Подршка слободи изражавања медија

Отправник послова Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди рекао је да Делегација ЕУ у БиХ и Канцеларија специјалног представника ЕУ подржавају слободу изражавања медија и новинаре који свој посао раде професионално.

Босна и Херцеговина 07.01.2015 | 15:35
Подршка слободи изражавања медија

Након овоседмичних скупова новинара у БиХ, првенствено у Бањалуци и Сарајеву, уз планирана даља окупљања, Давиди је оцијенио да је од највеће важности поштивање међународно прихваћених начела на којима се темељи новинарска пракса, саопштено је из Делегације ЕУ.

"Поздрављамо снажно, видљиво и распрострањено залагање домаће медијске заједнице широм БиХ, као једног од кључних стубова цивилног друштва у земљи. Подстичемо их да наставе отворено говорити о свим питањима која се тичу сектора медија", нагласио је Давиди.

Он сматра да је за "здраву демократију" и слободу изражавања кључна могућност медија да раде без страха и притисака у смислу фаворизовања било које стране.

"Делегација ЕУ БиХ и Канцеларија специјалног представника истичу да се слобода изражавања пажљиво разматра у процесу приступања ЕУ. Поступања којима је циљ ограничити слободу медија су, стога, поступања против остваривања напретка ка чланству у ЕУ", навео је Давиди.

Он је додао да су "недавна дешавања отворила широк спектар питања", укључујући поступање полиције, судске процедуре, наводе о неовлаштеном прислушкивању, кршења основних права и оптужбе за корупцију.

"Домаће власти и агенције за провођење закона у БиХ требају пажљиво размотрити и истражити сва наведена питања. Јавност има право да буде информисана о свим резултатима. Делегација ЕУ у БиХ и Канцеларија специјалног представника пажљиво прати ова питања, укључујући и контекст приступања ЕУ, те очекује од домаћих власти да осигурају једнакост свих пред законом", поручио је Давиди.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

саме

07.01.2015 22:07

Као да иког занима шта онај брља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиле

07.01.2015 22:15

па кад је клиx .ба у питању онда слобода медија али кад су други медији у питању рецимо гранцуски онда то невази. Кад се ради о неком србину само удри а кад је Мујо или Мухамед у питању е то невази.

ОДГОВОРИТЕ