U februaru u BiH formiranje vlasti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je da je nemoguće da do kraja januara bude potpuno formirana vlast, „ali do polovine februara jeste potpuno realno“.

Bosna i Hercegovina 08.01.2015 | 10:15
U februaru u BiH formiranje vlasti

- Očekujem da ćemo mi u dan-dva imati u proceduri provjeru kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara i očekujem u terminu od 13. do 17. da bi trebali imati predsjedavajućeg, a mislim da predsjedavajući može završiti za mjesec taj posao i da bi to mogao biti jedan od bržih slučajeva formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini - kazao je Ivanić u sinoćnjem intervjuu za televiziju N1.

Upitan da li potpuno Savjet ministara BiH očekuje polovinom februara, odgovorio je: „Polovinom februara ne vjerujem“.

- Kasnije od kraja februara ne vidim ni jedan razlog zašto bi bilo, mada problem može biti u Federaciji, ali to su stvari na koje ja ne mogu uticati. Problem može biti ako se odnosi među partnerima u Federaciji problematizuju. Ja to ne očekujem, ali vidjet ćemo - kazao je Ivanić.

Govoreći o prijedlogu teksta zajedničke izjave o opredjeljenosti za preduzimanje neophodnih reformi koju je usaglasilo Predsjedništvo BiH, Ivanić je kazao da su dogovorili dvije faze.

- Jedna je načelna izjava spremnosti na reforme i to je ovaj tekst. U tom tekstu ne vidim ništa problematično ako su ljudi spremni za reforme i ako su spremni da uđemo u Evropu - kazao je Ivanić.

Dodao je da se ovim iskazuje ko hoće u Evropsku uniju, ko hoće moderno društvo, ko hoće savremeno društvo i ko neće.

- Oni koji neće, neće potpisati, a ne moraju svi potpisati. Važno je da ima natpolovična većina onih koji su spremni da rade. Iskreno mislim da će nje biti i da će to biti ubjedljivo natpolovična većina i da će ovi koji sada iskazuju neku vrstu rezerve vrlo brzo i sami shvatiti da im je bolje da budu u tom brodu koji ide u Evropsku uniju, nego izvan njega - kazao je Ivanić.

Ponovio je da u izjavi nema ništa štetno po Republiku Srpsku.

Upitan kako bi ocijenio odnose sa Hrvatskom i Srbijom, odnosno u regiji i hoće li se nešto s novim sazivom Predsjedništva mijenjati u tim odnosima, Ivanić je odgovorio kako misli da je u interesu i Beograda i Sarajeva i Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i Srbije kao zemlje da ti odnosi budu dobri.

- Mislim da je Beograd jasno rekao mi volimo Republiku Srpsku, ali poštujemo cjelovitost i integritet BiH. Beograd je rekao bitna nam je stabilna Bosna i Hercegovina i ja mislim da je to jedan vrlo korektan i vrlo razuman stav. Nadam se da će on konačno poslije toliko godina kao istinski biti prihvaćen i u Sarajevu i da ćemo time eliminisati sve ove stvari koje su se događale u prošlosti i pokušati zajednički u tom zaista pozitivnom ambijentu promovisati interese i jedne i druge strane i zajedničke interese i prema Briselu. Uvjeren sam da tako isto možemo raditi i sa Hrvatskom i apsolutno u tom ne vidim nikakvu alternativu i mislim da svi koji možemo dati makar mali doprinos da stvari idu u tom pravcu to trebaju i da urade - kazao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na kraju intervjua za televiziju N1 uputio je i poruku građanima za Božić.

- Moja poruka je da, prije svega, budu sretni, zdravi, da ga proslave u miru i blagostanju unutar porodica, jer su porodice, ipak, temelj našeg društva, sa željom da svi budu dobro i zdravo i da bude puno više mira i ljubavi među nama - kazao je Ivanić.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Doboj

08.01.2015 06:49

Zar nije 15 Januar datum za konstistuisanje vlasti.

ODGOVORITE
Name

Miko

08.01.2015 07:17

Problema ce biti ako to pobratim Bajin bude htio. Vec trazi 6 ministarskih pozicija u vladi FBiH, sto znaci da mu je sef naredio da prigrabi nesto i za njega jer je i on njemu dao Čordašu fotelju.

ODGOVORITE
Name

x

08.01.2015 07:43

To samo pokazuje koliko je ovo društvo bolesno.

ODGOVORITE
Name

rodjo

08.01.2015 20:12

Kad Drzava propdne,sta im preostaje?Samo se vrte u krug i dijele funkcije,znaju da njima moraju biti redovne plate.I od ovih Narod ocekuje bolje sutra i nekakav prosperitet.Oni neznaju nista drugo osim, medjusobnog optuzivanja,izmisljanja nekakvih neprijatelja da prikriju svoju nesposobnost i nebrigu za Narodom.Pa vidite da sa njima niko ozbiljan u Svijetu ne kontaktira.STRASNO....

ODGOVORITE
Name

Zaključak

08.01.2015 23:47

Ne smiju se ni formirati, boje se masovnih protesta u proljeće.

ODGOVORITE