Упитан како би оцијенио односе са Хрватском и Србијом, односно у регији и хоће ли се нешто с новим сазивом Предсједништва мијењати у тим односима, Иванић је одговорио како мисли да је у интересу и Београда и Сарајева и Републике Српске и Босне и Херцеговине и Србије као земље да ти односи буду добри.

- Мислим да је Београд јасно рекао ми волимо Републику Српску, али поштујемо цјеловитост и интегритет БиХ. Београд је рекао битна нам је стабилна Босна и Херцеговина и ја мислим да је то један врло коректан и врло разуман став. Надам се да ће он коначно послије толико година као истински бити прихваћен и у Сарајеву и да ћемо тиме елиминисати све ове ствари које су се догађале у прошлости и покушати заједнички у том заиста позитивном амбијенту промовисати интересе и једне и друге стране и заједничке интересе и према Бриселу. Увјерен сам да тако исто можемо радити и са Хрватском и апсолутно у том не видим никакву алтернативу и мислим да сви који можемо дати макар мали допринос да ствари иду у том правцу то требају и да ураде - казао је Иванић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић на крају интервјуа за телевизију Н1 упутио је и поруку грађанима за Божић.

- Моја порука је да, прије свега, буду сретни, здрави, да га прославе у миру и благостању унутар породица, јер су породице, ипак, темељ нашег друштва, са жељом да сви буду добро и здраво и да буде пуно више мира и љубави међу нама - казао је Иванић.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Добој

08.01.2015 06:49

Зар није 15 Јануар датум за констистуисање власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

08.01.2015 07:17

Проблема це бити ако то побратим Бајин буде хтио. Вец трази 6 министарских позиција у влади ФБиХ, сто знаци да му је сеф наредио да приграби несто и за њега јер је и он њему дао Чордашу фотељу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

x

08.01.2015 07:43

То само показује колико је ово друштво болесно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

08.01.2015 20:12

Кад Дрзава пропдне,ста им преостаје?Само се врте у круг и дијеле функције,знају да њима морају бити редовне плате.И од ових Народ оцекује боље сутра и некакав просперитет.Они незнају ниста друго осим, медјусобног оптузивања,измисљања некаквих непријатеља да прикрију своју неспособност и небригу за Народом.Па видите да са њима нико озбиљан у Свијету не контактира.СТРАСНО....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закључак

08.01.2015 23:47

Не смију се ни формирати, боје се масовних протеста у прољеће.

ОДГОВОРИТЕ