Podrška slobodi izražavanja medija

Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidi rekao je da Delegacija EU u BiH i Kancelarija specijalnog predstavnika EU podržavaju slobodu izražavanja medija i novinare koji svoj posao rade profesionalno.

Bosna i Hercegovina 07.01.2015 | 15:35
Podrška slobodi izražavanja medija

Nakon ovosedmičnih skupova novinara u BiH, prvenstveno u Banjaluci i Sarajevu, uz planirana dalja okupljanja, Davidi je ocijenio da je od najveće važnosti poštivanje međunarodno prihvaćenih načela na kojima se temelji novinarska praksa, saopšteno je iz Delegacije EU.

"Pozdravljamo snažno, vidljivo i rasprostranjeno zalaganje domaće medijske zajednice širom BiH, kao jednog od ključnih stubova civilnog društva u zemlji. Podstičemo ih da nastave otvoreno govoriti o svim pitanjima koja se tiču sektora medija", naglasio je Davidi.

On smatra da je za "zdravu demokratiju" i slobodu izražavanja ključna mogućnost medija da rade bez straha i pritisaka u smislu favorizovanja bilo koje strane.

"Delegacija EU BiH i Kancelarija specijalnog predstavnika ističu da se sloboda izražavanja pažljivo razmatra u procesu pristupanja EU. Postupanja kojima je cilj ograničiti slobodu medija su, stoga, postupanja protiv ostvarivanja napretka ka članstvu u EU", naveo je Davidi.

On je dodao da su "nedavna dešavanja otvorila širok spektar pitanja", uključujući postupanje policije, sudske procedure, navode o neovlaštenom prisluškivanju, kršenja osnovnih prava i optužbe za korupciju.

"Domaće vlasti i agencije za provođenje zakona u BiH trebaju pažljivo razmotriti i istražiti sva navedena pitanja. Javnost ima pravo da bude informisana o svim rezultatima. Delegacija EU u BiH i Kancelarija specijalnog predstavnika pažljivo prati ova pitanja, uključujući i kontekst pristupanja EU, te očekuje od domaćih vlasti da osiguraju jednakost svih pred zakonom", poručio je Davidi.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

same

07.01.2015 22:07

Kao da ikog zanima šta onaj brlja

ODGOVORITE
Name

Gile

07.01.2015 22:15

pa kad je klix .ba u pitanju onda sloboda medija ali kad su drugi mediji u pitanju recimo grancuski onda to nevazi. Kad se radi o nekom srbinu samo udri a kad je Mujo ili Muhamed u pitanju e to nevazi.

ODGOVORITE